Terug naar boven

Blog met nieuwsitems met betrekking tot mijn bierige activiteiten

Het werd op mijn website tijd voor een speciale pagina over mijn persoonlijke bierbelevenissen. Mijn passie rondom het bier gaat zoveel verder dan alleen "maar" het verzamelen van bieretiketten. Daarom is er vaak ook veel meer te vertellen.
In het verleden was hiervoor niet echt een plaats op mijn website, maar vanaf nu kun je met enige regelmaat een blog lezen over een van mijn bierbelevenissen. Mocht je het blog logo elders op mijn site tegenkomen dan verwijst dit naar een artikel in deze blog.


28 september 2012
Met de biertrein naar het Borefts Bierfestival in Bodegraven.


 
Acties via Facebook opgezet lopen niet altijd uit de hand, dat bleek maar weer eens na de oproep van B71.nl en Biernavigatie.nl om als bierliefhebbers uit heel Nederland gezamenlijk het BBF in Bodegraven te bezoeken. Ik was direct over de streep, een heel stel bierliefhebbers bij elkaar, dat moet toch geweldig zijn. En dat was het ook, ondanks dat het op Utrecht CS even mis ging. De trein naar Bodegraven bleek wel heel erg vol met schooljeugd, waardoor we niet allemaal bij elkaar zaten. Vanaf het station naar het festival in optocht naar de kassa was nog maar een voorproefje. De hele middag, af en toe in een heerlijk zonnetje, genieten van prachtige bieren van een paar geweldige brouwerijen.
Een deel van de bieren heb ik geproefd samen met Ot, elk een half glas van drinkend van een speciaalbier.

Als eerste bier een IPA van brouwerij La Saleve uit Neydens. De meeste bieren van deze brouwerij had ik al eens gedronken omdat Robert MacDonald er echt om de hoek woont. Daarom des te leuker dat ik even kon praten met de brouwers, die gelijk wisten waar ik het over had. Als tweede bier een prachtige dark IPA van de Haandbryggeriet uit Drammen. Toevallig had ik net de vorige maand voor het eerst een bier van deze brouwerij gedronken. Daarna volgende een IPA van Mommeriete, een IPA van de Molen (nummer 5 op de kaart), een extra Stout van Kernel (Londen), een Deense variant van een Lambic (Danbic van Evel Twin uit Denemarken, eigenlijk best bijzonder), een prachtige Italiaanse IPA, the Masochist van Birificcio Del Ducato, of lag dat aan de tapdame, een prima koffie stout van de kulturbryggeri uit Zweden, een en IPA van Buxton uit Engeland. Niet op de kaart, maar wel gedronken met dank aan Dagmar, de befaamde Sprout, echt een topper. En dan ben ik er nog wel een paar vergeten. Het was in elk geval een prima middag in het westen, met dank aan Bob, Biernavigatie.nl, Jan, Oscar, Ot, Ruud, Mike, Carola, Dagmar, Fabian en alle anderen.

Ik noteer het Borefts Bierfestival voor 2013 weer in mijn agenda en zit zeker weer in de volgende biertrein!


10 mei 2012
Opening Week van het Nederlandse bier in Den Haag.

