Brouwer Arend Lommert
In Sappemeer was van eind 2018 tot 1 juli 2021 een Groningse brouwerijhuurder actief. Sapmeester Bier ontstond nadat Arend Lommert er achter kwam dat er in Sappemeer nog nooit een brouwerij actief was geweest. Wel had er ooit een bottelarij gestaan, maar nog nooit had een Sapmeester (inwoner van Sappemeer) zich gewaagd aan het commercieel brouwen van bier.
Omdat Arend zijn directe omgeving vond dat Sappemeer een eigen bier moest hebben schreef hij een businessplan en werden in het kleine brouwschuurtje de eerste recepten ontwikkeld. Het begon allemaal zo'n twee jaar daarvoor met een pakket van de Brouwbroeders. Met hulp van de Sapmeester gemeenschap, vrienden en familie werden de nodige middelen vergaard, en er werd gezocht naar een huurbrouwerij. Deze zoektocht resulteerde in de eerste brouwdag op 12 december 2018 in de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. De voorwaarde dat er zelf gebrouwen kon worden en dat het recept compleet vanuit Sapmeester Bier zelf komt was hier geen probleem.
Arend voerde de brouwactiviteiten uit naast zijn reguliere twee banen. Het brouwen had ongetwijfeld een creatief raakvlak met zijn toenmalige werkzaamheden als docent Drama op een middelbare school in de stad Groningen

De kernwaarden van Sapmeester waren Makkelijk, Smakelijk, Betaalbaar en Lokaal. De recepten waren dan ook zonder toevoegingen of andere poespas. Het bier moest goed doordrinkbaar zijn, betaalbaar blijven voor iedereen, en enkel verkocht worden in de omgeving van Sappemeer. Sapmeester Bier wilde vooral lokaal blijven en had dan ook geen enkele intentie om de markt te verbreden naar andere steden. Het grote doel was om in de toekomst te beschikken over een eigen brouwlocatie.
Helaas is het nooit zover gekomen. Mede vanwege de coronacrises besloot Arend om pwe 1 juli 2021 te stoppen met zijn commerciele brouwactiviteiten en weer verder te gaan als amateurbrouwer. Hiermee kwam na 2,5 jaar (voorlopig) een eind aan de droom van een eigen productiebrouwerij in Sappemeer.