Terug naar boven

Blog met nieuwsitems met betrekking tot mijn bierige activiteiten

Het werd op mijn website tijd voor een speciale pagina over mijn persoonlijke bierbelevenissen. Mijn passie rondom het bier gaat zoveel verder dan alleen "maar" het verzamelen van bieretiketten. Daarom is er vaak ook veel meer te vertellen.
In het verleden was hiervoor niet echt een plaats op mijn website, maar vanaf nu kun je met enige regelmaat een blog lezen over een van mijn bierbelevenissen. Mocht je het blog logo elders op mijn site tegenkomen dan verwijst dit naar een artikel in deze blog.

 

31 december 2022
Website 25 jaar online !

Tijdens het voorbereiden van de laatste update in 2022 realiseerde ik me dat mijn website met de etiketten van de door mij gedronken bieren ergens in 2022 al 25 jaar op internet te vinden was. Het begon met een overzicht van de door mij gedronken bieren en resulteerde uiteindelijk in de website zoals deze er nu staat. In 2005, nu dus 15 jaar geleden werd de website voorzichtig uitgebreid met een aantal pagina's over Groningse bierbrouwerijen. In 2008 werd het overzicht van actieve Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders toegevoegd met daabij een interactieve kaart met deze brouwerijen.
Op deze eerste kaart stonden 141 brouwerijen en brouwerijhuurders. Ondertussen hebben zo'n 1100 Nederlandse brouwerijen een eigen pagina op mijn website omdat ik er mistens één bier van heb gedronken. Daar zit natuurlijk ook een behoorlijk aantal brouwerijen bij die ondertussen zijn gestopt met brouwen.

De eerste jaren was er nog geen sprake van een eigen domeinnaam en kon je de site vinden via WXS op http://home.wxs.nl/~pinkgron. De naam pinkgron is een samenvoeging van Pinkster en Groningen en gekozen omdat in 1997 subdomeinnaam bij wxs niet meer dan acht posities lang mocht zijn en ~pinkster helaas al was vergeven. In 2005 besloot ik om een eigen domeinnaam aan te vragen en dat kon dan ook niet anders worden dan www.pinkgron.nl.

In de afgelopen 25 jaar hebben minstens een half miljoen liefhebbers mijn website bezocht. Daarbij valt op dat de laatste jaren de aandacht steeds meer komt te liggen op de Groningse bierhistorie. Op zich niet zo gek, want je kunt er ondertussen informatie vinden over meer dan 50 Groningse brouwerijen. Van de brouwerijen die na 1945 zijn gestopt vind je bijna al het verzamelmateriaal online. 99% hiervan is ook echt in mijn bezit. De pagina's met informatie over brouwerijen van voor 1900 worden periodiek uitgebreid met informatie over nieuwe brouwerijen. Kortom, mijn website is nog lang niet af :-)

 

26 februari 2020
15000e etiket in mijn verzameling gedronken bieren

 
Het is zover, in januari (2020) dronk ik, in 37 jaar tijd, het 15000e bier waarvan het etiket in mijn etiketten verzameling is opgenomen.

Na een speciaal etiket voor het 5000e bier en zelfs een nieuw uniek bier (Tsjuster) voor het 10.000e etiket van gedronken bieren werd er misschien weer iets speciaals verwacht voor het 15.000e etiket in mijn verzameling. Om dat het succes van het 10.000e etiket volgens mij nauwelijks te overtreffen is en het aanbod speciaalbieren op dit moment zo enorm veel groter is dan zeven jaar geleden (bij nr 10000) heb ik besloten dat dit maal niet te doen. Enerzijds is het lastig om kleinere volumes te laten brouwen en verder is het steeds moeilijker om met iets unieks te komen. Dus een geen uniek eigen bier maar wel een speciaal etiket voor nummer 15000 deze keer.
Het is altijd lastig om te zeggen wat precies het jubileumbier is geworden. Dat komt omdat ik de etiketten van de nieuw gedronken bieren zes tot acht keer per jaar invoer en daardoor de teller niet precies bij kan houden. Na de eerste update van 2020 staat de teller op 15.054 etiketten. Tussen de 83 nieuw gedronken bieren zit dan ergens nr 15000. Bij benadering is natuurlijk vast te stellen om welk bier dat gaat.

