Folkingebrew

Just a backjard IPA
Folkingebrew is een initiatef van onder andere de eigenaar van Just In Beer, Justin van Akkeren en ontstaan vanuit de passie om bijzondere bieren beschikbaar te stellen aan de Groningers. De brouwers hanteren het uitgangspunt dat er vooral bieren moeten worden gebrouwen die ze zelf erg lekker vinden. Bieren met een uitgesproken karakter in smaak, aroma en mondgevoel. De andere eigenaren van de Folkingebrew zijn Mark Beldman, Jurgen Oldenburger, Eelko IJsselstein, en Ronald Dijkstra.

Omdat de Folkingebrew nog geen beschikking heeft over een eigen brouwinstallatie worden de bieren gebrouwen bij bevriende brouwers. Het eerste bier Just A Backyard IPA, een double dry-hopped NEIPA (New England IPA) met Citra, Mosaic & Galaxy hop. Het werd gebrouwen in de ketels van Rockin'Ludina in Groningen. Dit eerste bier werd voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd op het 1e "Hop into the Grain Bierfestival" op 26 mei 2018 in Groningen. Daarnaast werden de flessen exclusief verkocht in de bierwinkel "Just In Beer" in de Folkingestraat in Groningen waar van Justin van Akkeren, een van de mannen achter Folkingebrew, destijds eigenaar was.

In 2019 werden er twee bieren op de markt gebracht, Begin 2019 verscheen 'Hop in the Yard', een Neipa van 6,9%. Dit bier werd gebrouwen in de ketels van Rock City Brewing in Amersfoort. Vlak voor de jaarwisseling werd het eerste bier op blik uitgebracht. Dit was de 'Backyard', een Double IPA van 8,5% en gebrouwen bij Baxbier in Groningen. Het was het eerste van vele bieren die bij Baxbnier zijn gebrouwe. Al snel volgde begin 2020 dan ook met de Northern Lights het tweede bier uit blik, eveneens een DIPA.
Eind 2022 zijn er al bijna 50 verschilllende, eenmalig gebrouwen, bieren uitgebracht waarvan de meeste dus in Groningen zijn gebrouwen. Het overige deel betreft voornamelijk collabs met gerenomeerde brouwerijen in binnen en buitenland zoals Frontaal, de Moersleutel, Arpus Brewing (LAT), Blechbrut(GER).

De ambities van Folkingebrew gaan verder, het doel is om een brouwerij met proeflokaal te starten en daarom werd er eind 2023 een crowdfunding aangekondigd. Natuurlijk kun je hier meer informatie over lezen op mijn website zodra dit beschikbaar is.