Aankondiging
Op 19 juni 2015 vond de presentatie plaats van het eerstse bier van brouwerij Rockin'Ludina uit Groningen. Niet voor niets vond desze presentatie plaats in cafe de Toeter in Groningen. De eerste brouwers voor Ludina waren Sjoerd Tjio en Devin Ummels, op dat moment werknemers bij de Toeter. Rockin Ludina brouwt hun bieren op kleine schaal, in het allereerste begin gebeurde dit aan boord van de uit 1910 stammende Tjalk de Ludina. Dit schip is aangekocht door Maik van Heerd, eigenaar van de Toeter.

In het ruim van de Tjalk, die tot het voorjaar 2019 verder dienst deed als terras van het cafe, werden de recepten voor de bieren ontwikkeld. Het terras op de Ludina win in 2016 de publieksprijs van de terras top 100, maar moest op last van de gemeente Groningen in mei 2019 worden gesloten. Het zal duidelijk zijn dat een gootschalige installatie in het schip geen doen is. Dit is dan ook de reden waarom voor de grotere volumes in een enkel geval werd uitgeweken naar andere brouwlocaties van bevriende brouwerijen.

Eind 2015 is op een industrieterrein in Groningen aan de Aarhusweg een nieuwe, ruimere brouwlocatie ingericht. In 2017 werd de brouwinstallatie van Leidsch Bier naar Groningen verhuisd. Hiermee beschikt Rockin'Ludina zelf over voldoende brouwcapaciteit. Foto's daarvan zie je op de speciale fotopagina. Ondertussen zijn Devon en Sjoerd al geruime tijd vertrokken bij de Toeter en dus de Rockin Ludina. De roerstok werd overgenomen door Jurjen Verver en Maik van Heerd zelf.

Het eerste bier commerciele bier, First Mate, werd door Sjoerd en Devin gebrouwen bij en met Steve Gammage van brouwerij Rodenburg in Rha. First mate is een moutige, maar ook hoppige Brown Ale van 8%. Ondertussen is het assortiment al flink uitgebreid. De etiketten van de verschillende bieren vind je op de etikettenpagina.

Email: info@pinkgron.nl
Laatste Update: 15-01-2024