Op deze pagina informatie over Bierbrouwerij Den Hoorn. De brouwerij hanteerde vanaf 1926 de naam Jan Luit &Zn in (Wehe) Den Hoorn en werd bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer 2006667 als Bierbrouwerij, limonades en mineraalwaterfabriek.
.
Al rond 1820 was er sprake van een brouwerij in het toenmalige Groningse Den Hoorn, het huidige Wehe Den Hoorn. Volgens de website Alle Groningers was Lubbert Egges Boukema brouwer van een bierbrouwerij in Den Hoorn. Hij overleed in 1848 en omdat ook zijn zoon Sijger Lubberts Boukema kort daarna in 1849 overleed werd er gezocht naar een overname kandidaat. Die werd binnen de familie gevonden want eind 1880 wordt in een huwelijksacte van 10 juli 1880 Lubbert Egge van Kampen genoemd als bierbrouwer in Hoorn, gemeente Leens. De vader van Lubbert Egge, Tjaard trouwde op 30 mei 1850 met Martje Lubberts Boukema, zus van de eerder genoemde Lubbert Egges Boukma (volgens de overlijdensakte Boukma). Veel meer dan dit de vermelding bierbrouwer in Hoorn in de officiële aktes kom je niet tegen.
De enige advertentie uit de periode met de familie van Kampen als eigenaar die ik via Delpher heb kunnen vinden is uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5-8-1912.
Hierin maakt de Bierbrouwerij Den Hoorn kenbaar dat de brouwerij alleen via de westzijde bereikt kan worden.
In 1913 werd de brouwerij door de familie van Kampen verkocht aan Jan Luit. De brouwerij produceerde in die tijd vooral het zogenaamde landbouwbier of boerenbier, een bier met een laag alcoholpercentage. Dit bier werd in vaten werd verkocht aan boeren in de omgeving van Leens, waarna de arbeiders het bier vervolgens in kruiken meenamen naar hun werk op het land. In een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden kondigt Jan Luit aan dat hij na schaarste van grondstoffen in de Eerste Wereldoorlog (1814-1818) weer in staat was om dezelfde kwaliteit van dit landbouwbier te leveren als voor de oorlog.
Rond 1930 werd het roer drastisch omgegood. Na de overname door zoon Jacob Luit werd er geen bier meer gebrouwen en kwam er een einde aan de brouwerij in Den Hoorn. Toch bleef de firma Luit nog actief in de biersector. Men wist namenlijk het agentschap van Heineken te verkrijgen en zo veranderde de brouwerij in een bottelarij. Het bier werd in fusten vanuit het westen aangeleverd en in Wehe den Hoorn gebotteld en voorzien van een eigen Heineken etiket (afbeelding links). De reden voor deze koerswisseling is helaas niet bekend.
Het bleef niet alleen bij het bottelen en verkopen van bier van Heineken want de firma J.Luit werd in die dagen ook een agentschap voor de Groningse brouwerij Barbarossa. Dit blijkt uit meerdere advertenties uit 1932 en 1933 de door brouwerij Barbarossa werden geplaats in onder andere het Nieuwsblad van het Noorden.
Tegelijkertijd werd de brouwerij omgebouwd tot limonadefabriek. In deze fabriek werden onder andere spuitwater, limonades, gazeuses en siropen geproduceerd. In 1935 vertrok Jacob naar Groningen en werd de fabriek voortgezet door zijn broer Johannes Albertes. Hiermee veranderde er weinig, totdat de limonade productie uiteindelijk op 1 april 1964 werd gestaakt. Dit werd vooral veroorzaakt door de opkomst van grote merken als Hero en Vrumona (tegenwoordig eigendom van Heineken. Zoon Jan Luiten bestierde tot 1970 nog de drankenhandel die per 1-1-1970 werd overgenomen door Drankenhandel Groningen.
De advertenties op deze pagina zijn gevonden via Delpher De tekst is mede tot stand gekomen met informatie uit een artikel in het voormalige huis aan huisblad de Hogelandster. |
Copyright © 2014 - All Rights Reserved - www.hpinkster.nl
Template by OS Templates