Brouwlocatie De Graanrepubliek
De eerste plannen werden al in 2017 gepresenteerd, maar ondertussen is het dan eindelijk zo ver. De start van brouwerij de Graanrepubliek is een feit.

In 2017 begon Freek Ruis, bekend van brouwerij Witte Klavervier, samen met andere lokale ondernemers, plannen uit te werken om een mouterij en brouwerij te starten in de oude stoomlocomotievenloods van Bad Nieuwschans. Vanuit de oprichting van de Graanrepubliek, een coöperatie waarin locale boeren en graanverwerkende partijen participeren, wordt geprobeerd de teelt en de verwerking van granen in al hun verscheidenheid een nieuwe impuls te geven. Zo moeten er in de loods een bakkerij, distilleerderij, mouterij en brouwerij worden gestart. Het verwerken van oude graangewassen, die nu weer opnieuw gezaaid kunnen worden, moeten voor een unieke smaakbeleving zorgen. Deze kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt in brood, bier en een destillaat. Ondertussen is er al sprake van een bakkerij en een distilleerderij, waarbij een en ander is opgezet onder andere in samenwerking met Hooghoud uit Groningen. De plannen voor een mouterij zijn voor zover mij bekend op dt moment van tafel.

In januari 2021 werd op Facebook aangekondigd dat er een brouwinstallatie in de steigers staat bij AN Brewtech uit Israel. Deze leverancier leverde eerder al brouwerijinstallaties in Nederland. Die kun je onder andere zien bij brouwerij Troost in Amsterdam en De Gooische Bierbrouwerij in Hilversum.
De foto laat zien dat het gaat om een serieus brouwhuis, geschikt voor de zwaardere bieren die gaan worden gebrouwen. In het vierde kwartaal werd er voor het eerst stookbier gebrouwen voor de distilleerderij.

Eggens Craft Beer
Ook in januari 2021 kondigde Martijn Eggens aan dat Eggens Craft Beer mede-eigenaar/aandeelhouder gaat worden van de coörporatie de Graanrepubliek.
Martijn was al geruim een jaar op zoek naar een locatie voor zijn eigen brouwerij. Het moest een eigenzinnige locatie worden in Drenthe of Groningen. De voorkeur ging dan ook uit naar een groot pand, een oude fabriek, boerderij, herenhuis of misschien wel een molen. Dit gepaard met een groot stuk grond er omheen waar voldoende ruimte is om de samenwerking met andere lokale ondernemers uit te kunnen breiden. November 2020 werd Martijn benaderd door Niels Grootenboer, directeur bij coöperatie de Graanrepubliek. Juist omdat het lokale aspect zeer goed bij Eggens Craft Beer past (er lopen al samenwerkingen met akkerbouwers voor lokale gerst en hop) werd begin 2021 de knoop doorgehakt en is Eggens Craft Beer onderdeel geworden van de coöperatie makers en boeren bij de Graanrepubliek.

En nu verder?
De graanrepubliek gaat een eigen lijn speciaalbier uitbrengen met natuurlijk de focus op graan uit de provincie Groningen. Deze bieren worden uitgebracht onder de brouwerijnaam "Dollard Brewery". Het eerste bier is ondertussen al als tapbier beschikbaar in het horecgedeelte. Daarnaast zal in elk geval een deel van de bieren van Eggens Craft Beer in Nieuweschans worden gebrouwen.

De officiële opening van de Graanrepubliek vond plaats on maart 2023 plaats, en de horeca is op iedere zaterdag geopend. Daarbij is het mogelijk terloops een blik te werpen op de brouwerij. Voor meer foto's van de Graanrepubliek verwijs ik je naar de fotopagina op mijn website