Dokjard Brouwbistro

Dokjard Brouwbistro
Brouwbistro Dokjard is een initiatef van Jard van Dalen
Aan de Noorderhaven worden bieren gebrouwen die alleen ter plekke kunnen worden gedronken. Naast het drinken van de eigen bieren is er de mogelijkheid om er te gaan eten, vandaar de naam Brouwbistro: Borrel-Barfood-Diner

Aan de Noorderhaven, in het blok tussen de Werfstraat en de Zoutstraat lag in de 17e eeuw de scheepswerf van de WIC. In 1634 mocht de West-Indische Compagnie hier een "timmerboede" starten. Er stonden in die tijd zoals je op de kaart van Haubois uit 1647 kunt zien nog geen (pak)huizen op deze plek, maar er lag een scheepstimmerwerf, net binnen de stadsmuren van Groningen.

Dokjard Brouwbistro
Kaart Haubois 1647 Groninger Archief
De naam van de nieuwe brouwbistro is dan ook een verwijzing naar de 17e eeuwse bestemming van dit stukje historisch Groningen. Een deel met veel brouwerijhistorie want de meeste brouwerijen rond 1700 waren op steenworp afstand te vinden aan de der Aa.

Dokjard opende in de loop van 2018. Om voor de opening al een eigen bier te kunnen presenteren werd er in juni al een bier gebrouwen bij Bax-bier in Groningen. Deze IPA, Klusbass Rawit/Kaffir is een ode aan iedereen die meegewerkt heeft aan de de verbouw van het pand aan de Noorderhaven. Klusbaas werd gepresenteerd bij de officiële opening van Dokjard als bistro in 2018.

Dokjard Brouwbistro
Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad om de brouwinstallatie in gebruik te kunnen nemen. Al met al is er een jaar verstreken waarin er, vanwege het nog niet zelf kunnen brouwen, een tweede batch van de Klusbaas bij Bax-bier is gebrouwen.
Half oktober 2019 werd er voor het eerst een testbrouwsel gebrouwen in de eigen installatie van Dokjard. Vanaf 2020 worden er meerdere bieren van Dokjard getapt die zijn gebrouwen in de brouwbistro aan de Noorderhaven.