Terug naar boven

Bier van de Maand

Op deze pagina specale aandacht voor een van de etiketten uit de laatste update, met voor zover mogelijk wat achtergrondinformatie over het etiket en/of de brouwerij. Ondanks het feit dat er niet iedere maand een update kan worden geplaatst heet deze rubriek "Etiket van de maand".
Daarnaast een overzicht van eerder besproken etiketten/brouwerijen. In zoveel mogelijk gevallen is een link opgenomen naar de site van de destbetreffende brouwerij (klik op de naam van de brouwerij).

Maart 2017

Druif - NED Tommie Sjef Wild Ales Den Helder.
Tommie Sjef Wild Ales heeft zichzelf in zeer korte tijd prominent op de Nederlandse bierkaart gezet. Het is dan ook al lastig om aan een paar flessen van TWA te komen. De etiketten zien er dan wel niet uit, maar de liefhebbers van zure bieren kunnen geen genoeg krijgen van de hout-gerijpte en vergiste creaties van Tommie.

Eerdere etiketten van de maand

2017-02
Dr. Raptor - NED - Brouwerij Het Uiltje Haarlem
.
In deze update drie voor mij nieuwe bieren van Brouwerij het Uiltje. Het Uiltje maakt, sinds de stap werd gemaakt naar een productiebrouwerij, niet alleen veel werk van de bieren. Ook de etiketten zijn flink aanpgepakt, waarbij deze serie wat mij betreft het meest in het oog springt.

2016-12
Irish Red - NED - Brouwerij de Klappe Zuidbroek
.
De nieuwste brouwerij in de provincie Groningen, de Klappe uit Zuidbroek, presenteerde in december zijn eerste 3 bieren aan het grote publiek. Voor mij was de Irish Red het meest spraakmakende van de drie. Meer info over de Klappe op mijn site over Gronings bier.

2016-11
Nuchter - NED - Brouwerij Martinus Groningen
.
Nuchter werd op woensdag 9 november gelanceerd tijden het jaarlijkse Groningse Startupfestival Let's Gro. In het bier zitten diverse karaktereigenschappen van inwoners van de stad Groningen opgesloten. Hoe dit kan? Op mijn blog over Gronings bier lees je meer over de totstandkoming van dit bijzondere bier.

2016-10br>Bockbeer - NED - De Kleine Beer Nederland.
Een heerlijk bockbier van een van mijn favoriete Friese brouwerij de Kleine Beer uit Lemmer. Bernd Beersma brouwt zijn bieren ondertussen op steeds grotere schaal en heeft met zijn bieren een prominente plek weten te bemachtigen in de Friese bierwereld. Tip: Op de website vind je ook enkele recepten waarbij de beertjes (zo noemt Bernd zijn bieren) zijn gebruikt om mee te koken.

2016-09
Staalbaard Blond - NED - Staalbaard
Nederland.
Dit eerste bier van deze nieuwe Groningse brouwerijhuurder werd gebrouwen in de ketels van de Sallandse in Raalte. Het etiket geeft aan dat het om een blond bier gaat, voor mij zat het toch wel heel dicht tegen een IPA aan. Al met al een heel mooi bier dat op slechts een paar plekken in Groningen te koop is.

2016-07
Bourbon County Brand Stout - USA - Goose Island Verenigde Staten.
De bieren van Bourban COunty kwamen al jaren voorbij op Facebook, maar in werkelijkheid ben ik er nog nooit eentje tegen gekomen. Totdat ik eind vorig jaar van collega beergeek Thijs Brabander een fles van dit geweldige bier kreeg opgestuurd nadat we er op het Boreffts bierfestival korten over hadden. Er was niets te veel gezegd, wat een geweldig bier. Thijs bedankt!

2016-04
Bier vd Weldaad - NED - Maallust Veenhuizen Nederland.
Brouwerij Maallust in Veenhuizen bestond in mei van dit jaar 5 jaar. Dat werd onder andere gevierd met een eigen speciaalbierfeestival. Op dit festival werd het jubileumbier, Bier van de Weldad, een spelt blond bier van 6,2%, gepresenteerd aan het grote publiek.

2016-04
Ciprianus - NED - Crans Craft Beer Almere
Nederland.
Ciprianus is het eerste commerciele bier van Crans Craft Beer en door Jan Ronald Crans gebrouwen bij brouwerij Martinus in Groningen. Meer info over dit nieuwe initiatief, en hoe de roots met Groningen dus echt in elkaar zitten, lees je natuurlijk op het Gronings deel van mijn website: Martinus

Speciale etiketten van de maand

2016-06
Martinus Saison- NED - Brouwerij Martinus

Saison - Nederland
Martinus Saison werd het 12.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van brouwerij Martinus uit Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden en kenmerken zich door een bijzonder verrassende moutige smaak.

2015-01
Wildervanker Tripel- NED - Wildervanker Brouwerij

Tripel - Nederland
Wildervanker Tripel werd het 11.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van de brouwerij uit Wildervank, een klein plaatsje +- 20km van Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden. De tripel is niet zomaar een tripel, maar een erg kruidige variant met oa gember.

2013-09
Tsjuster - NED - Berghoeve Brouwerij

Imperial Black IPA - Nederland
Tsjuster is speciaal gebrouwen als bier voor het 10.000e etiket in mijn verzameling. Het moest een uitgesproken bier worden, moutig, stevig alc% en vooral hoppig! Wat mij betreft meer dan geslaagd en ook op Ratebeer krijgt Tjuster mooie waarderingen. Lees hier meer over Tsjuster.

2012-07
VOLLMOND BIER - Brauerei Schussenrieder

Pilsener - Duitsland
Vollmond Bier werd het 9000e etiket in mijn verzameling. Ik heb het gedronken tijdens mijn vakantie in Zuid Duitlsand. Over het algemeen was het heel veel van hetzelfde, maar achter dit bier zit tenminste nog een goed verhaal. Het wordt alleen gebrouwen tijdens volle maan en moet daarme een mystieke ervaring opleveren. De brouwerij herbergt een prachtig bierkruikenmuseum.

2011-02
HUE BEER EXPORT - Hue Brewery LTD

Pilsener - Vietnam
het 8000e etiket in mijn verzameling zelfgedronken bieren is een van de bekendste Vietnamese bieren. Ik kreeg het van Rias Nuninga, die het meenam van zijn vakantie in Vietnam. Het bier op zich is redelijk standaard, maar gezien z'n afkomst een bijzondere aanvulling in mijn verzameling.

2009-05
GRUNN OERPILSNER - Groningse Stadsbrouwerij

Kolsch - Nederland
Het 7000e etiket in mijn verzameling is van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2007-08

LA CLANDESTINE - Brasserie des Vignes

Blondbier - Frankrijk
Het 6000e etiket in mijn verzameling is een Frans bier, gekocht door mijn vriend Robert MacDonald.

2004-09
5000 BIER - Groningse Stadsbrouwerij

Tarwebier - Nederland
Het 5000e etiket in mijn verzameling is een speciaal etiketbier van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2002-05
NGAHERE GOLD - Harringtons Christchurch

Pilsener - Nieuw Zeeland
Het 4000e bieretiket in mijn verzameling. Met dank aan Rias Nuninga die het bier voor me meenam uit Nieuw Zeeland (en overigens ook het idee opperde deze pagina aan te passen).