Frans is al zo'n 25 jaar actief als thuisbrouwer en werd ooit aangespoord door zijn vader, die zelf zijn wijnen maakte, om zelf bier te maken. Toen Frans dat dan thuis ook kenbaar maakte kreeg hij van zijn vader een bierbrouwpakket en was er geen ontkomen meer aan. In het dagelijks leven is Frans manager projectbeheer bij het waterschap Friesland (Wetterskip Fryslân). Vanuit die achtergrond is het dan ook niet vreemd om te zien dat de zaken zorgvuldig worden aangepakt. Het volume in bier wordt gebrouwen afhankelijk van de vraag in de locale markt. Minstens eenmaal per maand wordt er in de 50 liter speidel één van de tot nu toe twee standaard bieren gebrouwen en tussendoor wordt er in de "pannen" in kleine volumes gewerkt aan nieuwe recepten.
Het idee om de bieren op de markt te brengen speelden al wat langer, maar werden in het begin van 2017 steeds serieuzer. Na een gesprek met een lokale slijter ging het ineens hard. De eerste afzetmarkt was immers al aanwezig. Omdat de brouwerij aan huis is gevestigd moest er eerst een kleine verbouwing plaatsvinden voordat alle papieren rond waren. Frans nam rustig de tijd om zijn brouwerij verder op de kaart te zetten en was van plan om de eerste drie jaar als brouwerij door te groeien.
Er zijn vijf bieren uitgebracht. Als eerste de Bitterzoet, een bier dat lijkt op een tripel, maar dan met een flinke dosis hop. Het heeft een alcoholpercentage van 7.9%. Een maand later verscheen de Sprutter, een pale ale. Dit bier is opgedragen aan de veenarbeiders die lange dagen maakten in het veen in Oostindie en de andere veengebieden in de omgeving van Leek. De Sprutter is een pale ale met een alcoholpercentage van 5%. Daarna volgden Bokkig (Bokbier), Brits en Zummer.
Op 1 juni 2019 besluit Frans om te stoppen met de commerciële activiteiten omdat een en ander niet meer valt te combineren met zijn normale werkzaamheden. Hij blijft nog wel actief als amateurbrouwer.
Copyright © 2014 - All Rights Reserved - www.hpinkster.nl
Template by OS Templates