Foto © Brouwerij Allema

Brouwerij Allema

Brouwerij Allema vestigde zich begin 2024 in Zwolle om daar een productiebrouwerij te starten aan de Ampereweg. Daarmee kwam er na ruim drie jaar een einde aan de periode als brouwerijhuurder in Groningen. De brouwerij is dus nog altijd actief (2024) maar vind je op mijn website als gesloten Groningse brouwerij/brouwerijhuurder.

Het begon dus allemaal in 2020 in Groningen, toen Joost en Jasper Allema na jaren als hobbybrouwers bieren te hebben gebrouwen, de stoute schoenen aantrokken en de eerste bieren commercieel op de markt brachten.
Bij de start als brouwerijhuurder werden in eerste instantie drie bieren uitgebracht. Na een succesvol eerste jaar werd er daarna vooral naar gestreefd om de standaardaard bieren continu op voorraad te hebben. Ze werden door Joost en Jasper gebrouwen bij Admiraals in Aldtsjerk, de Noord-Hollandse Bierbrouwerij en de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij. De laatste twee jaar voor de start van de eigen productiebrouwerij kwamen de bieren vooral uit de ketels van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij.

In 2022 sloot jeugdvriend Laurens ter Veen zich aan bij beide broers. Laurens is mede verantwoordelijk voor de verkoop van de bieren. Het standaard assortiment bestaat momenteel uit vijf bieren. Als laatste bier werd begin 2023 de Tante uit Amerika, een IPA, aan het assortiment toegevoegd.