Foto © Noordelijke Mederij

De Noordelijke Mederij opgericht door Danique Staal en sinds 2019 actief. In de eerste jaren werd de naam "Northern Mead" gehanteerd. Wat ooit begon als een hobby van Danique groeide uit tot een echt bedrijf. Het is de passie om de beste mede te maken en anderen enthousiast te maken voor deze eeuwen oude drank. Naast de verschillende medes worden er ook zogenaamde Braggots gebrouwen. Dit is een mix van mede en bier. Met recht verdient de Noordelijke Mederij dan ook een plek op deze website over de Groningse Bierhistorie.
De Noordelijke Mederij is begonnen met het maken van traditionele mede stijlen. Al snel werd besloten om meerdere stijlen mede te maken. Om dit allemaal overzichtelijk te houden en de verschillende stijlen uit elkaar te houden, is er voor gekozen om verschillende merken te voeren. Aan het merk kun je altijd zijn om welke het gaat. Voor de medes worden de merknamen Northern Mead en Nord Mead gebruikt en voor de Braggot wordt de merknaam Viking Mjød gebruikt. Ook al is het bedrijf nog jong, er zijn met de medes al diverse toonaangevende prijzen gewonnen, zowel binnen als buiten Europa.

Terug naar de termen, mede en braggot, wat is het eigenlijk en waarom brouwerij?
Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten en bestaat al minstens 8000 jaar. Er zijn verschillende soorten honing en dus ook verschillende soorten mede. Mede maak je door honing in de juiste verhouding in water warm te laten koken waardoor er most ontstaat. Als de most is afgekoeld moet er gist worden bijgevoegd. Het type gist dat gebruikt is van grote invloed op de uiteindelijke smaak van de mede. Na ongeveer twee week vergisting is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten. Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden.

Een braggot is een mede-bier. Hierbij worden granen en honing samen gefermenteerd. Honing van de mede is 100% fermenteerbaar is zodat alle suikers van de honing vergist. De zoetheid van een braggot komt dan ook van de mout.
De eerste braggot die door de Noordelijke Mederij op de markt is gebracht is de Viking Mango IPA, een india pale ale met een alcoholpercentage van 6.5%