Brouwerij Martinus Groningen
In 2015 kreeg Groningen met de komst van brouwerij Martinus na jaren weer een brouwerij binnen de diepenring van de stad. De laatste brouwerij met ketels in de binnenstad van Groningen, met de bijna gelijkwaardige naam Sint Martinus, sloot in 1995 haar deuren. Aan de rand van het eigenlijke centrum Groningen, aan de Kostersgang, werd de voormalige drukkerij van de familie Swierstra omgebouwd tot een prachtige bierbrouwerij. De nagelnieuwe brouwinstallatie van brouwerij Martinus staat in schril contrast met de installatie brouwerij Sint Martinus, maar we zijn ook niet voor niets meer dan 20 jaar verder in de tijd. Met de 1000 liter installatie, die begin augustus door Coenco werd geïnstalleerd, probeert de familie Swierstra een brouwcapaciteit van 10.000 liter per maand te realiseren.

Op 8 juli 2015 werden de eerste lagertanks naar binnen gereden. Vanaf dat moment heb ik foto's kunnen maken van de opbouw en inrichting van de brouwerij. Dit heeft geresulteerd in een aardig aantal foto's die te vinden zijn op mijn fotopagina van brouwerij Martinus.
Brouwerij Martinus is een echt familiebedrijf. Vader Albert Jan is samen met zoon Martijn regelmatig in de brouwerij te vinden en moeder Henrië is de stille kracht achter de brouwerij en het horeca gedeeelte.
Brouwerij Martinus is van woensdag tot en met zondag open voor publiek. In de weekenden kan er worden gegeten in het reataurantgedeelte die op de eerste verdieping is te vinden (wel vooraf reserveren). Meer informatie met betrekking tot de openingstijden etcetera is te vinden op de website van Martinus.

De officiële openingshandeling werd op 14 november 2015 verricht door de toenmalige burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten. De foto's van de officiële opening staan nattuurlijk op mijn site.je vind ze hier.

Verder was ook de locale omroep OOG TV aanwezig. Zij maakten de reportage die je hiernaast kunt bekijken door op de afbeelding te klikken.

Op de Martinus Youtube pagina nog meer filmpjes met Brouwerij Martinus in de hoofdrol.