Het 15000e etiket in mijn verzameling is Road to Nowhere. Deze mega collab van 80 Nederlandse brouwerijen werd gebrouwen bij Brouwerij Jopen in Haarlem. De collab is een initiatief van de Beergeeks op Facebook. De opbrengst van dit bier komt volledig ten goede van de Stichting ALS.

 

31 december 2018
Eindejaars update 2018.



De laatste update van 2018 is net als voorgaande jaren het moment om terug te kijken op mijn bierjaar.

Het was het tweede jaar waarin ik nog nooit eerder zoveel nieuwe Nederlandse bieren heb gedronken. Op de afbeelding hiernaast zie je een groot deel van de etiketten die daar bij horen. Met de hulp van een aantal bevriende verzamelaars heb ik jaar bieren van heel veel voor mij nieuwe Nederlandse brouwerijen gedronken. Zonder iemand te kort te willen doen gaat mijn speciale dank hierbij uit naar Ab, Arjen, Arie en Hans, alle vier goldmembers van Bieretiketten.nl en lid van de BAV

Zelf heb ik in 2018 bier gedronken, en dus één of meer etiketten toegevoegd, van 251 Nederlandse brouwerijen (405 bieren van de 765 gedronken nieuwe bieren). Hierbij ging het om 117 voor mij nieuwe Nederlandse brouwerijen. Deze 117 waren:

Er zijn natuurlijk in 2018 ook een aantal brouwerijen van start gegaan waar ik helaas nog geen bier van heb gedronken. Dit overzicht vind je hier.

Zoals gezegd komt bijna tweederde van alle dit jaar gedronken bieren uit Nederland (met dank aan vooral de bevriende verzamelaars van de BAV). De explosieve groei aan Nederlandse brouwerijen heeft daar zeker aan toe bijgedragen. In 2017 zijn er namelijk weer 83 brouwerijen gestart, en slechts 9 brouwerijen hebben hun activiteiten beëindigd.

Frankrijk en Zwitserland scoren ieder jaar hoog dankzij de jaarlijkse ruil van bieren met Robert MacDonald, Schotse verzamelaar uit Zwitserland.
Verder valt het hoge aantal nieuwe Deense bieren op. Dat komt omdat ik in 2018 in Denemarken de zomervakantie heb gevierd. In 2018 zorgde collega Rene Assen met De Seychellen ook weer voor een nieuw land in mijn verzameling .

Op de website met Groningse Brouwerijen zijn het afgelopen jaar meer dan 100 nieuwe etiketten en ander verzamelmateriaal toegevoegd. Het gaat dan ook goed met het aantal brouwerijen in mijn eigen provincie. In 2018 zijn er zes brouwerijen gestart en stopten er twee brouwerij met hun activiteiten. De nieuwe brouwerijen waren Het Zotte Kalf, Brouwhotel Parkzicht, Folkingebrew, Punt, De Goede Verwachting en Dokjard

In 2018 heb ik ook weer enkele bierfestivals bezocht. Naast de twee BAV-beurzen (Bier Artikel verzamelaars), de manier om bieren te ruilen, kopen van liefhebbers uit het hele land. Het aantal festivals waar ik ben geweest is eigenlijk maar een fractie van de georganiseerde bierfestivals in 2018, want het worden er nog steeds ieder jaar weer meer. Dan blijkt dat mijn woonplaats Groningen niet altijd even praktisch is ;-). Natuurlijk was elk festival weer een succes, maar zonder de anderen tekort te willen doen, het Bierfestival Groningen in de Martinikerk in Groningen was ook dit jaar weer een hoogtepunt. Te meer vanwege het bierdiner dat voor de 4e keer voorafgaand aan het festival werd georganiseerd met lauter Noordelijke brouwerijen.

Een overzicht van de negen door mij bezochte bierfestivals in 2018:
het Pint Noordelijk Lentebierenfestival in Leeuwarden, het Bierfestival Groningen, Nederlands Bierfestival Den Haag, het eerste bierfestival in Niebert, Hop in the grain festival Justinbeer Groningen, het Bax Beerfestival Groningen, het Borefts Bierfestival Bodegraven, en het Pint Winterbierfestival in Hoogeveen.

Rest mij iedereen het beste voor 2019 te wensen, veel bierplezier, maar vooral in een goede gezondheid. Proost!


31 december 2017
Eindejaars update 2017.



De laatste update van 2017 is net als voorgaande jaren het moment om terug te kijken op mijn bierjaar.

