Brouwerij De Klappe in Zuidbroek is opgezet door Jeroen van der Woude en Fokko Prins, zoals dat wel vaker gaat, nadat beide brouwers een tijd lang vrienden en kennissen hadden voorzien van hun thuisbrouwsels. De bieren vielen zo goed in de smaak dat een volgende stap logisch leek. Begin 2016 begonnen de gedachten om op te schalen naar een kleine commerciële brouwerij dan ook echt serieus te worden.

De brouwerij was gevestigd in de garage van het woonhuis van Jeroen. Fokko en Jeroen hadden daar een 100 liter brouwinstallatie opgebouwd. De technische achtergrond van beide brouwers zorgde er voor dat ze zoveel mogelijk onderdelen voor de brouwerij eigenhandig in elkaar hebben gezet. In 2017 was er nog sprake van de inrichting van een nieuwe brouwerij op het terrein van Fokko. Dat is een paar honderd meter verderop in dezelfde straat. Hier werd, naast de loods met de nieuwe brouwerij, ook een separate opslagruimte aangelegd. Misschien wel het meest bijzondere aan de bieren van de Klappe was dat ze zoveel mogelijk zijn gebrouwen met eigen geteelde hop. Daarvoor werd in 2017 een eigen hoptuin ingericht pal naast de nieuwe brouwerij. Het succes van deze hoptuin zorgde ervoor dat brouwerij de Klappe per 1-1-2018 is gestopt met alle activiteiten. Fokko gaat zich vanaf nu volledig toeleggen op het telen van hop.

Brouwerij de Klappe was gevestigd in de nabijheid van de streek "Tussenklappen". De naam De Klappe verwijst naar de het Groningse woord voor een (ophaal)brug. De brouwerij is dan ook gelegen tussen twee bruggen aan het Muntendammerdiep, het kanaal tussen Zuidbroek en Muntendam. Één van de kenmerkende bruggen in het centrum van Zuidbroek is gebruikt als logo voor brouwerij de Klappe.

De eerste bieren gingen in december 2016 in de verkoop. Tijdens een presentatie in een lokale supermarkt kon worden gekozen uit een Irish Red, een Tripel en een Stout. Jeroen en Fokke hebben nog meer recepten ontwikkeld, waaronder die van een Weizen. Deze bieren zijn later in 2017 uitgebracht. Uiteindelijk was het de bedoeling om met een vast assortiment van 6 bieren te komen.

Op de fotopagina foto's die zijn gemaakt tijdens mijn bezoeken aan deze brouwerij.

Naar mijn fotopagina van de Klappe