Locatie brouwerij de Noorderzon
Brouwerij de Noorderzon in Groningen was gevestigd op een van de meest historische bierlocaties in de stad Groningen.

Het officiele adres was Vishoek nr 2 en de achterzijde van het pand was aangrenzend aan een van de beroemdste cafe's van de stad, cafe de Sleutel, aan de Noorderhaven nr 72. Ik heb helaas geen foto's van het pand dat aan het einde van de tachtiger jaren helemaal is afgebrand.

Voordat Ronald Mengerink in 1984 brouwerij de Noorderzon in Groningen inschreef bij de Kamer van Koophandel was hij als thuisbrouwer al enige tijd actief in de amateurbrouwwereld. De brouwerij heeft het vanwege allerlei tegenslagen slechts kort heeft volgehouden. De officiele start was op 1 april 1985 en in december 1985 werd in het Nieuwsblad van het Noorden al gesproken over het faillissement van de brouwerij.

En dat laatste mag je met recht erg jammer noemen want daarmee had de stad Groningen op dat moment geen actieve brouwerij of brouwerijhuurder. Nadat Ronald een behoorlijke tijd voor de bierwereld onvindbaar scheen te zijn begon hij in 2007 weer commercieel te brouwen. Zijn brouwerij is vanaf dat moment gevestigd in het Belgische deel van de enclave Baarle-Hertog. Een bewuste keuze want daarme kon brouwerij de Dochter van de Korenaar zich inschrijven voor het Belgische Zythos. De bieren die er worden gebrouwen vallen met grote regelmaat in de prijzen in binnen en buitenland.

Des te vervelender was het abrubte einde in Groningen, ondanks de goede bieren als Noorderblond en Kluyn was de brouwerij in 1985 niet meer in stand te houden. Nadat eind 1984 en begin 1985 het brouwen al twee keer wegens geldgebrek moest worden gestaakt volgde de definitieve nekslag toen er, door een foutje in het productieproces, maar liefst 5000 liter bier niet verkocht kon worden.
In mijn verzameling etiketten van twee door mij zelf gedronken bieren en vijf later toegevoegde etiketten.