Op 25 mei 2019 was de officiële presentatie van het eerste bier van brouwerij Floembier uit Appingedam. Brouwer Edwin Bos presenteerde bij de plaatselijke Gall&Gall vol trots zijn eerste bier; Grote Verbond. Deze India Pale Ale, met een alcoholpercentage van 6,5%, werd door Edwin gebrouwen bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam. Floembier is dan ook een zogenaamde brouwerijhuurder. Voor het brouwen van grote volumes wijkt Edwin dus nog uit naar andere brouwerijen, maar het is zijn droom om ooit zelf eigenaar te zijn van een productiebrouwerij. Edwin, in het dagelijks leven werkzaam in de ICT, is al een paar jaar geleden begonnen als hobbybrouwer. Het brouwen gebeurde, zoals dat gaat, in een 30 liter pan gewoon vanuit een schuurtje bij zijn woning.

Floembier moet de brouwerijhistorie van Appingedam laten herleven. Appingedam was ooit de hoofdstad van de Ommelanden Fivelingo. Het is tot op heden, samen met de stad Groningen, één van de twee plaatsen met historische stadsrechten in de provincie Groningen. Dankzij de gunstige ligging aan de rivier (drinkwatervijver) de Floem en het schone water, kent Appingedam een rijke geschiedenis op het gebied van bierbrouwen. Door de Floem hadden de Damsters hun eigen drinkwater en was het water uit de Floem veel beter geschikt voor het brouwen van bier dan andere wateren en meertjes in en rondom Appingedam. Het schoonhouden en leegscheppen van de drinkwatervijvers, zoals de Floem, waren gemeenschappelijke gebeurtenissen. Het waren feestelijke gebeurtenissen waaraan niemand zich mocht onttrekken. Een verklaring uit 1615 heet dan ook; 'Mitt pijpen (doedelzakken) unde trommen sindt se darhen getogen unde hebben dar voele lachendes bij gehatt?. Drinken en lol trappen was blijkbaar verplicht. Het moest bij voorbaat duidelijk zijn dat het 'plezierwerk' voor de eigen gemeenschap betrof. 'Een echte Damster moet uit de Floem gedronken hebben', zo luidt dan ook het spreekwoord. Floembier wil met de brouwerij de bierbrouw geschiedenis van Appingedam herstellen en op dat gebied Appingedam opnieuw op de kaart zetten.

De eerste batch van Grote Verbond was al vrij snel uitverkocht, vandaar dat er al aan een tweede batch is gebrouwen die in juli 2019 op de markt kwam. Deze tweede batch is in Groningen gebrouwen bij Baxbier. Edwin heeft ondertussen meerdere bieren uitgebracht en wil uiteindelijk standaard vier verschillende bieren aanbieden.
Het zijn er ondertussen wel wat meer geworden want zoals je op de etiketten pagina kunt zien zijn er aardig wat bieren uitgebracht. Ook werd er al een paar keer een collab gebrouwen met een bevriende brouwerij. De bieren in blik worden in de stad Groningen gebrouwen en de bieren op fles zijn in Friesland en Groningen gebrouwen.