Terug naar boven

Bier van de Maand

Op deze pagina specale aandacht voor een van de etiketten uit de laatste update, met voor zover mogelijk wat achtergrondinformatie over het etiket en/of de brouwerij. Ondanks het feit dat er niet iedere maand een update kan worden geplaatst heet deze rubriek "Etiket van de maand".
Daarnaast een overzicht van eerder besproken etiketten/brouwerijen. In zoveel mogelijk gevallen is een link opgenomen naar de site van de destbetreffende brouwerij (klik op de naam van de brouwerij).

April 2024

Sterke Yerke -NED - Het Brouwdok - Harlingen.
Sterke Yerke wordt gebrouwen voor het gelijknamige schip uit Harlingen. Met dit blond bier vragen de initiatiefnemers aandacht voor de verontrustende hoeveelheid plastic in de zee door mensen bewust te maken van de gevolgen van de plastic soep.

Eerdere etiketten van de maand

2024-01Soil to Sip NED - Dollard Brewery - Bad Nieuweschans.
De Soil to Sip is het eerste bier van de Dollard Brewery, onderdeel van de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans, dat op fles werd afgevuld. Daarvoor werd dit bier al van de tap verkocht in het proeflokaal en kon het worden geproefd op het 050 Bierfestival in Groningen.

2023-10
Brun de Bordeaux - NED - Jotner - Groningen.
Het is erg lastig om aan bieren van de Groningse brouwerij Jotner te komen. Gelukkig ben ik in de gelegenheid om de brouwerij af en toe te bezoeken en een paar pareltjes mee te nemen naar huis. Deze Brun de Bordeaux, een houtgerijpte sour, is daar zeker eentje van.

2023-07
Bandwagon 426 - NED - Baxbier - Groningen.
Het bier van de maand is ook gelijk het 16.000e bier in mijn verzameling van bieretiketten zelf gedronken bieren. Het 16.000e bier was een triple india pale ale van 10% alcohol en alweer het twaalfde bier in de Bandwagon serie van Baxbier. Het eerste bier in deze serie werd uitgebracht in 2020.

2023-04
Martinus Neipa - Ned - Brouwerij Martinus Groningen.
Het assortiment van brouwerij Martinus uit Groningen werd eind 2022 uitgebreid met dit nieuwe bier in de populaire stijl New England IPA. Het is weer een uitstekend bier geworden, waarbij het etiket ook dit keer weer een prachtig ontwerp is van de Groningse ontwerper Kalle Wolters.

2023-01
Mikkie=Sticky - Ned - Morebeer.
Al voor het 12e jaar werd in samenwerking met Morebeer Brewing uit Amsterdam een bier gelanceerd waarvan de opbrengst volledig te goede komt aan Stichting Kika. De versie voor 2022, een Caramel Fudge Stout, werd gebrouwen bij Poesiat & Kater en bracht maar liefst € 6620,00 op voor dit goede doel.

2022-10
Grn'n - Ned - Eggens Craft Beer.
Dit bier kreeg landelijke aandacht tijdens de twee concerten die de Amerikaanse rockband Guns N' Roses gaven in juni 2022 in het Groningse Stadspark. Het bier, met een prachtige karikatuur van de Groningse illustrator Dimitri Jansma van oa Axl Rose, geraakte tot in de kleedkamers van de bandleden.


2022-07
Three little birds - Ned - Floembier .
Steeds meer Europese brouwers weten de weg naar Groningen te vinden om bij Baxbier een collab te brouween met een van de Groningse brouwerijen. Three little birds is een collab tussen Floem bier en de Little Rain Brewing Company uit het Spaanse Barcelona.

2022-04
Tevreden MMXXI - Ned - Duits&Lauret Everdingen
.
Brouwerij Duits & Lauret brouwt al jaren een bier on de serie Tevreden bieren waarvan een deel van de opbrengst wordt overgemaakt naar een goed doel. Dit jaar ontving de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur een cheque tijdens de officiële presentatie van het bier.

Speciale etiketten van de maand

2023-07
Bandwagon 426 - NED - Baxbier - Groningen.
Het bier van de maand is ook gelijk het 16.000e bier in mijn verzameling van bieretiketten zelf gedronken bieren. Het 16.000e bier was een triple india pale ale van 10% alcohol en alweer het twaalfde bier in de Bandwagon serie van Baxbier. Het eerste bier in deze serie werd uitgebracht in 2020.

