L'hopster Dorpsbrouwerij
Symbiose1
Foto: ©Harry Pinkster
In april 2023 kochten Mark en Lotte van der Stelt het voormalig pand van de Lopster Kroon. Dit voormalig café met grote bovenzaal in het centrum van Loppersum kwam beschikbaar nadat. De vorige eigenaar vanwege aardbevingschade afstand deed van het pand. Het pand werd aangekocht door de gemeente Eemsdelta die er een nieuwe bestemming voor zocht.

Beide nieuwe eigenaren hebben grote plannen met het opknappen van het pand. Zo moeten er in een jaar tijd een luxueus restaurant, een proeflokaal, enkele hotelkamers en een bierbrouwerij worden gerealiseerd. Voor het zover is moet er een flinke verbouwing plaats vinden en moet het gebouw eerst aardbevingsbestendig worden gemaakt.
De bierbrouwerij wordt gevestigd achter het restaurant. Lotte heeft jaren horecaervaring als gastvrouw in diverse restaurants en Mark runt een succesvol evenementenbedrijf. Hij werd als liefhebber van speciaalbier gegrepen door het brouwvirus en het is dan ook niet vreemd dat ze samen gaan werken aan de droom van een eigen brouwerij.

Het eerste jaar werd er gewerkt onder de projektnaam Loppesheim, een naam die al snel werd gevonden. Loppesheim is namelijk de oorspronkelijke naam voor Loppersum.
Op 29 maart 2024 werd de definitieve naam van de brouwerij bekend gemaakt via Facebook; De L'hopster Dorpsbrouwerij.
De link met Loppersum is heel belangrijk, daarom moest dit terugkomen in de naam van de brouwerij. Verder natuurlijk de knipoog naar 'Hop' dat als ingrediënt in het bier wordt gebruikt. Zo dekt deze naam de lading van wat er in de nieuwe brouwerij gaat gebeuren. De L'hopster Dorpsbrouwerij moet, in een gezellige pub omgeving, dé huiskamer worden voor Loppersum met lekkere bieren, gezellige activiteiten en uiteraard nog veel meer.

Ik zal in een later stadium meer infomatie plaatsen over de plannen van Mark en Lotte.
Hieronder alvast wat sfeerimpressies van de pub van de L'hopster Dorpsbrouwerij.