Groningse Bierbrouwerij
De Groningse Stadsbrouwerij BV is in maart 2000 opgericht en presenteerde haar bieren voor het eerst aan het publiek op 14 april 2000 tijdens het Noordelijk Bierfestival in Groningen. De naam werd in 2012 aangepast en sindsdien spreken we van de Groningse Bierbrouwerij. Helaas beschikt de Groningse Bierbrouwerij nog steeds niet over een eigen brouwlocatie en worden de bieren nog elders gebrouwen. Tot mei 2004 gebeurde dit op Texel bij de Texelse Bierbrouwerij. Onder andere vanwege het succes van de Texelse bieren (de brouwcapaciteit was nodig voor de eigen bieren) moest gezocht worden naar een andere locatie. De bieren worden nu naar origineel Grunn recept bij bevriende brouwerijen in Nederland, maar ook in het buitenland gebrouwen.

De brouwerij heeft enkele roerige jaren achter de rug. In 2006 dacht eigenaar Jaap van der Weide dé plek gevonden te hebben voor een eigen fysieke brouwerij in de Euroborg in Groningen. Er werd als eerste een prachtig nieuw proeflokaal ingericht. Hierbij werd ook gemikt op de aanloop van het bioscoopcomplex en het eveneens in de Euroborg gevestigde casino. Het publiek wist het complex, op tijdens de voetbalwedstrijden na, de eerste jaren maar mondjesmaat te vinden. Dit resulteerde dat ook het proeflokaal van de Groningse moest worden gesloten met uiteindelijk een faillissement tot gevolg. Op zich heel erg jammer, want nu jaren later is het gebied ontwikkeld tot een bruisende locatie. De brouwerij maakte een succesvolle doorstart en was tot 2011 de enige brouwerij(huurder) in de stad Groningen.
In 2015 kwam de brouwerij in het nieuws omdat het vermoeden bestond dat er supermarktbier was verkocht met een eigen etiket erop. Dit had een heftige tijd tot gevolg en het duurde even voordat het vertrouwen van veel consumenten terug was. Dat dit uiteindelijk is gelukt blijkt wel uit het feit dat de Groningse één van de oudste brouwerijhuurders is van Nederland. Er werd in de 20 jaar vooral gebruik gemaakt van betaalbare, tijdelijke, huisvesting op locaties voornamelijk in de stad Groningen. Op de foto hierboven de locaties waar de Groningse Bierbrouwerij het langst was gehuisvest.

Ondertussen zijn er verschillende series van de standaard Grunn etiketten uitgegeven. Deze series kun je bekijken op de etikettenpagina. Naast de Grunn etiketten geeft de brouwerij ook nog bieren uit (en dus etiketten) in oa de Zeebierserie en Kruisherenserie. Meer dan 95% van de etiketten die door de Groningse Bierbrouwerij zijn uitgebracht zijn op mijn site te vinden, helaas mis ik er een paar. Verder probeer ik zoveel mogelijk van de zogenaamde etiketbieren op te nemen in mijn overzicht.
Gebruik om de etiketten te bekijken het menu aan de linkerkant van deze pagina. Er is een overzicht met alle "GRUNN" etiketten, een overzicht met de "HUNEBED" etiketten, een overzicht met de "KRUISHEREN" etiketten en een overzicht alle resterende verschillende etiketten, waaronder de Hanzebieren, de Zeebieren en andere uitgegeven etiketten.
Let op: Alle etiketten hun eigen unieke nummer. Alleen de etiketten met een * achter het nummer zijn via mij te bestellen (en dus niet via de brouwerij!). Wil je weten hoe je aan de etiketten kunt komen stuur mij dan een mailtje via de button Etiketten aanvragen links op deze pagina.

Gezocht een tijdelijke uitgave van Abnormaal Weisse

Op de speciale etikettenpagina van de Groningse Bierbrouwerij staat een exel-lijst met ontbrekende etiketten van de GSB in mijn verzameling. Ik mis in elk geval een tijdelijke uitgaves van Abnormaal Weisse.

Links zie je het ontbrekende etiket en rechts het standaardetiket.
Het meest in het oogspringende verschil is de tekst aan de linkerzijde van het etiket. Op de "normale" etiketten staat hier alleen een nummer. Ik zoek het Weisse etiket met meer tekst aan de linkerkant.