Banner Wildervank Brouwerij | Foto: Harry Pinkster

Wildervank Brouwerij | Foto: Harry Pinkster
Brouwerij Wildervank was actief vanaf 2014, de definitieve inschrijving bij de Kamer van Koophandel was op 4 juli 2014. De Wildervanker brouwerij was lange tijd de oudste nog actieve brouwerij met eigen ketels in de provincie Groningen. Op 30 december 2021 maakte brouwer Jan Abbingh via Facebook bekend dat er een einde komt aan de Wildervanker Brouwerij. Mede door corona, maar ook omdat hij samen met zijn vrouw andere plannen aan het smeden is, werd besloten om na zes en een half jaar te stoppen met de commerciele activiteiten.

Brouwerij Wildervank startte met drie verschillende standaardbieren in het assortiment: Wildevanker Blond, Wildevanker Tarwebier en Wildevanker Gember. Nadien werden er veel meer bieren op de markt gebracht. Een groot deel van de bieren van de Widervanker werd als batch afgenomen door locale horeca in de provincie Groningen en Drenthe. Hiermee had de brouwer een gegarandeerde afzetmarkt.
De meest in het oogspringende bieren in de serie waren de Borrie's. Deze bieren werden in samenwerking met cafe de Pintelier in Groningen en Mitra Slijterij Wijnalda in Haren ontwikkeld en waren slechts zeer beperkt verkrijgbaar.

Foto: Brouwerij Wildervank
Voor dat de brouwerij de stap naar een commerciele brouwerij maakte was Brouwer Jan Abbingh al jaren bezig met het brouwen van bier. Hij startte meer dan 25 jaar geleden al als hobbybrouwer. Voor zijn hobbybrouwerij gebruikte hij de naam Brouwerij 't Oosterdaip. De plannen voor een commerciële brouwerij waren er al een paar jaar voor deze stap werd gemaakt. In 2014 startte Jan met de verbouwing van de garage achter het woonhuis en zo kon voorzichtig een begin worden gemaakt met de inrichting van de brouwerij. Na een tijdje full-time brouwer te zijn geweest heeft Jan moeten besluiten om er toch weer een baan naast te nemen. Dat is de reden waarom er de laatste jaren vooral in de weekenden werd gebrouwen.

In de beginjaren heb ik tijdens mijn bezoek aan de brouwerij Wildervank een aantal foto's gemaakt.

De foto's kun je vinden op mijn fotopagina van Brouwerij Wildervank.

Op donderdag 14 augustus werd brouwer Jan Abbingh bezocht door een cameraploeg van RTV-Noord. De uitzending is te bekijken door op de afbeelding hiernaast te klikken.