Het was het jaar waarin ik nog nooit eerder zoveel nieuwe Nederlandse bieren heb gedronken. Op de afbeelding hiernaast zie je een groot deel van de etiketten die daar bij horen. Met de hulp van een aantal bevriende verzamelaars heb ik jaar bieren van heel veel voor mij nieuwe Nederlandse brouwerijen gedronken. Zonder iemand te kort te willen doen gaat mijn speciale dank hierbij uit naar Ab, Arjen, Arie en Hans, alle vier goldmembers van Bieretiketten.nl en lid van de BAV

Zelf heb ik in 2017 bier gedronken, en dus één of meer etiketten toegevoegd, van 242 Nederlandse brouwerijen (508 bieren van de 802 gedronken nieuwe bieren). Hierbij ging het om 100 voor mij nieuwe Nederlandse brouwerijen. Deze 100 waren:

Er zijn natuurlijk in 2017 ook een aantal brouwerijen van start gegaan waar ik helaas nog geen bier van heb gedronken. Dit overzicht vind je hier.

Zoals gezegd komt bijna tweederde van alle dit jaar gedronken bieren uit Nederland (met dank aan vooral de bevriende verzamelaars van de BAV). De explosieve groei aan Nederlandse brouwerijen heeft daar zeker aan toe bijgedragen. In 2017 zijn er namelijk weer 83 brouwerijen gestart, en slechts 9 brouwerijen hebben hun activiteiten beëindigd.

Frankrijk en Zwitserland scoren ieder jaar hoog dankzij de jaarlijkse ruil van bieren met Robert MacDonald, Schotse verzamelaar uit Zwitserland.
In 2017 zorgde hij met Turkmenistan ook weer voor een nieuw land in mijn verzameling .


Op bier gebied mag je de officiële oprichting van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur het hoogtepunt van 2017 noemen. Samen met met oa Jan Ausems van cambrinus.nl, Frans Ruiter en Ron Rabouw van debierverbinding.nl, Fedor Vogel van biermagazine.nl, Rudi Bakker van bieretiketten.nl, Ton van Opstal is voortvarend gewerkt aan onze doelstelling een bijdrage te leveren aan de bevordering van de Nederlandse biercultuur. (klik het logo voor meer info) Dat dat ook door anderen wordt gewaardeerd blijkt uit het feit dat we 4 november de Pint Stimuleringsprijs in ontvangst mocohten nemen. Over hoogtepunt gesproken! Voor ons is dit een extra stimulans om een groot succes van ons project te maken. We blijven onze website www.nederlandsebiercultuur.nl vrijwel dagelijks updaten!

Dichter bij huis, op de website met Groningse Brouwerijen zijn het afgelopen jaar meer dan 100 nieuwe etiketten en ander verzamelmateriaal toegevoegd. Het gaat dan ook goed met het aantal brouwerijen in mijn eigen provincie. In 2017 werden drie brouwerijen gestart en stopte er een huurbrouwerij met de activiteiten. De nieuwe brouwerijen waren De Groene Glazenmaker. Eggens en Brouwerij Westerwolde

In 2017 heb ik ook weer enkele bierfestivals bezocht. Naast de twee BAV-beurzen (Bier Artikel verzamelaars), de manier om bieren te ruilen, kopen van liefhebbers uit het hele land. Het aantal festivals waar ik ben geweest is eigenlijk maar een fractie van de georganiseerde bierfestivals in 2017, want het worden er ieder jaar weer meer. Dan blijkt dat mijn woonplaats Groningen niet altijd even praktisch is ;-). Natuurlijk was elk festival weer een succes, maar zonder de anderen tekort te willen doen, het Bierfestival Groningen in de Martinikerk in Groningen was ook dit jaar weer een hoogtepunt. Te meer vanwege het bierdiner dat voor de 3 keer voorafgaand aan het festival werd georganiseerd met lauter Noordelijke brouwerijen.

Een overzicht van de negen door mij bezochte bierfestivals in 2017:
Het Winterbierfestival Gouda, het Pint Noordelijk Lentebierenfestival in Leeuwarden, het Bierfestival Groningen, het Utrechts Bierfesitval, het Bax Beerfestival Groningen, het Burgbierfestival in Ermelo, het Borefts Bierfestival Bodegraven, het Pint Noordelijk Specialbierfestival en het Pint Winterbierfestival in Hoogeveen.

Rest mij iedereen het beste voor 2018 te wensen, veel bierplezier, maar vooral in een goede gezondheid. Proost!