Algemeen

Op deze pagina een overzicht van bierige plaatsen/activiteiten in de Provincie Groningen. Dan gaat het naast de brouwerijen om de betere biercafe's of bierwinkels. En natuurlijk vind je hier meer informatie over bierfestivals die in de provincie worden georganiseerd.
Deze pagina is natuurlijk nooit compleet. Daarom... mocht je aanvullingen hebben, mail ze dan vooral door. Ik zal dan zo snel mogelijk beoordelen of het iets is voor mijn website.
Als je op de naam van de vereninging klikt opent de desbetreffende website. Als je op het adres klikt opent een kaart in Google Maps waar de desbetreffende vereningin activiteiten organiseert. In het linker menu vind je de andere subpagina's.

Onderwijs:

Zernike Advanced Processing

Niet alle brouwinstallaties in de provincie Groningen behoren toe aan reguliere brouwerijen of amateurbrouwerijen. In het noorden van de stad Groningen staat op het Zernicke complex een brouwinstallatie van Zernike Advanced Processing (ZAP).
ZAP staat voor een unieke testomgeving voor biobased experimenten in Noord-Nederland en speelt in op de steeds sterkere signalen dat het gebruik van fossiele bouwstenen snel moet verminderen. Door innovatieve activiteiten in de regio te stimuleren draagt ZAP bij aan het vergroten van de werkgelegenheid. De Hanzehogeschool Groningen heeft in 2015 de ZAP onderwijs- en scholingsfaciliteit geinitieerd. Samen met het Noorderpoort verzorgt zij daar praktijkonderwijs. Het nieuwe ZAP innovatiecluster voor toegepast onderzoek en de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven zorgt voor:
 -  Meer en beter opgeleide jonge professionals met uptodate kennis binnen het domein van de Biobased Economy;
 -  Bij- en herscholingsmogelijkheden gericht op Bio- en Smart Processing technologie;
 -  Het faciliteren van onderzoek voor mkb en startups.

Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een onderzoek om meer rendement uit de hopgift aan een brouwsel te halen. Dat past natuurlijk uitstekend bij het begrip duurzaamheid, een van de speerpunten van ZAP.
Zoals gezegd beschikt ZAP over een brouwinstallatie, die door het Belgische CoEnCo Micro Breweries in het begin van 2017 is geinstalleerd. Hier kunnen MBO studenten aan de Hanzehogeschool in Groningen praktijkervaring opdoen in alle facetten van het proces rond het brouwen van bier. In een praktijkstage van 10 weken worden de studenten wegwijs gemaakt in de wereld van het brouwen van bier. Voordat de echte praktijk losbarst moet er eerst een zogenaamde brouwvergunning worden gehaald. Alleen de studenten die hiervoor slagen worden uiteindelijk losgelaten op de brouwinstallatie.
Dat de installatie er is gekomen is mede te danken aan brouwer Toon van den Broek van de gelijknamige Groningse brouwerij uit Midwolde. Toon was tot voor kort ook als docent verbonden aan het Noorderpoort College in Groningen. Het is de bedoeling dat de opleiding in de nabije toekomst ook gaat samenwerken met enkele van de Groningse brouwerijen.
Omdat de opleiding geen commerciele doeleinden heeft zul je de gebrouwen bieren (nog) niet tegenkomen in de winkels. Het is overigens wel een van de doelstellingen om dit in een later stadium serieus te onderzoeken. Tot die tijd kunnen dan studenten van de Hanze of Noorderpoort zich bijvoorbeeld buigen over de marketing van de bieren. Op die manier worden diverse onderwijsdisciplines bij het proces betrokken.