De Prael was niet zomaar een brouwerij, maar een brouwerij met een missie. Met proeflokalen en brouwerijen waar mensen kunnen werken wilde De Prael het gat in de arbeidsmarkt dichten. En gasten laten genieten van bijzondere bieren en lekker eten. Groningen was de vierde locatie waar mensen in betaalde en onbetaalde dienstverbanden werken vanuit deze visie. De Prael Groningen deed dit in Groningen samen met WerkPro, een overkoepelende organisatie van sociale ondernemingen waar mensen naar werk worden begeleid. De Prael en WerkPro deelden het geloof in een arbeidsmarkt voor iedereen. Dat WerkPro ruime ervaring heeft in de horeca, maakte de samenwerking extra kansrijk. In een schitterend pand met een bijzonder binnenplein op loopafstand van Grote Markt en Martinitoren, kwamen mens en bier samen. Totdat Werkpro in november 2024 abrupt een einde maakte aan de brouwactiviteiten en de brouwinstallatie te koop werd gezet.


Proeflokaal de Prael Groningen

In 2018 opende de brouwerij een proeflokaal waar natuurlijk de bieren van de Prael werden geschonken. Het bier kwam op dat moment nog niet uit de ketels in Groningen. De eigen 1000 liter brouwinstallatie is sinds het begin van 2020 in gebruik genomen. Op 22 oktober 2019 werd het eerste deel van de brouwinstallatie het gebouw binnen getakeld. Na twee tot drie weken installeren was het zover; de eerste proefbrouwsels konden in Groningen worden gebrouwen. Naast de standaardbieren van de Prael was er vanaf dat moment in de Groningse vestiging van de brouwerij ruimte voor eigen Groningse bieren.
Om het brouwproces in goede banen te leiden werd in maart 2020 met Karst van der Heide (van de voormalige brouwerij Pivo uit Haren) een ervaren Groningse brouwer aangetrokken.
In november 2023 werd hij opgevolgd door Tom Hendriks. Alles wat in Groningen werd gebrouwen kreeg een Groningse identiteit mee. Op de etikketten van de Groningse vestiging van de Prael stond bijvoorbeeld standaard een tekening van het pand van de brouwerij aan Boterdiep. Deze afbeelding is gebruikt op de etiketten van alle standaardbieren van de Prael Groningen. Je kunt deze vinden op de etiketttenpagina van de Prael.

De Prael geloofde in een arbeidsmarkt die toegankelijk is voor iedereen en dat iemand met mentale of andere problemen mee moet kunnen doen. Bier van De Prael was hiervoor een van de oplossingen. Brouwerij De Prael werd door Arno en Fer in 2001 in Amsterdam opgericht voor mensen die op de één of andere manier moeilijker aan het werk konden komen. Het doel van de brouwerij was allereerst om heerlijk bier uit de kraan te laten stromen, maar daarmee ook vooral werkplekken te creëren voor mensen die op de arbeidsmarkt steeds buiten de boot vielen. De Prael vond namelijk dat iedereen een eerlijke kans verdiende. Vandaar ook dat in Groningen gekozen werd voor een franchise concept, in samenwerking met WerkPro. Het was de verwachting dat de Groningse vestiging uiteindelijk zo'n 80 arbeidsplaatsen op zou gaan opleveren.

Op mijn Fotopagina van de Groningse vestiging van de Prael staan foto's die in 2018 en 2019 door mij zijn gemaakt tijdens de inrichting van de brouwerij.

In het Dagblad van het Noorden van 7-8-2024 werd door Werkpro aangekondigd dat de activiteiten van de brouwerij en het proeflokaal per 1-11-2024 worden beëindigd. Daarmee kwam er na iets meer dan 5 jaar een abrubt einde aan de Groningse vestiging van deze van oorsprong Amsterdamse brouwerij.