Eggens Craft Beer

Eggens Craft Beer en werd in 2017 opgericht door de toen 27 jarige Martijn Eggens. Bij veel Noorderlijke bierliefhebbers klinkt de naam Eggens bekend in de oren. Net zoals het bij grotere Nederlandse (familie-)brouwerijen het geval is, heeft Martijn de passie voor speciaalbier in zijn DNA meegekregen van zijn vader. Het is dus de tweede generatie Eggens die actief is in de Noordelijke brouwerijwereld bij Brouwerij Maallust.

Met zijn commerciële opleiding en werkervaring als achtergrond is het aan de man brengen van een product voor Martijn de gewoonste zaak van de wereld. En dat is mooi, want daar willen beginnende (huur)brouwers zich nog wel eens aan vertillen. Daar zijn helaas voorbeelden genoeg van te noemen. De brouwerij begon als een brouwerijhuurder met als vestigingsplaats de stad Groningen.

Martijn was al een jaar of twee actief als thuisbrouwer en werd gedurende het laatste half jaar steeds fanatieker in het doorontwikkelen van zijn recepten. Thuis werd steeds ongeveer 50 liter gebrouwen en dat bleek al snel veel te weinig om je familie en vrienden van genoeg bier te voorzien. Tijdens de periode datt Martijn een aantal maanden thuis kwam te zitten en nieuwe uitdaging zocht kwam de prioriteit steeds meer te liggen bij het brouwen van het perfecte bier. In de destijds nieuw aangeschafte Braumeister was het proces natuurlijk steeds beter te controleren en daardoor begon het ook steeds meer te kriebelen om de volgende stap te gaan zetten. De Eggens Blond zou toch eigenlijk in een grote batch gebrouwen moeten worden.
En waar kom je dan terecht als je op loopafstand woont van de nieuwste Groningse productiebrouwerij en waarvan je de bieren al een tijdje weet te waarderen? Sterker nog, waar je als thuisbrouwer al kind aan huis bent. Precies, Martijn kreeg de mogelijkheid om zijn bier zelf, en natuurlijk in eerste instantie met brouwer Nic Veenstra, bij Bax-bier aan de Friesestraatweg in Groningen te brouwen. Het eerste bier van Eggens Craft Beer, de Eggens Blond van 6,3%, werd op zaterdag 21 mei 2017 door Martijn en Nic gebrouwen in de ketels van Bax-Bier. Het werd in de maand juni voor het eerst gepresenteerd aan het Groningse publiek. Wie met Martijn heeft gesproken keek er niet raar van op dat het ultieme doel is om zelf ergens in de provincie Groningen een brouwerij of brewpub te starten.

Martijn blijkt een creatieve brouwer want naast de standaard bieren zijn er ondertussen ook al verschillende specials uitgebracht. Zo werd in samenwerking met Studio Paraat in het voorjaar van 2020 de serie Rock North bieren gelanceerd. Studio Paraat tekende hierbij voor het artwork op de etiketten. De Eggens bieren worden op fust en fles afgevuld en zijn daardoor ook terug te vinden in de Groningse horeca.

In 2021 kwam Eggens Craft Beer met een serie vatgerijpte quadrupels die bijna een jaar hebben gelagerd op verschillende soorten vaten. Dit waren bijvoorbeeld cognac, rum en whisky vaten. In 2021 werden er maar liefst 9 varianten uitgebracht en begin januari 2022 volgden er nog eens drie vatgerijpte bieren. In deze serie verscheen de eerste vatgerijpte Russian Imperial Stout van Eggens Craft Beer. Deze bieren werden gebrouwen bij de Sallandse brouwerij. Dit is een bewuste keuze van Martijn. De Sallandse landbierbrouwerij is gevestigd in een oude slachterij. Het grote voordeel hiervan is dat het hele pand onderkelderd is waardoor de bieren op een koele en constante temperatuur kunnen lageren. Inmiddels liggen hier zo'n 100 vaten van Eggens te rijpen.

In januari 2022 kondigde Martijn Eggens aan dat hij mede-eigenaar / aandeelhouder is geworden van de coörporatie de Graanrepubliek.
Martijn was al geruim een jaar op zoek naar een locatie voor zijn eigen brouwerij. Het moest een eigenzinnige locatie worden in Drenthe of Groningen. De voorkeur ging dan ook uit naar een groot pand, een oude fabriek, boerderij, herenhuis of misschien wel een molen. Dit gepaard met een groot stuk grond er omheen waar voldoende ruimte is om de samenwerking met andere lokale ondernemers uit te kunnen breiden. November 2020 werd Martijn benaderd door Niels Grootenboer, directeur bij coöperatie de Graanrepubliek. Juist omdat het lokale aspect zeer goed bij Eggens Craft Beer past (er lopen al samenwerkingen met akkerbouwers voor lokale gerst en hop) werd begin 2021 de knoop doorgehakt en is Eggens Craft Beer onderdeel geworden van de coöperatie makers en boeren bij de Graanrepubliek. Naast bieren van Eggens Craft Beer zullen hier ook bieren worden gebrouwen door de Graanrepubliek zelf waarbij de focus ligt op graan uit de provincie Groningen.