Terug naar boven

Blog met nieuwsitems met betrekking tot mijn bierige activiteiten

Het werd op mijn website tijd voor een speciale pagina over mijn persoonlijke bierbelevenissen. Mijn passie rondom het bier gaat zoveel verder dan alleen "maar" het verzamelen van bieretiketten. Daarom is er vaak ook veel meer te vertellen.
In het verleden was hiervoor niet echt een plaats op mijn website, maar vanaf nu kun je met enige regelmaat een blog lezen over een van mijn bierbelevenissen. Mocht je het blog logo elders op mijn site tegenkomen dan verwijst dit naar een artikel in deze blog.

 

Bierfestival Groningen 2017

Het zevende Bierfestival Groningen was ook deze keer weer een enorm succes. Meer dan zesduizend bezoekers konden in de Martinikerk in Groningen genieten van speciaalbier uit binnen en buitenland. Voorafgaand aan het festival vond voor de derde keer een bierdiner plaats in de Martinikerk, Op woensdagavond genoten maar liefst zo'n 450 gasten van een fantastisch 5 gangen bierdiner. In een schitterende ambiance werden maar liefst 5 Noordelijke bieren gecombineerd met diverse streekprodukten. Daarbij werd voor het eerst een speciaal voor het bierdiner gebrouwen tafelbier geschonken van de Pivo Brouwers uit Haren.
Het hoogtepunt en het toetje van het bierdiner was het dessert. Niet alleen vanwege het bier, de Kromme Jat Quadrupel door Rockin'Ludina gerijpt op diverse vaten, maar vooral vanwege het feit dat de brouwers Jaap en Willem Lindeman door wethouder Joost van Keulen namens alle bierliefhebbers in het zonnetje werden gezet. Beide broers moesten de activiteiten van de Kromme Jat eind 2016 helaas vanwege ziekte beëindigen. Gelukkig konden de niets vermoedende Jaap en Willem de plaquette uitgereikt namens het Bierfestival en Pint Regio Noord en onder daverend applaus in ontvangst nemen.
Het festival zelf begon dit jaar voor het eerst op de donderdagavond. Een uitstekende beslissing want hiermee was er niet alleen de eerste avond voor het publiek voldoende kans op met de brouwers in contact te komen (lees het was veel minder druk dan vorig jaar de vrijdag en zaterdagavond). Ook op de vrijdag en zaterdagavond was het veel beter vertoeven in de Martinikerk dan andere jaren. Dat kwam zeker ten goede aan de sfeer gedurende het hele festival.

Hieronder enkele foto's van het festival, de foto's zijn genomen op momenten dat er (vrijwel) nog geen gasten aanwezig waren. Hierdoor krijg je een goede indruk van de opzet van het bierfestival zelf. Deze keer ook foto's van de diverse prijsuitreiking van de beste Session (amateur- en professionele brouwers en tripel), tripel (professionele brouwers) en de beste bieren op de bierkaart van het Noorden. Deze prijzen werden namens Misset horeca uitgerijkt door Peter van der Arend.


31 december 2016
Eindejaars update 2016.

De laatste update van 2016 is net als voorgaande jaren het moment om terug te kijken op mijn bierjaar.

Het was het jaar waarin ik nog nooit eerder zoveel nieuwe Groningse bieren heb gedronken. Op de afbeelding hiernaast zie je een groot deel van de etiketten die daar bij horen. In de provincie Groningen zijn in 2016 een aardig aantal nieuwe initiatieven gestart. Pivo en Staalbaard in Haren, van den Broek in Midwolda, Vechter in Groningen, Melessen in Veendam en De Klappe in Zuidbroek. Daarnaast was er de officiele opening van de productiebrouwerij van Bax-bier in de stad Groningen. We zijn er nog niet want ook in 2017 staan er enkele brouwerijen op hetpunt van beginnen. Vervelend nieuws kwam er van Stadsproefbrouwerij de Kromme Jat in Groningen omdat men vanwege gezondheidredenen noodgedwongen moest stoppen met de brouwerij.

Zelf heb ik in 2016 bier gedronken, en dus één of meer etiketten kunnen toevoegen, van 208 Nederlandse brouwerijen (380 bieren). Van deze 208 waren er maar liefst 105 voor mij een nieuwe Nederlandse brouwerij. Deze 105 waren:

In het bovenstaande overzicht verhoudingsgewijs veel Noord-Hollandse brouwerijen. Daar is de groei dan ook het grootst geweest, mede dankzij enorme toename van brouwerijhuurders in Amsterdam. Er zijn natuurlijk in 2016 ook brouwerijen van start gegaan waar ik helaas nog geen bier van heb gedronken, dit overzicht vind je hier.

