Griffeweg 4 9724 GG Groningen
Horeca Graansilo Eten&Drinken Griffeweg 4 9724GG Groningen - foto © Harry Pinkster 2022.

Graansilo Bier
Foto ©Graansilo
In augustus 2018 werd het eerste bier van de brouwerijhuurder Graansilo Bier uit Groningen gelanceerd, de Graansilo Blond. Graansilobier is een onderdeel van de Maripaan Groep BV. Dit is een franchise organisatie in Groningen, opgericht door Anrico Maat en Paul Papo. Onder deze franchise vallen een groot aantal van de Jumbo vestigingen in Noord Nederland. Het idee van een eigen bier ontstond vanwege de enorme vraag naar regionale bieren in het schap van de Jumbo vestigingen binnen de Maripaan Groep. Onder leiding van een van de filiaalhouders en amateurbrouwer Roelof Veldhuis werd een concept bedacht om dit nieuwe merk te lanceren. Als eerste moest er een locale brouwer worden gevonden die met Graansilo Bier in zee wilde gaan. Als snel kwam men uit bij brouwerij Martinus in Groningen waar de bieren de eerste drie jaren werden gebrouwen. In eerste instantie leek het hier te gaan om een opdrachtbier voor de Jumbo, maar al snel waren de activiteiten van Graansilobier van dien aard dat er sprake is van een volwaardige brouwerijhuurder.

Vanaf 2022 werd het grootste deel van de standaardbieren bij de Stadshaven brouwerij in Rotterdam gebrouwen. Verder werd er af en toe, en dan vooral bij kleinere batches, uitgeweken naar een bevriende brouwerij in de stad Groningen.
In 2023 werd de Graansilo trotse partner van de Coöperatie de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Beide partners vinden elkaar onder andere in de filosofie om zoveel mogelijk lokale produkten te gebruiken. Het is dan ook niet vreemd dat er vanaf dat moment ook bieren van de Graansilo in Bad Nieuweschans bij de Graanrepubliek worden gebrouwen.

De Graansilo bier probeert de binding met Groningen in stand te houden door bij de ontwikkeling van een nieuw bier gebruik te maken van een panel van ongeveer 70 Groningers. Zij kunnen tijdens een testproefavond in Groningen bepalen waar de smaak van het desbetreffende biertype naar toe moet gaan. Hiermee vormt de gemiddeldde mening van de aanwezigen de basis voor het ontwikkelen en brouwen van de te brouwen bieren. Vandaar ook het motto op het etiket van de Graansilobieren: Door & Door Groningen. "Het is niet aan ons wat lekker bier is, het is aan de Groningers om ons te vertellen wat ze lekker vinden."

Graansilo Bier
Inmiddels bestaan er zes verschillende Graansilo bieren, namelijk Blond, Tripel, IPA, Neipa, Witbier en Bockbier.
Verder werd er 2019 eenmalig een lentebier gebrouwen bij brouwerij Noarder Dragten in Drachten. Dit werd destijds speciaal gebrouwen voor het 9e Bierfestival in Groningen. Voor Graansilo bier was het festival een groot succes want als nieuwe Groningse brouwerijhuurder werd de Graansilo Blond als beste festivalbier van het Bierfestival 2019 in Groningen gekozen. Op de foto de trotse Graansilo mannen met in het midden Frits Gosman en Roelof Veldhuis.

Op de bovenste foto de horecagelegenheid Graansilo Eten en Drinken, de thuisbasis van brouwerijhuurder de Graansilo. De horeca van de Graansilo werd na eeen grondige verbouwing in maart 2022 geopend voor publiek.