Terug naar boven

Bier van de Maand

Op deze pagina specale aandacht voor een van de etiketten uit de laatste update, met voor zover mogelijk wat achtergrondinformatie over het etiket en/of de brouwerij. Ondanks het feit dat er niet iedere maand een update kan worden geplaatst heet deze rubriek "Etiket van de maand".
Daarnaast een overzicht van eerder besproken etiketten/brouwerijen. In zoveel mogelijk gevallen is een link opgenomen naar de site van de destbetreffende brouwerij (klik op de naam van de brouwerij).

November 2018

Leekster Tak - Ned - De Vrolijcke Joncker Zevenhuizen.
Leekster Tak is een van vier bieren in de serie Westkwartbieren van de Vrolijcke Joncker. De vier bieren verwijzen naar de vier gemeentes die bij de herindeling per 1-1-2019 opgaan in de nieuwe gemeente Westerkwartier. De serie bestaat uit de Marumer Non, de Groote Gast Dubbel, de Leekster Tak Tripel en de Zuidhorner Abt Quadrupel.


Eerdere etiketten van de maand

2018-09
Punt Blond - Ned - Punt Groningen.
Punt Blond is een van de twee bieren van de nieuwe Groningse brouwerijhuurder Punt. De bieren van Henkjan Matthijs worden in Groningen ontwikkeld en elders in het land in grotere volumes gebrouwen.
Henkjan was eerder betrokken bij brouwerij Vechter, eveneens uit Groningen.


2018-06
Seybrew Lager - Sey - Seychelles Brewery.
Het bier uit de Seychellen betekende het 117e land in mijn verzameling. Het bijzondere in dit bier zit hem dus niet in het bier, maar dit keer in de herkomst van het bier.


2018-05
D'Olle Grieze Schwarz - Ned- Brouwerij Pivo Haren
.
D'Olle Grieze Schwarz is speciaal gebrouwen voor het Bierfestival in de Martinikerk in Groningen. Bijzonder aan dit bier is dat het als collab is gebrouwen door maar liefst 16 Noord Nederlandse brouwerijen en dat de opbrengst ten goede komt aan de restauratie van het orgel in de Martinikerk.


2018-03
Royal Ludina - Ned - Brouwerij Rockin'Ludina
.
Royal Ludina is speciaal gebrouwen ter ere van koningsdag 2018 op vrijdag 27 april. De Royal Ludina is een oranje kleurige IPA, waarbij de oranje kleur tot stand is gekomen door het gebruik van speciale hopsoorten.

2017-12
Bax Sherry Olaoso Barrel Aged - NED - Brouwerij Bax
.
Bax Sherry Olaoso Barrel Aged is een van de vijf nieuwe Baxbieren in het Barrel Aged Project. Het symboliseerd de enorme groei die de Baxbier brouwerij heeft doorgemaakt sinds de oprichting nog geen vier jaar geleden. Baxbier uit Groningen is dan ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse biercultuur.

2017-11
Westerwolder Sterke Blonde - NED - Brouwerij Westerwolde.
De Westerwolder Sterke Blonde is een van de nieuwste bieren uit de provincie Groningen. Het is een van de standaardbieren van Brouwerij Westerwolde uit Vlagtwedde. Van deze nieuwkomer op de Nederlandse biermarkt kun je met een gerust hart zeggen dat de no nonese bieren van deze brouwerij van uitstekende kwaliteit zijn.

2017-09
Swaf - SUI Brasserie Docteur Gabs.
TIjdens mijn vakantie in Frankrijk/Zwitserland ontdekte mijn vriend Robert en ik bovenop een col in de Jura een nieuw bier van Docteur Gab. Bijzonder om te drinken op meer dan 1000 meter boven het meer van Geneve. Beleving doet ook iets met een bier! Het werd het 13.000e etiket in mijn verzameling.Speciale etiketten van de maand

2017-11
Westerwolder Sterke Blonde - NED - Brouwerij Westerwolde.
De Westerwolder Sterke Blonde is een van de nieuwste bieren uit de provincie Groningen. Het is een van de standaardbieren van Brouwerij Westerwolde uit Vlagtwedde en werd het 13.000e etiket in mijn verzameling. Van deze nieuwkomer op de Nederlandse biermarkt kun je met een gerust hart zeggen dat de no nonese bieren van deze brouwerij van uitstekende kwaliteit zijn.

2016-06
Martinus Saison- NED - Brouwerij Martinus

Saison - Nederland
Martinus Saison werd het 12.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van brouwerij Martinus uit Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden en kenmerken zich door een bijzonder verrassende moutige smaak.

2015-01
Wildervanker Tripel- NED - Wildervanker Brouwerij

Tripel - Nederland
Wildervanker Tripel werd het 11.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van de brouwerij uit Wildervank, een klein plaatsje +- 20km van Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden. De tripel is niet zomaar een tripel, maar een erg kruidige variant met oa gember.

2013-09
Tsjuster - NED - Berghoeve Brouwerij

Imperial Black IPA - Nederland
Tsjuster is speciaal gebrouwen als bier voor het 10.000e etiket in mijn verzameling. Het moest een uitgesproken bier worden, moutig, stevig alc% en vooral hoppig! Wat mij betreft meer dan geslaagd en ook op Ratebeer krijgt Tjuster mooie waarderingen. Lees hier meer over Tsjuster.

2012-07
VOLLMOND BIER - Brauerei Schussenrieder

Pilsener - Duitsland
Vollmond Bier werd het 9000e etiket in mijn verzameling. Ik heb het gedronken tijdens mijn vakantie in Zuid Duitlsand. Over het algemeen was het heel veel van hetzelfde, maar achter dit bier zit tenminste nog een goed verhaal. Het wordt alleen gebrouwen tijdens volle maan en moet daarme een mystieke ervaring opleveren. De brouwerij herbergt een prachtig bierkruikenmuseum.

2011-02
HUE BEER EXPORT - Hue Brewery LTD

Pilsener - Vietnam
het 8000e etiket in mijn verzameling zelfgedronken bieren is een van de bekendste Vietnamese bieren. Ik kreeg het van Rias Nuninga, die het meenam van zijn vakantie in Vietnam. Het bier op zich is redelijk standaard, maar gezien z'n afkomst een bijzondere aanvulling in mijn verzameling.

2009-05
GRUNN OERPILSNER - Groningse Stadsbrouwerij

Kolsch - Nederland
Het 7000e etiket in mijn verzameling is van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2007-08

LA CLANDESTINE - Brasserie des Vignes

Blondbier - Frankrijk
Het 6000e etiket in mijn verzameling is een Frans bier, gekocht door mijn vriend Robert MacDonald.

2004-09
5000 BIER - Groningse Stadsbrouwerij

Tarwebier - Nederland
Het 5000e etiket in mijn verzameling is een speciaal etiketbier van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2002-05
NGAHERE GOLD - Harringtons Christchurch

Pilsener - Nieuw Zeeland
Het 4000e bieretiket in mijn verzameling. Met dank aan Rias Nuninga die het bier voor me meenam uit Nieuw Zeeland (en overigens ook het idee opperde deze pagina aan te passen).