Brouwketels Heeren van Beerta
Na jarenlang als amateurbrouwer actief geweest te zijn heeft Peter Beerta in augustus 2019 de stap gezet naar een commerciële brouwerij. Zoals bij velen begon het met het genieten van bier. Peter raakte steeds nieuwsgieriger naar de verschillende bierstijlen. Dit zorgde er voor dat hij aan het begin van deze eeuw begon met het brouwen van zijn eigen bier. In de begintijd als amateurbrouwer brouwde Peter erg veel samen met zijn vader. Deze samenwerking was ook de ontstaansreden van de naam voor zijn huisbrouwerij; "De Heeren van Beerta".

Peter is geen onbekende in de Groningse Bierwereld. Al in de jaren 90 schreef hij samen met zijn vader Roelof voor het Bav-journaal, het periodiek orgaan van de Bier- Artikel Verzamelaarsverening BAV. Een kleine twintig jaar geleden werden de eerste amateurbieren gebrouwen en nu dus jaren later, waagt hij de stap naar een commerciële brouwerij.


Oude logo
Dat dit zolang heeft geduurd heeft meerdere oorzaken, één van de belangrijkste redenen is het feit dat Peter voortdurend bezig is de recepten van zijn bieren te verbeteren. Toen de knoop eerder in 2019 werd doorgehakt stond één ding vast; de brouwerij zou dezelfde naam blijven houden en daarmee werd "De Heeren van Beerta" ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Omdat Peter dus al geruime tijd als amateurbrouwer aan de weg timmert zijn de bieren van Peter voor veel Noordelijke liefhebbers een begrip.

Naast brouwer blijft Peter vooreerst werkzaam als ICT-er en daarmee is het brouwen een welkome afleiding. De bieren worden in het Groningse Oldehove, aan huis, gebrouwen. Dit maakt dat, naast het feit dat er niet dagelijks wordt gebrouwen, de brouwerij niet toegankelijk is voor bezoekers. De bieren worden verkocht via de eigen webshop en enkele regionale verkooppunten.