Terug naar boven

Bier van de Maand

Op deze pagina specale aandacht voor een van de etiketten uit de laatste update, met voor zover mogelijk wat achtergrondinformatie over het etiket en/of de brouwerij. Ondanks het feit dat er niet iedere maand een update kan worden geplaatst heet deze rubriek "Etiket van de maand".
Daarnaast een overzicht van eerder besproken etiketten/brouwerijen. In zoveel mogelijk gevallen is een link opgenomen naar de site van de destbetreffende brouwerij (klik op de naam van de brouwerij).

Maart 2021

Kop d'r Veur - Ned - Groningse Bierbrouwerij.
Deze Russian Imperial Stout is een van de nieuwste bieren van de Groningse Bierbrouwerij. De naam is in tijden van deze pandomie wel heel erg toepasselijk. Kop d'r Veur is Gronings voor, kop op. Een zwaar donker bier uut Stad met mooie tonen van koffie en chocolade.

Eerdere etiketten van de maand

2020-12
Hazelnut Dome - Ned - Rockin'Ludina Groningen.
Dit bier werd gebrouwen voor het bierfestival Groningen in 2020 dat helaas geen doorgang kon vinden vanwege de corona uitbraak. Het is een collab tussen Rockin'Ludina en de Braziliaanse brouwerij Spartacus. Het brouwen ging, geheel volgens deze tijd, via een internetverbinding.

2020-11
Isadora - Ned - Baxbier Groningen.
Het bijzondere aan deze tripel van Baxbier is dat de gebruikte hop afkomstig is van Mien Toentje in Groningen. Dit initiatief van oa. de voedselbank in Groningen is gevestigd aan de Paradijsvogelstraat. Het fabelachtige bier, onleent zijn naam aan een figuur in de Fabeltjeskrant en is afgevuld in blikken van 0,440 liter.

2020-10
Welcome to the citra show - Ned - Folkingebrew Groningen.
De Folkingebrew in Groningen brouwt unieke gehopte bieren. Deze DIPA van 8,5% is gebrouwen bij Baxbier in Groningen en afgevuld in blikken van 0,440 liter.


2020-08
Broers Bier - Ned - Brouwerij Allema Groningen.
Broers Bier, een saison van 6,6%, is het eerste bier van brouwerij Allema in Gronigen. De broers Joost en Jasper Allema lanceerden hun eerste bier, gebrouwen bij de Noord Hollandse Bierbrouwerij, in het voorjaar van 2020.


2020-04
D Olle Grieze Cluyn - Ned - Het Brouwdok Harlingen.
D Olle Grieze Cluyn is een collab tussen een groot aantal brouwerijen uit Friesland, Groningen en Drenthe. De brouwerijen komen al jaren samen om het festivalbier te brouwen voor het jaarlijkse Bierfestival in Groningen in april in de Martinikerk. Een groot deel van de opbrengst van dit bier gaat naar de restauratie van het orgel in de Martinikerk.


2020-02
Road to Nowhere - NED - Brouwerij Jopen
.
Het bier van de maand is ook gelijk het 15.000e bier in mijn verzameling van bieretiketten zelf gedronken bieren. Deze mega collab van 80 Nederlandse brouwerijen werd gebrouwen bij Jopen in Haarlem. De collab is een initiatief van de Beergeeks op Facebook. De opbrengst van dit bier komt volledig ten goede van de stichting ALS .

Speciale etiketten van de maand

2020-02
Road to Nowhere - NED - Brouwerij Jopen.
Het bier van de maand is ook gelijk het 15.000e bier in mijn verzameling van bieretiketten zelf gedronken bieren. Deze mega collab van 80 Nederlandse brouwerijen werd gebrouwen bij Jopen in Haarlem. De collab is een initiatief van de Beergeeks op Facebook. De opbrengst van dit bier komt volledig ten goede van de stichting ALS .