Bijna de helft van de nieuw gedronken bieren (49,4%) komt, zoals gezegd, dit jaar uit Nederland (met dank aan vooral de bevriende verzamelaars van de BAV). De explosieve groei aan Nederlandse brouwerijen heeft daar zeker aan toe bijgedragen. Verder valt de hoge klassering van de Franse en Zwitserse bieren op. Deze kreeg ik voornamelijk van Robert MacDonbald, Schotse verzamelaar uit Zwitserland.
In 2016 heb ik helaas geen nieuwe landen aan mijn verzameling kunnen toevoegen.


Een van de mijlpalen in 2016 was de eerste vergadering van een nieuw samenwerkingsverband tussen partijen die zich belangenloos inzetten voor het Cultureel Erfgoed Brouwerijen Nederland. Samen met met oa Jan Ausems van cambrinus.nl, Frans Ruiter en Ron Rabouw van debierverbinding.nl, Fedor Vogel van biermagazine.nl en anderen (klik op de foto voor meer info) wordt gewerkt aan dit nieuwe initiatief dat in 2017 officieel van start moet gaan. Je hoort van ons !

In 2016 heb ik ook weer enkele bierfestivals bezocht. Naast de twee BAV-beurzen (Bier Artikel verzamelaars), de manier om bieren te ruilen, kopen van liefhebbers uit het hele land. Het aantal festivals waar ik ben geweest is eigenlijk maar een fractie van de georganiseerde bierfestivals in 2016, want het worden er ieder jaar weer meer. Dan blijkt dat mijn woonplaats Groningen niet altijd even praktisch is ;-). Natuurlijk was elk festival weer een hoogtepunt, maar zonder de anderen tekort te willen doen, het Bierfestival Groningen in de Martinikerk in Groningen was ook dit jaar weer een hoogtepunt, temeer omdat dit keer voorafgaand aan het festival een heus bierdiner werd georganiseerd met lauter Gronigse brouwerijen.

Een overzicht van de door mij bezochte bierfestivals in 2016:
Winterbierfestival Gouda, Bierfestival Groningen, Borefts Bierfestival Bodegraven, Pint Noordelijk Specialbierfestival Groningen en het Pint Noordelijk Lentebierenfestival in Leeuwarden.

Rest mij iedereen het beste voor 2017 te wensen, veel bierplezier, maar vooral in een goede gezondheid. Proost!


Bierfestival Groningen

Het zesde Bierfestival Groningen was ook deze keer weer een enorm succes. Ongeveer zesduizend bezoekers konden in de Martinikerk in Groningen genieten van speciaalbier uit binnen en buitenland. Vorafgaand aan het festival vond voor de tweede keer een bierdiner plaats in de Martinikerk, Op donderdagavond genoten maar liefst zo'n 600 gasten van een fantastisch bierdiner. In een schitterende ambiance werden maar liefst 7 Noordelijke bieren gecombineerd met diverse streekprodukten.
Het festival zelf kende weer enkele primeurs; Zo was er de collaboration brew van oa de Groningse Bierbrouwers (D'Olle Grieze Milkstout). Dat de biercultuur ook in het noorder leeft blijkt uit het feit dat er steeds meer noordelijke bierbrouwerijen aanwezig zijn op het festival. Van de 30 Noordelijke bierbrouwerijen waren er 13 op het festival met een stand aanwezig, met als nieuwste aanwinst brouwerij Vechter. Zelf heb ik deze keer drie dagelen namens Pint Regio Noord mogen vertellen over de activiteiten van Pint. Het blijkt dat nog te veel mensen niet op de hoogte zijn van deze prachtige vereninging voor bierliefhebbers.
Al met al een super geslaagd bierweekend, vooral dankzij de aanwezige brouwers, maar natuurlijk ook dankzij Maik en Iris en de rest van het team. Gelukkig zijn de data voor het volgende bierfestival ook alweer bekend gemaakt: Volgend jaar vindt Bierfestival Groningen op 20 (bierdiner), 21 en 22 april 2017 natuurlijk weer in de Martinikerk

Hieronder enkele foto's van het festival, de foto's zijn genomen op momenten dat er nog geen gasten aanwezig waren. Hierdoor krijg je een goede indruk van de opzet van het bierfestival zelf. Deze keer ook foto's van de prijsuitreiking van de beste Milk Stout (voor zowel amateurs als professionele brouwers) en de beste tripel van het festival.