Wie was de Praktische Bierbrouwer? Dat is de vraag die boven dit projekt van de stad Groninger Duco Dokter hing. Tijdens zijn zoektocht naar historische bierstijlen kwam hij een 150 jaar oud boek tegen met verdwenen bierstijlen. Duco werd nieuwschierig naar de oorsprong van deze stijlen en besloot ze nieuw leven in te blazen. Niet verwonderlijk, want Duco is al jaren bezig met de historie van verdwenen bieren en werkte in 2020 nog mee aan de revival van het Groningse Kluinbier destijds in Harlingen gebrouwen samen met de Noordelijke bierbrouwers. Ook de bieren van de Praktische Bierbrouwer worden gebrouwen bij brouwerij het Brouwdok in Harlingen.

Duco is al een tijd in de ban van het boek van de Praktische Brouwer waar 15 vaderlandse bieren staan beschreven. De naam van de schrijver van dit aloude standaardwerk is niet bekend en dat intrigeerde Duco zodanig dat hij op zoek ging in de archieven naar de schrijver van dit boek. En het goede nieuws is, hij denk de samensteller gevonden te hebben. Wie het zou moeten zijn blijft nog even een raadsel. Door zes van de beschreven bieren in 2021 nieuw leven in te blazen probeert hij ons langzamerhand meer te vertellen over dit misterie. Als eerste twee bieren uit het boekje werden Nieuwlicht en Hollandsch Ale gebrouwen en verkocht op een paar selecte plaatsen in het Noorden van Nederland.

Omdat Duco verder geen aspriaties heeft om zichzelf een huurbrouwer te noemen, maar wel beschikt over een eigen KvK inschrijving, balanceert de Praktische Bierbrouwerij op het randje van een brouwerijhuurder. Daarmee heeft de brouwerij vooreerst toch maar als Groningse bierbrouwerijhuurder een plek gekregen op mijn website. Vast staat dat er dit jaar meerdere verdwenen biersoorten een nieuw leven wordt ingeblazen. Of het project daar mee eindigt? De enige die dat kan bepalen is Duco zelf.