Terug naar boven

Bierverenigingen in Nederland

Omdat de bierwereld nog steeds erg in beweging is ben ik lid van een van de grootste biervereningen van Nederland. Als verzamelaar ben ik lid van BAV en schrijf ik met enige regelmaat een artikel over de Groningse Stadsbrouwerij voor het BAV-journaal. Daarnaast heb ik vanaf de oprichting van Regio Noord, vijf jaar in het bestuur gezeten van deze regionale afdeling van Pint (Promotie INformatie Traditioneel bier) die vooral actief
is in en rond de stad Groningen.

Bier Artikel Verzamelaars - BAV

Om toch informatie over nieuwe biermerken te bemachtigen ben ik lid geworden van de BAV. Dit is een Vereniging van Bier Artikel Verzamelaars met een kleine 1000 leden.
Als lid ontvang je voor 25,00 euro contributie per jaar 6 maal het BAV-journaal boordevol informatie met betrekking tot de diverse verzamelobjekten. Er wordt aandacht geschonken aan etiketten, glazen, doppen, viltjes etc, etc. Daarnaast worden er bv excursies naar brouwerijen georganiseerd en zijn er ieder jaar twee grote ruilbeurzen. Deze worden soms georganiseerd in samenwerking met een Nederlandse bierbrouwerij. Verder zijn er diverse ledenvoordelen bij verschillende nederlandse brouwerijen of bierspeciaalzaken.
In 2023 bestond de vereniging alweer 40 jaar. Op de BAV site kun je je aanmelden als nieuw lid. Je kunt ook aanmelden via deze email optie.

Promotie INformatie Traditioneel bier - Pint

Daarnaast is er Pint. De Vereniging Promotie INformatie Traditioneel Bier (PINT) is opgericht op 14 oktober 1980 met als doel de bevordering en het behoud van Nederlandse biercultuur in de ruimste zin. Een hele mond vol, maar de site van Pint maakt een en ander al snel duidelijk. Pint kent regio's waar bieraktiviteiten worden georganiseerd. Vanaf het voorjaar van 2003 was er een Regio Noord aktief in de provincies Groningen, Friesland en Drente.
De proefavonden en andere activiteiten vonden vooral plaats in Groningen, Hoogeveen en Leeuwarden. Niet toevallig dat door Pint Noord ook in deze drie plaatsen jaarlijks een bierfestival organiseerde. De eerste jaren ben ik bestuurslid geweest van de noordelijke regio.
Meer informatie over Pint Regio Noord is te vinden op https://www.pint.nl/noord/
Helaas is de regio vanaf 1 januari 2020 niet meer actief.