Brouwerij Corviri | Foto juli 2021: © Harry Pinkster
Brouwerij vanaf 2021 in Haren
Brouwerij Corviri is opgericht door Niek Hartman en is in 2015 gestart met commercieel brouwen van bier. De brouwerij is te vinden in Glimmen, vlak onder het Groningse Haren. Bij de start van de brouwerij een onderdeel van de gemeente Haren en na de herindeling per 1 januari 2019 een dorp in de gemeente Groningen. Brouwerij Corviri ligt midden in de bossen nog net voor de huidige provinciegrens met Drenthe. De brouwerij is gevestigd in de kelders van Paviljoen Appelbergen, een zeer geliefde plek bij Groningse wandelaars. Eigenaar Robert Boverhof was zo onder de indruk van de bieren die werknemer en brouwer Niek thuis had gebrouwen, dat hij de kelder onder het paviljoen beschikbaar stelde voor het inrichten van de brouwerij. En natuurlijk worden de bieren van Corviri worden verkocht in het paviljoen.

De foto links is afkomstig van de website van Paviljoen Appelbergen


Brouwinstallatie Corviri
van 2015 tot 2021 in Appelbergen
Niek Hartman, werkt al geruime tijd in het paviljoen en brouwde voor de officiele start van de brouwerij al zo'n vier jaar met enige regelmaat thuis bier op een 20 liter installatie. Toen hem de kans geboden werd een 100 liter installatie in te richten bij zijn werkgever in Appelbergen was de keuze snel gemaakt. In de kelder was al een koelcel aanwezig zodat het bier gecontroleerd kon worden vergist. Onderussen hebben hier al meerdere nieuwe bieren het licht gezien. Brouwerij Corviri ontleent zijn naam aan het Latijns en is vrij vertaald de verbastering van Hartman; Hart staat voor Cor en Viri staat voor Mannen. De naam werd door Niek al als huisbrouwer gebruikt.

De officiële presentatie was op 18 april 2015, natuurlijk in Paviljoen Appelbergen. Niek brouwt een vast assortiment van vier bieren. Daarnaast worden er, vooral in samenwerking met Groningse horeca, af en toe een eenmalig bier gebrouwen. Alle bieren, waaronder de twee waar het mee begon (Corviri Tripel en Corviri IPA), zijn te koop in het paviljoen en diverse slijterijen in de regio Groningen, Haren en Zuidlaren.

In mei 2021 verhuisde de brouwerij van Paviljoen Appelbergen naar een industrieterrein in Haren. Niek was al een tijdje op zoek naar een nieuwe en wat grotere brouwlocatie in de directe omgeving en op 12 mei 2021 werd de verhuizing via Facebook aangekond. Na een tweetal maanden schoonmaken en verbouwen was het zover. Corviri deed zijn intrede in een pand aan de Felland in Haren. De verhuizing had ook tot gevolg dat Niek er vanaf nu niet meer alleen voor staat. Vanaf dat moment is Gea van Bergen mede eigenaar geworden van de Corviri brouwerij en voornamelijk verantwoordelijk voor de verkoop. Gea is voor velen geen onbekende, ze was al vaak behulpzaam bij het afvullen en de distributie en tijdens de vele bierfestivals.

De foto's van de nieuwe brouwlocatie staan natuurlijk op mijn fotopagina van Corviri.