Glas Broeders Barst Bier
Foto © Harry Pinkster
Broeders Barst Bier werd op 1 juli 2021 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is als brouwerijhuurder gevestigd in de stad Groningen. De twee initiatiefnemers Bart Schaaphok en Bas Doorn leerden elkaar 12 jaar geleden kennen tijdens een bijbaantje als student in het Drentse Assen en kwamen elkaar in 2015 weer tegen bij de studentenvereniging Cleopatra in Groningen.
De naam Broeders Barst Bier verwijst naar hun jarenlange vriendschap en in Barst zijn de beide voornamen Bart en Bas te herkennen. Het logo van de brouwerij bestaat uit 3 B's, die in een hoek van 120 graden tegen elkaar aan zijn gezet.
Bart is na zijn studie biologie en medisch laboratoriumonderzoek ondertussen fulltime werkzaam als financieel adviseur en Bas is na zijn studie werktuigbouwkunde fulltime werkzaam als Engineer bij een installatiebedrijf. Beide vrienden besloten in 2018 samen bier te gaan brouwen en ontwikkelden in de keuken in de wijk Selwerd in Groningen diverse recepten. Er werden proefbrouwsels gebrouwen van verschillende bierstijlen waarbij gebruik werd gemaakt van zoveel mogelijk bijzondere hopsoorten. Deze, vooral Europese aroma hoppen, kom je al wel tegen, maar ze worden over het algemeen nog niet op grote schaal gebruikt door de bestaande brouwerijen. Dat is dan ook exact waarin beide brouwers zich willen onderscheiden. Op deze manier proberen ze zich een plek te verwerven binnen het, eerst lokale, bierlandschap.


Fles Juicy Sour
Foto © Harry Pinkster
Bart en Bas liepen al een tijd met het plan rond om de stap te wagen naar een commerciële brouwerijhuurder. Vanwege de lockdown en het daarmee ontbreken van een afzetmarkt in de horeca werd in de zomer van 2021 eerst een voorzichtige stap gezet. Er werd op de proefinstallatie van de Groningse vestiging van Brouwerij de Prael een batch Sour IPA gebrouwen waar een tweetal horecazaken in Groningen en Assen konden worden bediend. Het werd de Juicy Sour een Sour IPA van 6,9%. Het bier werd goed ontvangen en was, vanwege de geringe hoeveelheid die van dit beschikbaar was, in no-time uitverkocht.

Bart en Bas willen dit voorjaar een grotere batch van dit bier laten brouwen en zijn op dit moment op zoek naar een brouwlocatie. Daarnaast zijn er plannen om in het najaar van 2022 een tweede bier op de markt te brengen. In de tussentijd wordt nog steeds gewerkt aan nieuwe recepten en zijn beiden op zoek naar afzetmogelijkheden in met name Groningen en Assen.
Van de eerste batch Juicy Sour zijn helaas geen etiketten beschikbaar. Mochten er van de tweede batch Juicy Sour etiketten beschikbaar komen dan probeer ik natuurlijk een aantal te bemachtigen voor de verzamelaars van bieretiketten. Van het het glas op de bovenste foto zijn er maar vier exemplaren gegraveerd en dateert uit de amateur brouwperiode. Het is wel de bedoeling straks met bijpassend glaswerk te komen.