Promo Jotner Pils
foto: © www.jotner.nl
Op 20 november 2015 vond in Friesland de lancering plaats van brouwerij Jotner uit Groningen. Deze nieuwe brouwerijhuurder werd eerder in 2015 opgericht door de vrienden Jelle Dam en Jelmer Mensonides. Jelmer, geboren en getogen en Jelle, getogen in Harlingen leerden elkaar na de middelbare school kennen en trekken sindsdien samen op. De lancering van Jotner Pils in Friesland vond plaats op het tallship de Thalassa. De Thalassa is voor Jelle zomers bekend terrein want dan wordt er met passagiers onder andere gevaren richting Engeland en Schotland, met Jelle als kok aan boord van het schip.

Nadat in 2010 voorzichtig de eerste schreden werden gezet om thuis te brouwen in Groningen, raakten Jelle en Jelmer steeds meer in de ban van speciaalbier. Door zijn stage voor zijn koksopleiding in Belgie werd Jelle helemaal gegrepen en terug in Groningen werd een eigen brouwinstallatie opgebouwd met een capaciteit van 30 liter. Dit is sinds 2014 de thuisbasis van Jotner.

De eerste brouwsels werden zo goed ontvangen dat de werkgever van Jelle beiden vroeg om het huisbier te brouwen voor restaurant de Uurwerker in Groningen. Om deze volumes te kunnen brouwen moest natuurlijk worden uitgeweken naar een brouwerij waar voldoende mogelijkheden waren om als huurbrouwer aan de slag te gaan. Omdat het een ondergistend bier moest worden kwamen ze uit bij bierbrouwerij Heupink&co in Ootmarsum. Hier zijn ondertussen 2 x 1000 liter gebrouwen van Jotner Pils een, zoals de brouwers het zelf noemen, ambachtelijk gebrouwen speciaal pils van 5,1%. Een deel van de eerste batch is verkocht als Jotner Pils en een deel is verkocht als Uurwerkers Pils.

Volgens Jelle en Jelmer zit kracht van het gebrouwen bier in kennis. Vandaar de vernoeming van de brouwerij naar de grondlegger van de wijsbegeerte in de Noorse mythologie; de Jotner.

In 2018 werd, nadat het brouwen een tijdje op een laag pintje stond, de draad weer opgepakt. Zo werd er onder andere een collab gebrouwen bij de Skoemrakker op Terschelling. Verder worden de standaardbieren van Jotner vanaf 2018 niet meer bij Othmar gebrouwen, maar heeft de brouwerij vast onderdak gevonden bij het Brouwdok in Harlingen. Daarnaast zal in 2019 de 30 liter installatie weer in gebruik worden genomen. Hier zulllen de meer controversionele bieren worden gebrouwen. In 2021 hoopt Jotner over een eigen brouwlocatie in Groningen te beschikken. In het najaar van 2020 wordt er hard gewerkt aan de inrichting en het rond krijgen van de vergunningen.

Jotner Beer & Beverage - Groningen
Jotner Beer & Beverage - Groningen - foto © Harry Pinkster 2021.

Vanaf november 2020 worden de bieren gebrouwen in de eigen microbrouwerij in Groningen. In de kelders van het in Groningen zeer bekende Oude RKZ, (voormalig Rooms Katholiek Ziekenhuis) in de wijk Helpman, staan een Braumeister installatie van 50 liter en drie Speidel RVS tanks van 240 liter. In de basis worden er drie verschillende biertypes gebrouwen die steeds een andere twist krijgen. Jelle en Jelmer zijn groot fan van bieren gelagerd op vaten en het is dan ook geen verrassing dat er steeds een aantal vaten zijn gevuld met een van deze standaardbieren.