Brouw Atelier Melessen

Brouw Atelier Melessen
Veendam kent een rijke bierhistorie. Zo waren er in de 18e eeuw zeker 5 brouwerijen actief, maar de laatste 100 jaar was er met het verdwijnen van de laatste brouwerij ('Het Vosje" in 1891 aan de Langeleegte) een brouwerijloos tijdperk aangebroken. Daar kwam in 2016 met de start van Brouw Atelier Melessen eindelijk verandering in. De brouwactiviteiten werden februari 2021, in elk geval tijdelijk, beëindigd.

De officiele start van Brouw Atelier Melessen was op 28 augustus 2016 op een bierfestival bij onze Duitse oosterburen. M-Bier richtte zich dan ook niet alleen op de Nederlandse markt, maar zag ook in Noord Duitsland een belangrijke afzetmarkt. Voor de Groningers was de vuurdoop van Bier Atelier Melessen op het 8e Noordelijk Speciaalbier Festival op 5 november 2016 in het Heerenhuis in Groningen.

Het begon allemaal serieus te worden voor Jakob Melessen toen alle vergunningen in april 2016 rond waren. De brouwerij werd ingericht in de schuur van een prachtige boerderij van rond 1900 aan de Beneden Oosterdiep in Veendam. Het was de bedoeling dat er uiteindelijk een brouwzaal zou worden ingericht, met daarnaast een speciale moutzolder, vergistingskamers en een eigen proeflokaal om gasten te kunnen ontvangen. Zo ver is het helaas niet gekomen. Natuurlijk werden er al wel de diverse bieren gebrouwen. De brouwerij lag vlak achter het centrum van Veendam en op loopafstand van het station. Door de oprichting van de tweede brouwerijin Veendam, Brouwhotel Parkzicht had Jakob de mogelijkheid om hier af en toe grotere batches voor M-Bier te brouwen.

De brouwerij voerde de naam Brouw Atelier Melessen en gebruikte de naam M-Bier voor de eigen bierlijn. Er zijn meerdere vaste brouwsels op de markt gebracht, allemaal in de Duitse en Engelse bierstijlen. De bieren werden afgevuld in beugelflessen van 33 en 50 cl, waarbij de horeca zoveel mogelijk voorzien werd van 33cl flessen.
De belangrijkste bieren waren M-Champagne, een bier gebrouwen met Berliner Weizen gist, Veenbier, een bier gebrouwen met whiskymout en een Weizen Stout. Naast de eigen M-Bieren zijn er ook verschillende bieren gebrouwen voor een supermarkt in Bad Nieuweschans. Deze bieen kregen de merknaam Bastion en waren vanaf eind oktober 2016 af en toe beschikbaar. Je kunt de etiketten van deze, ende andere bieren van Brouw Atelier Melessen vinden op de etikettenpagina.