Staalbaard fles en viltje
Foto Staalbaard Facebook
Staalbaard was als brouwerijhuurder actief van januari 2016 tot en met december 2019. De thuisbasis was Haren, sinds 2019 onderdeel van de gemeente Groningen. Omdat de eigenaren Okke Jan Ottens en Dirk Wernik niet over een grote brouwinstallatie beschikten werd voor het brouwen uitgeweken naar de Sallandse Bierbrouwerij in Raalte.

De merknaam voor de bieren was snel gevonden, het moest een stoere, robuuste en eigenzinnige uitstraling krijgen, aantrekkelijk voor de moderne bierdrinker.
De eerste batch van 500 liter is gebruikt om de directe omgeving van Okke Jan en Dirk kennis te laten maken met Staalbaard Blond. Er moest natuurlijk wel iets tegenover staan want de brouwers wilden graag weten hoe het bier werd ontvangen. En zo ontstond er een proefpanel van meer dan 100 deelnemers. Het bier werd goed ontvangen want het werd gewaardeerd met een dikke 8.

Okke Jan en Dirk deden het aanvankelijk rustig aan, want beiden hebben naast de passie voor bier ook een drukke baan. Plezier in het bier stond dan ook voorop. Dat bleek wel uit de kwinkslag in de slogan die Staalbaard hanteerde: "Wat anderen drinken moeten ze zelf weten".
De tweede batch Staalbaard werd in mei 2016 gebrouwen en de eerste flessen Staalbaard Blond werden uitgezet op een paar plaatsen in de stad Groningen. Volgens Dirk moest je je best wel even doen om van dit mooie bier te genieten. Staalbaard blond is, de naam zegt het al, een blond bier met karakter. Vol van smaak en verrassend bitterfris. Een mooie doordrinker om bewust van te genieten.

De ambitie van Staalbaard was om niet heel snel heel erg groot te worden. Maar omdat het uiteindelijk toch veel meer bleek te zijn dan een uit de hand gelopen hobby wwerd eind 2019 besloten om na vier jaar te stoppen met de activiteiten van Staalbaard.

                 
Foto's Staalbaard