2020-02
Road to Nowhere - NED - Brouwerij Jopen.
Het bier van de maand is ook gelijk het 15.000e bier in mijn verzameling van bieretiketten zelf gedronken bieren. Deze mega collab van 80 Nederlandse brouwerijen werd gebrouwen bij Jopen in Haarlem. De collab is een initiatief van de Beergeeks op Facebook. De opbrengst van dit bier komt volledig ten goede van de stichting ALS .

2018-12
De Drent Bruun Bier - Ned - Brouwerij Maallust.
De Drent Bruun Bier is het 14.000e etiket in mijn verzameling en werd op inititatief van het Dagblad van het Noorden uitgebracht in een serie van drie. Hierbij werden de grootste Noordelijke brouwerijen gevraagd een bier te maken die de Drent, Groninger of Fries zou moeten typeren. De andere twee bieren in deze serie zijn: "De Groninger" van Bax Bier uit Groningen en "de Fries" van Grutte Pier uit Leeuwarden.

2017-11
Westerwolder Sterke Blonde - NED - Brouwerij Westerwolde.
De Westerwolder Sterke Blonde is een van de nieuwste bieren uit de provincie Groningen. Het is een van de standaardbieren van Brouwerij Westerwolde uit Vlagtwedde en werd het 13.000e etiket in mijn verzameling. Van deze nieuwkomer op de Nederlandse biermarkt kun je met een gerust hart zeggen dat de no nonese bieren van deze brouwerij van uitstekende kwaliteit zijn.

2016-06
Martinus Saison- NED - Brouwerij Martinus

Saison - Nederland
Martinus Saison werd het 12.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van brouwerij Martinus uit Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden en kenmerken zich door een bijzonder verrassende moutige smaak.

2015-01
Wildervanker Tripel- NED - Wildervanker Brouwerij

Tripel - Nederland
Wildervanker Tripel werd het 11.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van de brouwerij uit Wildervank, een klein plaatsje +- 20km van Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden. De tripel is niet zomaar een tripel, maar een erg kruidige variant met oa gember.

2013-09
Tsjuster - NED - Berghoeve Brouwerij

Imperial Black IPA - Nederland
Tsjuster is speciaal gebrouwen als bier voor het 10.000e etiket in mijn verzameling. Het moest een uitgesproken bier worden, moutig, stevig alc% en vooral hoppig! Wat mij betreft meer dan geslaagd en ook op Ratebeer krijgt Tjuster mooie waarderingen. Lees hier meer over Tsjuster.

2012-07
VOLLMOND BIER - Brauerei Schussenrieder

Pilsener - Duitsland
Vollmond Bier werd het 9000e etiket in mijn verzameling. Ik heb het gedronken tijdens mijn vakantie in Zuid Duitlsand. Over het algemeen was het heel veel van hetzelfde, maar achter dit bier zit tenminste nog een goed verhaal. Het wordt alleen gebrouwen tijdens volle maan en moet daarme een mystieke ervaring opleveren. De brouwerij herbergt een prachtig bierkruikenmuseum.

2011-02
HUE BEER EXPORT - Hue Brewery LTD

Pilsener - Vietnam
het 8000e etiket in mijn verzameling zelfgedronken bieren is een van de bekendste Vietnamese bieren. Ik kreeg het van Rias Nuninga, die het meenam van zijn vakantie in Vietnam. Het bier op zich is redelijk standaard, maar gezien z'n afkomst een bijzondere aanvulling in mijn verzameling.

2009-05
GRUNN OERPILSNER - Groningse Stadsbrouwerij

Kolsch - Nederland
Het 7000e etiket in mijn verzameling is van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2007-08

LA CLANDESTINE - Brasserie des Vignes

Blondbier - Frankrijk
Het 6000e etiket in mijn verzameling is een Frans bier, gekocht door mijn vriend Robert MacDonald.

2004-09
5000 BIER - Groningse Stadsbrouwerij

Tarwebier - Nederland
Het 5000e etiket in mijn verzameling is een speciaal etiketbier van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2002-05
NGAHERE GOLD - Harringtons Christchurch

Pilsener - Nieuw Zeeland
Het 4000e bieretiket in mijn verzameling. Met dank aan Rias Nuninga die het bier voor me meenam uit Nieuw Zeeland (en overigens ook het idee opperde deze pagina aan te passen).