Foto:Punt

Brouwerij Punt was als brouwerijhuurder actief van juli 2018 tot en met augustus 2020. Henkjan kondigde op 1 september op sociale media aan dat hij een Punt achter Punt ging zetten.

Het begon allemaal twee jaar eerder. Het bloed kroop waar het niet gaan kan zou een mooie subtitel zijn geweest bij de lancering van de Groningse huurbrouwerij Punt in juli 2018. Voor wie denkt, ik ken dat gezicht, dat klopt helemaal. Nadat Henkjan Matthijs besloot te stoppen met brouwerij Vechter, bleef het knagen. Vooral ook omdat het laatste bier van Vechter, het typisch Groningse Cluyn, een groot succes was. Henkjan bleef, als thuisbrouwer, actief met het doorontwikkelen van zijn eigen recepten. Hij liep al snel weer met het idee om toch weer een of meerdere bieren op de markt te gaan brengen. Iets meer dan een jaar na het stopzetten van Vechter was brouwerij Punt een feit. De eerste twee bieren die door Punt werden gebrouwen waren een viergranen witbier en een blond ale, later volgden een tripel, een ipa en een bock.

Brouwerij Punt was een zogenoemde brouwerijhuurder of contractbrouwerij. Dat wil zeggen dat de bieren worden gebrouwen in een brouwerij die de installatie beschikbaar stelt voor derden. Voor het brouwen van de bieren van Brouwerij Punt reisde Henkjan vaak af naar het Limburgse. De bieren werden de langste tijd gebrouwen bij Bierbrouwerij Breda

De naam PUNT is ontstaan vanuit de gedachte wat is nu typisch Gronings: nuchter, no-nonsense mentaliteit, geen ingewikkelde bieren met kruiden, koffiebonen of chocolade. Maar bieren brouwen zoals ze bedoeld zijn met: water, mout, hop en gist. Gewoon goed bier. PUNT.