Brouwketels Heeren van Beerta
Na jarenlang als amateurbrouwer actief geweest te zijn zette Peter Beerta in augustus 2019 de stap naar een commerciële brouwerij. Hij besloot per 1 oktober 2021 de brouwactiviteiten te beëindigen omdat, naar eigen zeggen, de tijd en capaciteit ontbrak om de brouwerij naar volle tevredenheid in de lucht te houden.

Zoals bij velen begon het met het genieten van bier. Peter raakte steeds nieuwsgieriger naar de verschillende bierstijlen. Dit zorgde er voor dat hij aan het begin van deze eeuw begon met het brouwen van zijn eigen bier. In de begintijd als amateurbrouwer brouwde Peter erg veel samen met zijn vader. Deze samenwerking was ook de ontstaansreden van de naam voor zijn huisbrouwerij; "De Heeren van Beerta".

Peter is geen onbekende in de Groningse Bierwereld. Al in de jaren 90 schreef hij samen met zijn vader Roelof voor het Bav-journaal, het periodiek orgaan van de Bier- Artikel Verzamelaarsverening BAV. Een kleine twintig jaar geleden werden de eerste amateurbieren gebrouwen en nu dus jaren later, waagt hij de stap naar een commerciële brouwerij.


Oude logo
Dat dit zolang heeft geduurd had meerdere oorzaken, één van de belangrijkste redenen was het feit dat Peter voortdurend bezig was de recepten van zijn bieren te verbeteren. Toen de knoop eerder in 2019 werd doorgehakt stond één ding vast; de brouwerij zou dezelfde naam blijven houden en daarmee werd "De Heeren van Beerta" ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Omdat Peter dus al geruime tijd als amateurbrouwer aan de weg timmerde waren de bieren van Peter voor veel Noordelijke liefhebbers al lang en breed een begrip.

Naast brouwer bleef Peter werkzaam als ICT-er en daarmee was het brouwen een welkome afleiding. De bieren werden in het Groningse Oldehove, aan huis, gebrouwen. Dit maakte dat, naast het feit dat er niet dagelijks werd gebrouwen, de brouwerij niet toegankelijk was voor bezoekers. De bieren werden verkocht via de eigen webshop en enkele regionale verkooppunten.
Zioals gezegd werden de commerciële brouwactiviteiten per 1 oktober 2021 beëindigd