Brouwer Arend Lommert
In Sappemeer is eind 2018 een Groningse brouwerijhuurder actief. Sapmeester Bier is ontstaan nadat Arend Lommert er achter kwam dat er in Sappemeer nog nooit een brouwerij actief is geweest. Wel heeft er ooit een bottelarij gestaan, maar nog nooit heeft een Sapmeester (inwoner van Sappemeer) zich gewaagd aan het commercieel brouwen van bier.
Omdat Arend zijn directe omgeving vond dat Sappemeer een eigen bier moest hebben schreef hij een businessplan en werden de eerste recepten ontwikkeld in het kleine brouwschuurtje. Het begon allemaal zo'n twee jaar geleden met een pakket van de Brouwbroeders. Met hulp van de Sapmeester gemeenschap, vrienden en familie werden de nodige middelen vergaard, en werd gezocht naar een huurbrouwerij. Deze zoektocht resulteerde in de eerste brouwdag op 12 december 2018 in de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. De voorwaarde dat er zelf gebrouwen kon worden en dat het recept compleet vanuit Sapmeester Bier zelf komt was hier geen probleem.
Arend voert de brouwactiviteiten uit naast zijn reguliere twee banen. Het brouwen zal ongetwijfeld een creatief raakvlak hebben met zijn werkzaamheden als docent Drama op een middelbare school in de stad Groningen

De kernwaarden van Sapmeester zijn Makkelijk, Smakelijk, Betaalbaar en Lokaal. De recepten zijn zonder toevoegingen of andere poespas. Het bier moet goed doordrinkbaar zijn, betaalbaar blijven voor iedereen, en enkel verkocht worden in de omgeving van Sappemeer. Sapmeester Bier wil vooral lokaal blijven en heeft dan ook geen enkele intentie om de markt te verbreden naar andere steden. In de toekomst is het bezitten van een eigen brouwlocatie het grote doel.