De Prael is niet zomaar een brouwerij, maar een brouwerij met een missie. Met proeflokalen en brouwerijen waar mensen kunnen werken wil De Prael het gat in de arbeidsmarkt dichten. En gasten laten genieten van bijzondere bieren en lekker eten. Groningen is de vierde locatie waar mensen in betaalde en onbetaalde dienstverbanden werken vanuit deze visie. De Prael Groningen doet dit in Groningen samen met WerkPro, een overkoepelende organisatie van sociale ondernemingen waar mensen naar werk worden begeleid. De Prael en WerkPro delen het geloof in een arbeidsmarkt voor iedereen. Dat WerkPro ruime ervaring heeft in de horeca, maakt de samenwerking extra kansrijk. In een schitterend pand met een bijzonder binnenplein op loopafstand van Grote Markt en Martinitoren, komen mens en bier samen. In twee etappes wel te verstaan.


Proeflokaal de Prael Groningen

In 2018 opende de brouwerij alvast een proeflokaal waar natuurlijk de bieren van de Prael geschonken worden. Het bier kwam op dat moment nog niet uit de ketels in Groningen. De eigen 1000 liter brouwinstallatie is sinds het begin van 2020 volop in bedrijf. Op 22 oktober 2019 werd het eerste deel van de brouwinstallatie het gebouw binnen getakeld. Na twee tot drie weken installeren was het zover dat de eerste proefbrouwsels in Groningen konden worden gebrouwen. Naast de standaardbieren van de Prael is vanaf dat moment in de Groningse vestiging van de brouwerij ruimte voor eigen Groningse bieren.
Om het brouwproces in goede banen te leiden werd in maart 2020 met Karst van der Heide (van de voormalige brouwerij Pivo uit Haren) een ervaren Groningse brouwer aangetrokken.
In november 2023 werd hij opgevolgd door Tom Hendriks. Alles wat in Groningen wordt gebrouwen krijgt een Groningse identiteit mee. Op de etikketten van de Groningse vestiging van de Prael staat standaard een tekening van het pand van de brouwerij aan Boterdiep. Deze afbeelding wordt gebruikt op de etiketten van alle standaardbieren. Je kunt de vinden op de etiketttenpagina van de Prael.

De Prael gelooft in een arbeidsmarkt die toegankelijk is voor iedereen. Dat iemand met mentale of andere problemen mee moet kunnen doen. Bier van De Prael is hiervoor de oplossing. Brouwerij De Prael werd door Arno en Fer opgericht in 2001 voor mensen die op de één of andere manier moeilijker aan het werk kunnen komen. Het doel van de brouwerij is allereerst om heerlijk bier uit de kraan te laten stromen, maar daarmee ook vooral werkplekken te creëren voor mensen die op de arbeidsmarkt steeds buiten de boot vallen. De Prael vindt namelijk dat iedereen een kans verdient. Vandaar in Groningen werd gekozen voor een franchise concept, in samenwerking met WerkPro. Het is de verwachting dat de Groningse vestiging uiteindelijk zo'n 80 arbeidsplaatsen gaat opleveren.

Op mijn Fotopagina van de Groningse vestiging van de Prael staan foto's die in 2018 en 2019 door mij zijn gemaakt tijdens de inrichting van de brouwerij.