Donderdag 10 mei was in de Grote Kerk in Den Haag de aftrap van de eerste week van het Nederlandse Bier. De gehele biersector heeft zich verenigd in de Stichting Week van het Nederlandse Bier met als doel het bier van eigen bodem te promoten en Nederland kennis te laten maken met de diversiteit van bier. Voorafgaand aan de opening was er eerst een bierparty voor genodigden die iets in de bierwereld betekenen. Zo waren er niet alleen vertegenwoordigers van de grote en kleine Nederlandse brouwerijen, maar ook deelnemers van alle branchetakken die iets met bier te maken hebben. Zo was er een ruime vertegenwoordiging van alle biergerelateerde instanties/vereningingen. Hans Wiegel vroeg in zijn speach vooral aandacht voor het bier op de politieke agenda. De aangekondigde accijnsverhoging heeft negatieve gevolgen voor de positie van de Nederlandse brouwerijen. Iets waar volgens mij vooral de grotere Nederlandse brouwerijen de gevolgen van zouden kunnen merken. Niet vreemd dat Wiegel voorzitter is van de overkoepelende organisatie van de grote Nederlandse brouwerijen (Alfa, Bavaria, Budel, Grolsch, Gulpener, Heineken, InBev en Lindeboom). Na het welkom door Hans Wiegel was er tijd om onder het genot van een Lindeboom Gouverneur Tripel bij te praten. Voor mij een mooi moment om onder andere kennis te maken met Joram de Graaf, van een van de nieuwste brouwerijhuurders "Ravon Bone Hill". Het Maasluis Stadsbier had ik toevallig net de vorige week gedronken. Om 5 uur was het tijd voor de officiele opening van de "Week". Na een aardig dubbel interview met Fer Kok (de Prael) en Philip de Ridder (Heineken) was het de eer aan burgemeester van Aartsen de week te openen. Na het openingswoord werd een vat van de Prael aangeslagen en kon er worden geproost. Daarmee was de opening een feit en kon er volop worden geproefd van de ongeveer 100 aanwezige bieren. Voor mij waren het vooral de verschillende stouts en porters die het moesten ontgelden. Zo heb ik onder andere de Night Porter (Rodenburg), Morsporter (Leidsch Bier), Shire Stout (Ramses) en Stout 8 (Maximus) geproefd. Het blijft jammer dat er zo weinig brouwerijen zijn die zich aan deze biertypes wagen. (alhoewel.. zo blijven de genoemde bieren ook een beetje exclusief ;-) ).
Tijdens het proeven was het echt gezellig bijpraten met heel veel bekenden en was het jammer dat we weer richting trein moesten. Gelukkig zijn er in onze regio in het kader van de "Week" de rest van de week ook nog een paar leuke bieractiviteiten te bezoeken:

Voor mij eindigt de week met een bezoek aan het Utrechtse Bierbrouwers Festival op zaterdag 19 mei. Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten, kijk voor het volledige programma op Week van het Nederlands Bier


18 april 2012
Bierfestival Groningen.

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april was ik een van de ruim 4.500 liefhebbers die het tweede Bierfestival Groningen, georganiseerd door café de Toeter, hebben bezocht.
Net als de editie van 2011 was de Martinikerk in Groningen het decor voor dit geslaagde festival. Een schitterende locatie, midden in het centrum van de stad, en volgens mij gezien de vele parallellen tussen kerk en bier, uitstekend geschikt voor een bierfestival. Daar dacht niet iedereen zo over, en dat werd door de media opgepikt. RTV-Noord stelde zelfs de vraag in een interview met iemand van de Stichting Martinikerk Groningen. Hieruit blijkt maar weer eens dat er veel
misverstanden zijn over een bierfestival, en zouden veel gelovigen niet ook af en toe een (speciaal)bier mogen drinken?
Enfin, het festival zelf was dit jaar opgesplitst in drie sessies, voor iedere sessie moesten kaarten worden aangeschaft. Dat heeft prima gewerkt want de sfeer bleef tot het laatste uur uitstekend. Wel kon je merken
dat er op de zaterdagavond een heel ander publiek was dan de vrijdagavond en zaterdagmiddag. Waren het vrijdag vooral speciaalbierliefhebbers vanuit de regio en zaterdagmiddag vooral liefhebbers van verder weg, zaterdagavond toch ook een groot deel bezoekers die niet gewend zijn een speciaalbierfestival te bezoeken. Wat mij betreft was het vooral vrijdag echt super, ik heb onder het genot van heerlijke bieren, veel bij kunnen kletsen met de verschillende aanwezige brouwers. Zaterdagmiddag stond meer in het teken van het proeven, samen met mijn biermaatje Peter. Zaterdagavond heb ik vooral mijn aanwezige zus en zwager wegwijs gemaakt in speciaalbierland. Ook erg leuk om te verzinnen wat je denkt dat iemand anders echt lekker vind.
En vooral leuk als dat dan ook nog blijkt te kloppen.