2018-12
De Drent Bruun Bier - Ned - Brouwerij Maallust.
De Drent Bruun Bier is het 14.000e etiket in mijn verzameling en werd op inititatief van het Dagblad van het Noorden uitgebracht in een serie van drie. Hierbij werden de grootste Noordelijke brouwerijen gevraagd een bier te maken die de Drent, Groninger of Fries zou moeten typeren. De andere twee bieren in deze serie zijn: "De Groninger" van Bax Bier uit Groningen en "de Fries" van Grutte Pier uit Leeuwarden.

2017-11
Westerwolder Sterke Blonde - NED - Brouwerij Westerwolde.
De Westerwolder Sterke Blonde is een van de nieuwste bieren uit de provincie Groningen. Het is een van de standaardbieren van Brouwerij Westerwolde uit Vlagtwedde en werd het 13.000e etiket in mijn verzameling. Van deze nieuwkomer op de Nederlandse biermarkt kun je met een gerust hart zeggen dat de no nonese bieren van deze brouwerij van uitstekende kwaliteit zijn.

2016-06
Martinus Saison- NED - Brouwerij Martinus

Saison - Nederland
Martinus Saison werd het 12.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van brouwerij Martinus uit Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden en kenmerken zich door een bijzonder verrassende moutige smaak.

2015-01
Wildervanker Tripel- NED - Wildervanker Brouwerij

Tripel - Nederland
Wildervanker Tripel werd het 11.000e etiket in mijn verzameling en is een van de nieuwste bieren van de brouwerij uit Wildervank, een klein plaatsje +- 20km van Groningen. De bieren van deze nieuwe Groningse brouwerij zijn in zeer korte tijd erg populair geworden. De tripel is niet zomaar een tripel, maar een erg kruidige variant met oa gember.

2013-09
Tsjuster - NED - Berghoeve Brouwerij

Imperial Black IPA - Nederland
Tsjuster is speciaal gebrouwen als bier voor het 10.000e etiket in mijn verzameling. Het moest een uitgesproken bier worden, moutig, stevig alc% en vooral hoppig! Wat mij betreft meer dan geslaagd en ook op Ratebeer krijgt Tjuster mooie waarderingen. Lees hier meer over Tsjuster.

2012-07
VOLLMOND BIER - Brauerei Schussenrieder

Pilsener - Duitsland
Vollmond Bier werd het 9000e etiket in mijn verzameling. Ik heb het gedronken tijdens mijn vakantie in Zuid Duitlsand. Over het algemeen was het heel veel van hetzelfde, maar achter dit bier zit tenminste nog een goed verhaal. Het wordt alleen gebrouwen tijdens volle maan en moet daarme een mystieke ervaring opleveren. De brouwerij herbergt een prachtig bierkruikenmuseum.

2011-02
HUE BEER EXPORT - Hue Brewery LTD

Pilsener - Vietnam
het 8000e etiket in mijn verzameling zelfgedronken bieren is een van de bekendste Vietnamese bieren. Ik kreeg het van Rias Nuninga, die het meenam van zijn vakantie in Vietnam. Het bier op zich is redelijk standaard, maar gezien z'n afkomst een bijzondere aanvulling in mijn verzameling.

2009-05
GRUNN OERPILSNER - Groningse Stadsbrouwerij

Kolsch - Nederland
Het 7000e etiket in mijn verzameling is van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2007-08

LA CLANDESTINE - Brasserie des Vignes

Blondbier - Frankrijk
Het 6000e etiket in mijn verzameling is een Frans bier, gekocht door mijn vriend Robert MacDonald.

2004-09
5000 BIER - Groningse Stadsbrouwerij

Tarwebier - Nederland
Het 5000e etiket in mijn verzameling is een speciaal etiketbier van de Groningse Stadsbrouwerij. Onder de button "Gronings bier" is nadere informatie te vinden over de "GSB", met oa een overzicht van alle bieretiketten.

2002-05
NGAHERE GOLD - Harringtons Christchurch

Pilsener - Nieuw Zeeland
Het 4000e bieretiket in mijn verzameling. Met dank aan Rias Nuninga die het bier voor me meenam uit Nieuw Zeeland (en overigens ook het idee opperde deze pagina aan te passen).