Banner Bax Bier Groningen
Brouwerij Baxbier werd opgericht in het begin van 2014 door Sepp Jansen en Jeroen Bax. Jeroen en Sepp, twee wielervrienden, brouwden de eerste bieren samen in de keuken van de ouders van Jeroen in het Groningse Leek. Jeroen was op dat moment nog bezig met een lerarenopleiding en stond uren samen met zijn vader te koken in de eigen keuken. Sepp was naast zijn werkzaamheden voor Baxbier in de eerste jaren van het bestaan van de brouwerij volop bezig met zijn studie biomedische wetenschapper in Groningen. Uiteindelijk studeerde hij af in Groningen en vond hij een vaste betrekking in het Duitse Munchen.

In deze periode groeide Baxbier uit van een brouwerijhuurder tot een brouwerij met eigen ketels. De eerste bieren van Baxbier werden als huurbrouw in Amsterdam (Brouwerij de 7 Deugden) en Belgie (Brouwerij de Marsinne in Couthuin) gebrouwen. Baxbier startte met eigentijdse bieren als 'Kon Minder' en 'Koud Vuur'. Er werden al snel een aantal andere bieren aan het assortiment toegevoegd. Het doel om zelf met een eigen brouwerij te komen werd eerder gerealiseerd dan verwacht. Koud Vuur en Kon Minder werden dermate goed ontvangen dat er een gouden (Koud Vuur) en zilveren medaille (Kon Minder) werden toegekend tijdens de Brussels Beer Challenge in 2015. Dit succes gaf Sepp en Jeroen wellicht een extra impuls om de bieren zelf in Groningen te gaan brouwen.

Sinds september 2016 brouwt Baxbier de eigen bieren aan de Friesestraatweg in Groningen. Op mijn fotopagina van brouwerij Baxbier staan de fotos's van de opening en inrichting van de brouwerij tijdens en na de verbouwing van het pand. Er moest flink worden getimmerd na dat de vorige bewoner, een aannmemer/diamantslijperij het pand had verlaten. Het proeflokaal werd enkele weken, op 1 juli 2016, voor de officiele opening van de brouwerij in gebruik genomen. Ook na het opbouwen en inrichten van de nieuwe brouwerij is door mij met enige regelmaat van alles gefotografeerd. Deze foto's kun je ook vinden op de fotopagina van Baxbier op mijn website.

In oktober 2019 bracht de brouwerij naar buiten dat Jeroen Bax stopt met een actieve rol binnen Baxbier. Jeroen was sinds september 2018 al steeds minder werkzaam voor de brouwerij. Hij gaat zich nu richten op een carriere als marketeer en advieswerk bij startups. Met het vertrek van Jeroen is er een belangrijkere rol weggelegd voor de investeerder van het eerste uur, Jan Riemens. Begin 2020 wist Jan te vertellen dat Baxbier een eigen blikkenlijn heeft aangeschaft. Tot dat moment verlieten er al een aantal bieren geblikt het pand aan de Friesstraatweg. Abel's Ale is hiervan het bekendste bier. Om de bieren te blikken daarvoor gebruik gemaakt van het Luxemburgse bedrijf Grand Canning. Ondertussen beschikt Baxbier over een eigen blikkenafvullijn. Deze werd in de maand augustus 2020 in gebruik is genomen. Foto's zijn te vinden op mijn op mijn Baxbier fotopagina. Sinds het in gebruik nemen van de blikkenlijn zijn er diverse eenmalige specials op de markt gebracht.

Brouwerij Baxbier
Brouwerij Baxbier
Proeflokaal Baxbier
Meer informatie over Baxbier kun je vinden de website van Baxbier in Groningen.

UIt de oude doos, de begintijd van Baxbier
Hieronder een paar foto's van de presentatie eerste twee bieren op 5 april 2014 in de Mitra Vismarkt Groningen. Deze presentatie van de eerste twee bieren was in het weekend van 4-6 april 2014. Op zaterdag 5 april was er een proeverij in de Mitra aan de Vismarkt in Groningen en op zondag 6 april was er voor een aantal genodigden een officiele presentatie in Speciaalbiercafe de Koffer.

Presentatie
Presentatie
Presentatie