Symbiose1
Foto: ©Harry Pinkster
Symbiose Brewing/Blending werd opgericht in het begin van 2020. Klaas Jan Geertsema kwam samen met Erik Drijfhout, beiden al jaren hobbybrouwers, op het idee om commercieel bier te gaan brouwen. Vanuit deze samenwerking ontstond Symbiose Brewing/Blending, waarbij Erik en Klaas Jan de bieren ontwikkelen. Op 26 maart 2020 werd de eerste stap gezet naar een commerciele brouwerij door de inschrijving van Symbiose Brewing/Blending bij de Kamer van Koophandel in Groningen. In de eerste helft van 2020 werden een paar proefbrouwsels uitgebracht onder de naam Symbiose Brewing/Blending. Deze bieren zijn uitsluitend verdeeld onder vrienden en bekenden. De brouwerij ging officieel van start in 2021 nadat ook de andere formaliteiten, zoals douane/accijnzen, waren afgerond. Op zaterdag 10 juli vond de officiele presentatie van de eerste bieren plaats tijdens de lancering bij Baxbier in Groningen.

Symbiose Brewing/Blending is een samenwerking van Chiel Westra, Erik Drijfhout en Klaas Jan Geertsema, waarbij Chiel als mede eigenaar te boek staan en zoals gezegd, de bieren worden ontwikkeld door Erik en Klaas Jan. De brouwers blijven super kleinschalig brouwen en blenden en blijven experimenteren met diverse bieren, lokaal fruit en combinaties met cider, natuurwijn en mede en zoeken naar symbiose!
De voorliefde voor de bieren van wilde gisting blijkt ook als Klaas Jan en zijn kompanen van Bierselect samen met Boilermaker het eerste Wild Festival Groningen organiseren. Eind november 2019 gaven diverse gerenomeerde brouwerijen acte de presence in de EMC Factory in Groningen om het grote publiek kennis te laten maken met het fenomeen wilde gisting.

Het begon voor Klaas Jan allemaal al in maart 2015 toen hij thuis begon te brouwen onder de naam Hobbybrouwerij Mara. Al snel bleek dat de voorliefde van Klaas Jan niet lag bij de standaardbieren, maar bij de meer extremere smaken. Met hobbybrouwerij Mara brouwde hij onder andere met bieren als een Vlierbloesem Saison, een Umami Stout, Fruit Madame Session en Peizer Pale Ale (met zelf geplukte hop uit Peize). Klaas Jan kwam in aanraking met de, zeg maar, zure bieren, waarin hij in Groningen Toon van den Broek als groot voorbeeld had. Het resulteerde in steeds betere blends met de meest uiteengesproken smaken. De passie voor de lambiek bieren werd steeds sterker en werd flink geexpirimenteerd met blends met vooral lokaal fruit zoals Rode kruisbessen uit Aduard, Zwarte bessen uit Groningen, Aalbessen uit Kloosterburen, kersen uit Niehove etc.

De vraag naar de bieren van Symbiose Brewing / Blending neemt alleen maar toe. De brouwers hebben dan ondertussen ook een vaste locatie waar de bieren liggen te rijpen en waar de diverse blends worden gebotteld. Op de fotopagina staan een paar foto's die ik in mei 2023 heb gemaakt tijdens het blenden en afvullen in de Biotoop in Haren.