Brouwerij Vrolijcke Joncker Zevenhuizen

De Vrolijcke Joncker

De Vrolijcke Joncker
Op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe vind je sinds augustus 2016 brouwerij de Vrolijcke Joncker. Het had maar een haar gescheeld of de brouwerij viel onder een van de andere twee Noordelijke provincies, zo dicht ligt de brouwerij op het drie provincieënpunt. Vanuit een nieuwe schuur naast het woonhuis van Jacob en Gea van der Werk worden sinds 2014 jaar bieren op professionele basis gebrouwen. Nadat Jacob samen met een vriend in 2012 voor het eerst zelf aan het brouwen slaagde ging het hard. In 2013 kreeg hij als verjaardagscadeau een brouwcursus aangeboden. Hiermee was de weg geëffend voor het serieuzere werk. Zo sloot hij zich onder andere aan bij het biergilde in Groningen. Toen er vanaf 2015 in de nieuw gebouwde schuur bij huis werd gebrouwen raakte ook Gea, de vrouw van Jacob in de ban van het bier. In de zomer 2016 werd de vergunning voor een officiële brouwerij verstrekt en vanaf dat moment besloten ze om het bedrijf dat ontstond gezamenlijk op te pakken. Het bierbrouwen gebeurt op dit moment nog steeds naast de reguliere baan, die Jacob en Gea beide in Groningen hebben. Momenteel brouwen ze samen ieder weekend en worden grotere batches bij bevriende brouwerijen gebrouwen. De productie is dan ook sinds 2016 flink verhoogd.

De brouwactiviteiten zijn gestart in Jonkersvaart, een paar kilometer van de huidige brouwerij. Uit die tijd stamt ook de naam van de brouwerij. Zoals de brouwer het zelf aangeeft: "het was koud en donker in Nederland als Jonkheer Liekelus Jacobus zijn landgoed bestuurt. Met zijn opgeruimde karakter ziet hij met lede ogen aan hoe zijn onderdanen een zwaar en ploeterend bestaan leiden. Op een avond, terwijl hij geniet van zijn eigen gebrouwen biertje, besluit de Joncker om zijn adellijke bieren te delen met zijn onderdanen. Wekelijks bezorgt hij ieder gezin zijn heerlijke bieren. Het duurt niet lang of heel zijn domein is een gebied waar mensen graag komen, hard werken en toch vrolijk zijn. Zijn onderdanen buigen niet maar applaudisseren luid als hij voorbij komt. 'Bedankt Vrolijcke Joncker' roepen ze. En zo ontstond de Vrolijcke Joncker

Vrolijcke Joncker brouwt 11 bieren die stuk voor stuk worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen en zonder toevoegingen van essences, kleurstoffen etc. De standbieren van de Vrolijcke Joncker zijn:

De Vrolijcke Joncker
De bieren van de Vrolijcke Joncker zijn steeds beter verkrijgbaar in het Noorden. Ze zijn onder andere verkrijgbaat bij slijterijen in Leek en Roden. De Vrolijcke Joncker brouwt ook voor bedrijven eigen bieren en voor speciale gelegenheden. Zo werden er in 2018 ter gelegenheid van het afscheid van de gemeenten Grootegast, Marum, Leek en Zuidhorn en het opgaan in de nieuwe gemeente Westerkwartier, vier unieke bieren gebrouwen. Dat zijn de Leekster Tak, de Groote Gast, de Marum Non en de Zuidhorner Abt. In 2020 werden in samenwerking met het Scheepstra Kabinet 3 Ot en Sien bieren gelanceerd, een blond, dubbel en tripel.

Eind december 2019 werd in de locale media aangekondigd dat Jacob en Gea verregaande plannen habben om een productiebrouwerij te vestigen in een leegstaande school in Jonckersvaart. In deze school zou de brouwerij worden gevestigd tezamen met een nieuw dorpshuis. Daarme zou de cirkel helemaal rond zijn... De Vrolijcke Joncker uit Jonkersvaart. Helaas is het hier niet van gekomen en anno 2023 is de brouwerij heeft de brouwerij nog steeds het plan om volledig als productiebrouwerij verder te gaan.