Algemeen

Op deze pagina een overzicht van bierige plaatsen/activiteiten in de Provincie Groningen. Dan gaat het naast de brouwerijen om de betere biercafe's of bierwinkels. En natuurlijk vind je hier meer informatie over bierfestivals die in de provincie worden georganiseerd.
Deze pagina is natuurlijk nooit compleet. Daarom... mocht je aanvullingen hebben, mail ze dan vooral door. Ik zal dan zo snel mogelijk beoordelen of het iets is voor mijn website.
Als je op de naam van het cafe klikt opent de desbetreffende website, klik je op het adres dan open je de locatie in Google Maps. De cafe's staan gesorteerd op plaatsnaam en daarna op naam. In het linker menu vind je de andere subpagina's.

Cafe's:

De provincie Groningen kent een aantal hele goede biercafe's. Vooral in de stad Groningen, waarschijnlijk met dank aan de vele studenten, kun je een aantal prima biercafe's vinden. Natuurlijk zijn er veel meer cafe's waar je prima een mooi glas speciaalbier kunt drinken. Dit is dan ook slechts op opsomming van de in mijn ogen cafe's met een meer dan uitstekende speciaalbierkaart.

 • The Dogs Bollocks Groningen

  The Dogs Bollocks in de Oude Boteringestraat is gevestigd in een rijksmonument in het centrum van Groningen, vlak bij de Grote Markt. The Dogs Bollocks heeft zich in korte tijd onderscheiden met een prachtige bierkaart. Minstens zo belangrijk voor het cafe is het brede scala aan ambachtelijke spirits, gestookt in de stokerij van Mofongo's Distillery gelegen aan de overkant van de straat.

 • Speciaalbiercafe de Koffer Groningen

  Zonder alle andere cafe's in de provincie Groningen te kort te willen doen, de Koffer is de "place to be" voor bierminnend Groningen. Net even buiten het centrum presenteren Ronny en zijn mederwerkers 10 tapbieren en meer dan 375 bieren uit binnen en buitenland. Voeg daar de nog steeds intieme sfeer aan toe en je bent als bierliefhebber op een van de mooiste plekjes in Groningen.

 • Proeflokaal Mout Groningen

  Op een prachige locatie aan het Zuiderdiep in Groningen, op loopafstand van het Centraal Station, vind je Proeflokaal Mout. Susan Huitenga opende begin november 2016 het lang verwachte Nederlands Speciaalbiercafe voor het publiek na een grondige verbouwing van het onder Groningers zeer bekende neogotisch monument in de Stad. De jarenlange horecaervaring van Susan is omgezet in een sfeervol proeflokaal.

 • De Pintelier Groningen

  Al jaren een begrip in de stad Groningen is Belgisch biercafe de Pintelier. Met zo'n 20 taps en 75 flessen heeft dit cafe al jaren een goede naam en is het terug te vinden in de cafe top 100. De laatste tijd is er gelukkig ook aandacht voor Nederlands speciaalbier, maar voor liefhebbers van Belgisch bier is een bezoekje aan de Pintelier een must.

 • De Singelier Groningen

  Cafe de Singelier is voor veel mensen misschien de grote onbekende, maar met Felix aan het roer als Gronings tweede biersommelier en daarnaast vanwege zijn jenever studies liquorist, is dit een prachtig cafe om eens te bezoeken. De Singelier is te vinden in de wijk Helpman, pal naast waar ooit de grootste Groningse bierbrouwerij (Barbarossa) te vinden was.

 • Cafe de Toeter Groningen

  Aan de noordkant van het centrum van Groningen vind je cafe de Toeter. Eigenaar Maike van Heerd is ook bekend als organisator van het bierfestival in Groningen (zie verderop deze pagina).
  Cafe De Toeter kenmerkt zich, naast de prachtige bierkaart met 19 taps en meer dan 150 bieren op blik en fles, ook door de vele soorten whisk(e)y die er te proeven zijn.

 • Chaplins Pub Groningen

  Chaplins Pub aan het Gedempte Zuiderdiep beschikt ondertussen al zo'n 18 bieren op tap met daaronder een aantal wisselbieren. Daarnaast is er een uitgebreid assortiment van bieren op fles of blik die met enige regelmaat wordt gewijzigd. De Pub is dagelijks geopend tot 02.00 uur en is zeker een aanrader om eens te bezoeken als je in Groningen bent en graag mooie bieren drinkt.

 • Carambole Winschoten

  Dat er niet alleen in de stad Groningen steeds meer goede biercafe's bijkomen bewijst de Carambole in Winschoten. Dit cafe bestaat al sinds 1984 en schenkt ondertussen ongeveer 100 verschillende speciaalbieren uit de hele wereld. Een aantal daarvan zijn op tap verkrijgbaar. Grand Cafe Carambole is te vinden op nog geen 10 minuten loopafstand van het station in Winschoten.

Normaal gesproken zijn alle foto's op mijn website door mij gemaakt. De foto's van The Dogs Bollocks, Carambole, Mout en de Pintelier komen van de websites van het desbetreffende cafe. Ze worden te zijner tijd vervangen door eigen foto's.