Diverse andere bier initiatieven uit de provincie Groningen op plaatsnaam

Niet alles is te categoriseren onder een brouwerij of andere duidelijke bieractiviteit. Daarom op deze pagina een overzicht van verschillende bierinitiatieven die in onze provincie zijn geweest. Dat kan dus van alles zijn, een gelegenheidsbier voor een Gronings goed doel of een proeverij ergens in de provincie. Verzin het maar. Suggesties zijn dan ook altijd meer dan welkom.2019-06-08 RTV-Noord bericht over de Groningse brouwers op Untappd

RTV-Noord
RTV Noord komt vandaag met een Untappd overzicht van de Groningse bierbrouwerijen. Daar is toch ook een flinke nuancering op zijn plaats.
Het klopt dat de gemiddelde scores van de Groningse bierbrouwerijen (nog) niet echt noemenswaardig te noemen zijn. Er is zeker nog flink werk aan de winkel. Helaas gaat het overzicht niet in op het feit dat de twee grootste brouwerijen in de provincie Baxbier en Brouwerij Martinus gemiddeld laag staan, maar dat ze wel elk bier hebben dat in de prijzen is gevallen. Zo won de Smoked Porter van Martinus onlangs goud tijdens de Dutch Beer Challenge en werd Koudvuur van Bax al meerdere keren internationaal bekroond. Dat deze brouwerijen niet in de top 100 staan, komt omdat ze erg veel verschillende bieren hebben gebrouwen. Onder deze bieren zitten veel opdrachtbieren in de vaak doordrinkbare bierstijlen zoals blond bier. Deze bieren zullen nooit een enorm hoge waardering krijgen op Untapped en drukken de cijfers van de brouwerij. Baxbier staat bijvoorbeeld met 52 bieren op Untapped en Martinus met 26 bieren. Dat maakt dat het gemiddelde van Bax en Martinus hoog is, ondanks het feit dat Corviri Brouwerij een hoger gemiddelde heeft. Corviri staat dan ook met 'slechts' 8 bieren op untappd. Overigens een prachtig gemiddelde voor Niek van brouwerij Corviri, die in Glimmen prachtige bieren brouwt.

Untappd
Wat verder opvalt in het verhaal dat een van de meest gewaardeerde Groningse brouwerijen, bij zowel de geeks als 'normale' bierliefhebbers, in dit rijtje ontbreekt. Brouwerij Vandenbroek scoort op Untappd met 30 bieren meer dan een 3.7, waarbij een van de meest gewaardeerde bieren maar liefst meer dan 1000 ratings telt. Kortom... leuk zo'n overzicht, maar zie het wel in het juiste perspectief en wees vooral volledig in de berichtgeving.
Overigens, goed om te zien dat we met de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur in dit artikel worden genoemd. Daar doen we het voor ! Meer over Groningse brouwerijen op: www.pinkgron.nl en de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur op: nederlandsebiercultuur.nl

2019-01-07 Groningse brouwers brouwen d olle grieze bij Brouwhotel Parkzicht

Bijna traditioneel aan het begin van ieder jaar kwamen de noordelijke brouwers bij elkaar om het gezamenlijke bier te brouwen voor het Bierfestival Groningen (2019) in de Martinikerk. Al negen jaar lang wordt er jaarlijks een Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk gaat. Het bier werd dit keer gebrouwen in de glazen ketels van Brouwhotel Parkzicht in Veendam. En iedere keer wordt de groep aanwezige brouwers groter. Dit keer waren er brouwers van 11 Groningse en Friese brouwerijen aanwezig. Het te brouwen bier betrof een Brut I.P.A. Deze nog vrij onbekende bierstijl is over komen waaien uit de Verenigde Staten en kenmerkt zich onder andere door het droge karakter van het bier. De hop die wordt gebruikt komt van Noord Nederlands Hop en de Mouten van Holland Malt in de Eemshaven. Hoe lokaal wil je het hebben. Al met al een geslaagde dag, uitstekend verzorgt door de gastheer van Brouwhotel Parkzicht.

2017-07-17 Groningse en Friese brouwers bij mouterij de Kiem in Nieuweschans

Nadat op 31 januari jongstleden de Groningse brouwers een gezamenlijke brouwavond organiseerden om te werken aan het bier voor het bierfestival in Groningen was de hele Groningse brouwers scene, samen met andere geïnteresseerden in Nieuwschans bijeen. In de oude remise werden de plannen voor het opstarten van mouterij de Kiem nader toegelicht door onder andere Freek Ruis. Freek is in de brouwwereld vooral bekend vanwege zijn kennis van de bier/brouwhistorie in Nederland en brouwerij de Witte Klavervier. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op het mouten. Daarbij moeten vooral de bijzondere graansoorten een plek innemen als grondstof voor de mouterij in de oude remise in Nieuweschans. Voor de reguliere pilsmout zijn er al voldoende leveranciers, het moet juist de kracht worden om met locale (Duitse en Groningse) akkerbouwers de bijzondere graansoorten te verwerken tot mout. Het is de bedoeling om samen te werken met bijvoorbeeld de Proefboerderij Ebelsweerd, die beschikt over een compleet laboratorium. Het moet straks mogelijk zijn om binnen een korte tijd een partij mout op bestelling te leveren aan de diverse (noordelijke) brouwerijen. Met de graanschuur van Nederland om de hoek met dat geen probleem zijn. Op 4 oktober 2017 stond een artikel over de Oude Remise in Het Weekblad

2017-01-31 Brouwdag Groningse brouwers Session

Nadat op 24 november jongstleden de Groningse brouwers een gezamenlijke brouwavond organiseerden om te werken aan het bier voor het bierfestival in Groningen was het nu eindelijk zover. Onder de bezielende leiding van Nic Veenstra van Bax-Bier werden de eerste twee batches gebrouwen van de D'Olle Grieze Session. Samen met de Pivo Brouwers, M-Bier, Brouwerij Martinus, Brouwerij Groninger, Corviri en Rockin'Ludina werd gewerkt aan dit nieuwe bier, dat dit voorjaar op de markt komt. Oh ja.. ik werd ook aan het werk gezet ;-)