De Prael is niet zomaar een brouwerij, maar een brouwerij met een missie. Met proeflokalen en brouwerijen waar mensen kunnen werken wil De Prael het gat in de arbeidsmarkt dichten. En gasten laten genieten van bijzondere bieren en lekker eten. Groningen is de vierde locatie waar mensen in betaalde en onbetaalde dienstverbanden werken vanuit deze visie. De Prael Groningen doet dit in Groningen samen met WerkPro, een overkoepelende organisatie van sociale ondernemingen waar mensen naar werk worden begeleid. De Prael en WerkPro delen het geloof in een arbeidsmarkt voor iedereen. Dat WerkPro ruime ervaring heeft in de horeca, maakt de samenwerking extra kansrijk. In een schitterend pand met een bijzonder binnenplein op loopafstand van Grote Markt en Martinitoren, komen mens en bier samen. In twee etappes wel te verstaan.


Proeflokaal de Prael Groningen

In 2018 opende de brouwerij alvast een proeflokaal waar natuurlijk de bieren van de Prael geschonken worden. Het bier kwam op dat moment natuurlijk nog niet uit de ketels in Groningen. Die kwamen in een later stadium. De eigen 1000 liter brouwinstallatie is sinds het begin van 2020 volop in bedrijf. Op 22 oktober 2019 werd het eerste deel van de brouwinstallatie het gebouw binnen getakeld. Na twee tot drie weken installeren was het zover dat de eerste proefbrouwsels in Groningen konden worden gebrouwen. Naast de standaardbieren van de Prael is er nu dus in de Groningse vestiging van brouwerij ruimte voor eigen Groningse bieren.
Om het brouwproces in goede banen te leiden werd in maart 2020 met Karst van der Heide (van de voormalige brouwerij Pivo uit Haren) een ervaren Groningse brouwer aangetrokken.
Alles wat in Groningen wordt gebrouwen krijgt een Groningse identiteit mee. In de afbeelding linksboven alvast een voorproefje hoe een etiket van het Groningse Prael er uit zou kunnen zien. Eind april werd duidelijk dat er voor een andere afbeelding is gekozen, die van het Boterdiep zelf. De etiketten werden gebruikt op de Groninger Bitter, de Weizen en de Bitterblond. De etiketten kun je vinden op de etiketttenpagina van de Prael.

De Prael gelooft in een arbeidsmarkt die toegankelijk is voor iedereen. Dat iemand met mentale of andere problemen mee moet kunnen doen. Bier van De Prael is hiervoor de oplossing. Brouwerij De Prael werd door Arno en Fer opgericht in 2001 voor mensen die op de één of andere manier moeilijker aan het werk kunnen komen. Het doel van de brouwerij is allereerst om heerlijk bier uit de kraan te laten stromen, maar daarmee ook vooral werkplekken te creëren voor mensen die op de arbeidsmarkt steeds buiten de boot vallen. De Prael vindt namelijk dat iedereen een kans verdient. Vandaar in Groningen gekozen is voor een franchise concept in samenwerking met WerkPro. Het is de verwachting dat de Groningse vestiging zo'n 80 arbeidsplaatsen gaat opleveren.

Natuurlijk ga ik mijn best doen om de voortgang van inrichting proeflokaal en brouwerij vast te leggen. De eerste foto's staan al op de Fotopagina de Prael.