Het grote publiek kon in april 2015 al kennismaken met de bieren van brouwerij Pivo. Deze bieren werden gebrouwen op de thuisbrouwinstallatie van de brouwers. Begin 2016 was de opening van de brouwerij in de Biotoop in Haren eindelijk een feit en in juni 2018 werd het besluit genomen de activiteiten per 1 september 2018 te beëindigen..

Karst van der Heide brouwde samen met Tom van Lente en David Ekkers in een installatie van 900 liter, die door de brouwers zelf in elkaar is gezet. Het zelf bouwen van de installatie was een van de redenen waarom het even heeft geduurd voordat de bieren echt in productie konden worden genomen. Daarnaast zorgde het verfijnen van de bieren dat de liefhebbers even moesten wachten op de definitieve bieren.

De gebrouwen bieren kwam je als biertype niet veel tegen bij andere Nederlandse bierbrouwers. De naam Pivo brouwers zegt het eigenlijk al, er wordt oa gebrouwen volgens de Tsjechische school, waarbij de ondergistende bieren zich vooral onderscheiden.

Zoals al gezegd, begin juni 2018 kregen we bericht dat Pivo de activiteiten per 1 september 2018 officiëel beëindigd. De belangrijkste reden hiervoor was dat brouwers een keuze hebben moeten maken; óf de brouwerij opschalen op wellicht een andere locatie en met alle risico's van dien, óf verder gaan als huurbrouwer óf minder brouwen. Deze drie opties gaven alle drie te weinig zekerheid waardoor er werd besloten om de brouwerij te sluiten. Wellicht dat er in de toekomst nog een keer iets gedaan wordt met Pivo, maar daar valt nog weinig over te zeggen. Erg jammer dat David, Tom en Karst met Pivo moeten stoppen, aan de bieren heeft het absoluut niet gelegen.

Op de fotopagina foto's die zijn gemaakt tijdens een van mijn bezoeken aan de brouwerij in Haren.

Naar mijn fotopagina van Pivo