Terug naar boven

Etiketten afweken

Met enige regelmaat krijg ik vragen hoe ik de etiketten mooi van de flessen kan krijgen.
Ik probeer de etiketten altijd zo voorzichtig mogelijk af te weken. Toch vind het absoluut niet erg dat je een kleine beschadiging op het etiket kunt zien. Immers het gaat bij mij in alle gevallen om het etiket te laten zien van een zelfgedronken bier!

Zoals gezegd doe ik mijn uiterste best om het etiket zo mooi mogelijk van de fles te krijgen. Ik gebruik daar verschillende technieken voor. Op deze pagina lees je een uitleg van mijn manier van werken. De opties staan in de volgorde die ik het meest gebruik tot de optie die ik bijna nooit gebruik. Mocht je verdere informatie willen dan kun je me natuurlijk altijd mailen. Ik zal met behulp van de vragen proberen dit verhaal steeds aan te vullen.
Voordat ik een van de methodes bepaal kijk ik eerst of het om een sticker-etiket gaat. Als dat het niet geval is begin ik met optie 1, als het wel om een sticker gaat begin ik met optie 3.


Optie 1: Heet water

De methode die ik het meest gebruik is het afweken met heet water.
Over het algemeen stop ik de lege fles direct na het leegdrinken in een maatbeker of vaas. Als je een paar druppels afwasmiddel toevoegt zorgt dit er voor dat de lijmlaag eerder zal oplossen. Ik laat de fles gewoon in het water staan totdat ik mijn volgende bierflesje moet afweken. Dat kan dus een uurtje later zijn, maar ook rustig de volgende dag. In 9 van de 10 gevallen kun je het etiket na een uurtje zo van de fles halen en in het beste geval ligt het etiket al los in de maatbeker. Soms wil een etiket nog net niet loslaten en moet je het etiket heel voorzichtig met een zo breed mogelijk stanleymes (verfkrabber) van de fles schrapen. (zie afbeelding 2)

Als het etiket van de fles is zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk van de achtergebleven lijm van het etiket verwijder. Dit zorgt ervoor dat het etiket na het opdrogen zo weinig mogelijk gaat krullen. Ook hier heb ik een standaardprocedure (die ik niet gebruik bij stickers - zie optie 3). In het beeldverhaal hieronder zie je de diverse stappen.

                       


Optie 2: Koud water

Het zal je niet verbazen dat de hierboven beschreven methode ook prima werkt met koud water.
Het is alleen wel zo dat je dan over het algemeen wat langer moet wachten totdat het etiket loslaat.
De "koud watermethode" gebruik ik vaak voor meerdere flessen in een grote bak water of emmer. Ook dan is het handig om een scheut afwasmiddel toe te voegen. Naast deze laatste tip kreeg ik ook het advies een scheutje azijn toe te voegen. Dit heb ik zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar wie weet...


Optie 3: Stickers via kokend water

Voor stickers met een zilver- of goudkleurige opdruk gebruik ik altijd eerst de kokend water methode.
Dit wil zeggen dat je het kokend heet water in dit geval in de fles giet. Om het water zo gemakkelijk en veilig mogelijk in de fles te krijgen gebruik ik daarbij altijd een trechter!
Na een paar minuten giet je de fles voorzichtig leeg en kun je beginnen met het etiket te verwijderen.
In sommige gevallen gebruik ik daarbij weer het eerder genoemde stanley-mes.

Let op:De fles wordt echt heet, wees voorzichtig met het uitgieten van het water. Doe dit niet met kokend, maar met warm water. als het om een plastic etiket gaat.
Tip:      Houd altijd een stuk blanco papier bij de hand. Ik heb een ouderwets kladblok van het goedkoopste soort in de aanslag om de van de fles verwijderde sticker op te plakken. Zo blijft je etiket prima in tact.


Optie 4: Stickers via magnetron

Voor sticker-etiketten zonder zilver of goudopdruk kun je het allerbeste de magnetron gebruiken. Het is in het begin even puzzelen en afhankelijk van de capaciteit van je magnetron. Voor mij pakte een instelling van eerst 50 seconden prima uit. Na deze 50 seconden begin je voorzichtig in een hoekje te trekken. Als je merkt dat de lijm nog niet voldoende is gesmolten stop je de fles gewoon nog een keer 20 seconden in de magnetron.

Let op:De fles wordt echt heet, wees voorzichtig met het uit de magnetron halen.
Tip:      Houd altijd een stuk blanco papier bij de hand. Ik heb een ouderwets kladblok van het goedkoopste soort in de aanslag om de van de fles verwijderde sticker op te plakken. Zo blijft je etiket prima in tact.


Optie 5: Stickers met behulp van wasbenzine

Een methode waar ik nog niet zoveel ervaring mee heb, maar die wel prima schijnt te werken, is het gebruik van wasbenzine. Het stinkt nogal dus gebruik ik het echt als een van de laatste opties. Ik doe het vanwege de stank ook maar niet in de keuken, maar in de schuur ;-)
Eigenlijk is het heel simpel; je laat de met water verzwaarde fles gewoon even in een smalle koker met wasbenzine zakken, je wacht een poosje en je kunt het etiket er zo vanaf proberen te halen. Ook hierbij kun je eventueel gebruik maken van het eerder genoemde stanley-mes.
Als het etiket van de fles is heb je hem zo droog, even wapperen en het etiket kan worden opgeborgen. Overigens zijn er ook verzamelaars die het etiket alleen maar besprenkelen met wasbenzine.

Opmerkingen:

Natuurlijk wil het ook wel eens een keer niet lukken. In dat geval pak ik, voordat ik verder ga met de ultieme poging, eerst mijn fotocamera en maak ik een foto van het etiket.
Bijzondere aandacht vragen de meeste etiketten uit amerikaanse landen. In veel gevallen zorgt de papier / lijmcombinatie er voor dat het erg lastig is de etiketten mooi van de fles te krijgen. Een van mijn handigheidjes is om de papierlaag met opdruk te scheiden van de papierlaag met lijm. Hiervoor maak je eerst het etiket nat via optie 1 of 2 en daarna begin je heel langzaam aan het etiket te trekken zodat het papier splitst.
Doe dit heel voorzichtig zodat je als het fout dreigt te gaan altijd nog met het stanley-mes kunt ingrijpen!