"Brouwerij Barbarossa" is de bekendste en langst overgebleven brouwerij in de stad Groningen. De brouwerij is opgericht in het jaar 1756 en heeft in zijn bestaan een paar eigenaren/namen gekend. Als merknaam is veelal "Barbarossa" gevoerd. De brouwerij is bekend geworden onder de naam "W. Keizer & Co. Bierbrouwerij". Rond 1910 werd de merknaam "Barbarossa" verbonden aan de brouwerij en werd het in eerste instantie "Bierbrouwerij W. Keizer Barbarossa" en wat later "N.V. Vereenigde Bierbrouwerijen Keizer Barbarossa".

Deze naam werd aangehouden totdat de brouwerij rond 1964 werd overgenomen door de "Oranjeboom Brouwerij". De "Oranjeboom Brouwerij" ging over in de "Verenigde Nederlandse Brouwerijen Breda - Oranjeboom N.V.". Onder deze vlag heeft de brouwerij het nog een paar jaar volgehouden totdat het brouwen in 1965 werd gestaakt. In 1969 vestigde zich de "drankenhandel Citadel" in de voormalige Barbarossa brouwerij. De brouwerij was toen echter al ontmanteld (info met dank aan dhr B.Vos uit Groningen).

De zwart-wit panoramafoto is een afbeelding uit mijn eigen verzameling. In het Nieuwsblad van het Noorden van 11 april 1936 wordt melding gemaakt van een bijzondere foto van de Barbarossa brouwerij die te zien is in het sigarenmagazijn van den heer J.Meijer aan de Guldensstraat.

Voor het BAV-journaal 2004-03 juni 2003 heb ik een artikel geschreven over de geschiedenis van "Brouwerij Keizer Barbarossa". Het artikel heeft nu een eigen pagina gekregen op mijn site. Daarvoor is het artikel een klein beetje aangepast.

Ik ben altijd op zoek naar aanvullingen voor mijn verzameling. Zo zoek ik onder andere nog etiketten, viltjes en deze 1 liter laars van Barbarossa. Een deel van de de verzamelitems die ik nog zoek kun je vinden je op de "Gezocht"-pagina. Maar ik ben natuurlijk ook altijd op zoek naar andere ontbrekende items voor in mijn verzameling. Mocht je iets voor me hebben mail me dan svp door te klikken op de email optie onderaan deze pagina.

Op donderdagavond 13-12-07 was er op de lokale Groningse zender OOG-TV een aflevering te zien van het programma "Beno's Stad", van de bekende Groningse historicus Beno Hofman, over Brouwerij Barbarossa uit Groningen. Voor deze uitzending zijn er opnames bij mij thuis gemaakt en is aardig wat meteriaal, research, gebruikt afkomstig uit mijn Barbarossa verzameling. Benieuwd naar de uitzending klik hier

De afbeelding hiernaast is van een emaillebord afkomstig uit een fietsenrek. Ik heb twee verschillende varianten in mijn verzameling.

De luchtopname van de brouwerij laat duidelijk de omgeving van de brouwerij zien en de plaats van de brouwerij in Helpman. Het adres van de brouwerij was "Helper Kerkstraat". Dit is de eerste straat ten noorden van de brouwerij. De huizen hier boven staan aan de "Helper Brink" en de straat onder de brouwerij met de knik rechtsonder staan aan de "Emmastraat".

Rechts naast de brouwerij en voor de Helperkerk (die helaas net niet op deze foto zichtbaar is) is de voormalige kinderboerderij van Helpman duidelijk zichtbaar. In de buurt ook beter bekend als het "Hertenkampje".

In mijn, noem het maar "hoofd"-verzameling vind je geen "Barbarossa" bieren. Toen de brouwerij gesloten werd was ik 12 jaar oud en dronk ik dan ook nog geen bier. Toch heb ik in de loop der jaren een aardig aantal etiketten, flessen en bijna alle bierviltjes en glazen van "Barbarossa" kunnen bemachtigen. Noem het maar "gronings bier cultuurgoed" dat bewaard moet blijven.

Verzamel-items:
Klik op een van de buttons in het menu om een deel van mijn eigen Barbarossa Verzameling te zien.
Ik mis nog veel Barbarossa etiketten. Ondertussen heb ik er 41 in mijn bezit, maar er ontbreken er voor zo ver ik weet ook nog eens 23. Wil je weten welke dat zijn, kijk dan eens op Gezochte etiketten. Mocht je iets voor me hebben dan kun je altijd contact met me opnemen via de emailoptie onderaan deze pagina.

Een aantal foto's op deze pagina komen uit de collectie van de Groninger Archieven.