Folder ABT cafe
De Stadsproefbrouwerij De Kromme Jat werd gestart op 1 januari 2011 en moest per 1-10-2016 noodgedwongen de deuren sluiten. Vanwege de gezondheid van één van beide eigenaren was het niet langer mogelijk de brouwerij in de huidige vorm door te zetten. Heel vervelend dat op deze manier een eind komt aan de brouwerij die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de Groningse bierwereld.

Stadsproefbrouwerij De Kromme Jat begon zijn speciaalbieren te brouwen aan de Turftorenstraat in het centrum van "Stad". Het grote publiek kon op het Bierfestival Groningen in de Martinikerk op 16 april 2011 voor het eerst kennismaken met de bieren van Wim en Jaap Lindeman. In september 2010 was Golden Raand, toen nog gebrouwen bij de Scheldebrouwerij, bier van de maand van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT). Voor Willem een geweldig moment, want na heel veel proefbrouwsels en heel veel brouwerijbezoeken was er dan uiteindelijk een prachtig resultaat.
Na de eerste kennismaking met de bieren werd de proefinstallatie aan de Turftorenstraat al snel te klein. In de tweede helft van 2012 is er hard gewerkt aan de voltooiing van de inrichting van de nevenlocatie van de brouwerij aan de Sontweg in Groningen. Hier beschikt Willem over meer ruimte en worden op dit moment de eerste bieren gebrouwen.

Tijdens de eerste open brouwerijdagen op 24 september kon het publiek in Groningen voor het eerst echt kennismaken met de nevenlocatie. Ter gelegenjheid van de openbrouwerij dagen werd het Golden Raand Speciaal geschonken. Het was de bedoeling dat daar de eerste bieren in de zomer van dit jaar zouden worden gebrouwen, maar helaas werd dut iets later. Ondertussen vinden de bieren van de Kromme Jat gretig hun aftrek in en rond Groningen, maar ook ver daarbuiten. Zo stond de brouwerij in december 2012 op een bierfestival in het Limburgse Horst. In het voorjaar van 2011 verscheen er een artikel in het Dagblad van het Noorden.

Wil je iets meer weten over de geschiedenis van de brouwerij dan kun je dit artikel lezen dat ik eind 2012 heb geschreven voor het decembernummer van het Pint Nieuws, het periodieke orgaan van de bierconsumentenvereniging PINT .

Brouwerij De Kromme Jat - GroningenEtiketten van de Kromme Jat staan op mijn speciale etikettenpagina. Een deel daarvan is nog steeds via mij voor verzamelaars beschikbaar.

Op de fotopagina kun je mijn foto's vinden die ik bij de brouwerij heb gemaakt.

Rechts een item op RTV Noord over Stadsbrouwerij De Kromme Jat.
Daaronder een filmpje met Jaap Lindeman over de Golden Raand Rauw Duster. Het filmpje hoort bij een artikel van Annique Reinink op journalist.io over de opkomst van bier in Groningen.

Klik op de afbeelding om de filmpjes te openen.