Mijn toppers van het weekend: Alle bieren van de Gulzige Gans uit Coevorden, Ramses Shire Stout en Scrooge van brouwerij Rha Rodenburg. Maar goed dat rijtje zal niemand die mijn voorkeur kent verbazen. Verrassend vond ik de Muifel USA IPA, Stroatige Jannus van de Witte Leeuw en de nieuwe versie van de tripel van Stadsproefbrouwerij de Kromme Jat uit Groningen. Vandaag heb ik het festival echt afgesloten door de bieren die ik nog niet op fles had gedronken bij slijterij van Erp in Groningen te kopen. Een goede zet om veel van de Nederlandse speciaalbieren daar aan de man te brengen. De data voor het festival in 2013 zijn ook al weer bekend, dan gaan de deuren van de Martinikerk voor de bierliefhebbers open op vrijdag 12 en zaterdag 13 april. Wie weet tot dan !


31 december 2011
Eindejaars update.

De laatste update van 2011. Een mooi moment om eens terug te kijken op mijn bierjaar. In 2011 heb ik maar liefst 701 nieuwe bieren gedronken. Dat was nooit gelukt zonder de hulp van de vele (bier)vrienden, familieleden en collega's. Op de vraag wat drink je dan zoal kan ik kort maar krachtig antwoorden, eigenlijk alles wat voorbij komt aan bieren uit binnen en buitenland, met een voorkeur voor Nederlandse brouwerijen. Van de 701 nieuwe bieren kwamen er 184 uit België en maar liefst 211 uit Nederland. De Belgische bieren zijn vooral gekocht tijdens mijn vakantie in Brabant begin september. Het lijkt wel of ik sindsdien alleen maar Belgische bieren heb gedronken. Het grote aantal Nederlandse bieren komt mede dankzij de hulp van collega bierdrinkers/verzamelaars. Bij deze 211 bieren zaten maar liefst 16 voor mij nieuwe Nederlandse brouwerijen. Ook al waren het niet allemaal brouwerijen die in 2011 zijn begonnen, het geeft wel aan dat het nog steeds goed gaat met de Nederlandse biercultuur. Zo goed zelfs dat ik op dit moment nog bieren zoek van 10 brouwerijen waar ik nog steeds geen bier (op fles) van heb gedronken. De nieuwe Nederlandse brouwerijen in mijn verzameling zijn (in alfabetische volgorde):

Verder sloten er in 2011 helaas ook nog drie Nederlandse brouwerijen. Vooral over het sluiten van Olm uit Weesp ontstond op internet een levendige discussie. Eind het eind van het jaar besloten ook Scone uit Kudelstaart en Geilings uit Ossendrecht te stoppen met hun brouwactiviteiten.
Een selectie van de toppers aan bieren die ik dit jaar heb gedronken kun je terugvinden in de afbeelding linksboven. Natuurlijk ben ik er dan ook nog de nodige vergeten. De trent, ik hou van hoppige en donkere, wat zwaardere bieren ;-)
2012 belooft weer een fantastisch bierjaar te worden met bijvoorbeeld op 13 en 14 april het 2e Bierfestival Groningen, van 12 tot en met 20 mei de week van het Nederlands bier, op 3 november het 4e Noordelijke Speciaal Bierfestival en op 16 december het 3e Noordelijk Kerst en Winterbierfestival in Hoogeveen.
Rest mij iedereen een bierig, maar vooral gezond 2012 te wensen!


18 december 2011
2e Kerst en winterbierfestival Hoogeveen.

Zondagmiddag 18 december werd voor de tweede keer het Noordelijk Kerst- en Winterbier Festival georganiseerd in Hoogeveen. Dit Pint Noord festival kende in 2010 een eerste en nu al legendarische editie. Nooit eerder kon, door de hevige sneeuwval, het begrip winter zo letterlijk worden genomen. Voor mij was dit het eerste festival in Hoogeveen.
Ik kan nu al zeggen dat ik er in 2012 weer bij ben. Het was prima vertoeven onder de grote overkapping in het centrum van Hoogeveen. In de loop van de middag kwamen steeds meer mensen zich met een heerlijk speciaalbier opwarmen bij een van de terrasverwarmers. Op het festival werden verschillende kerst en winterbieren gepresenteerd door zeven cafés uit Hoogeveen, zes Nederlandse, twee Belgische en één Franse brouwerij. Prachtig om te zien was dat Steve Gammage van Rodenburg zich had gehuld in een Charles Dickens outfit (foto). Verder waren de stands van Mommeriete en De Gulzige Gans, waar de rook in de Kachel stevig brandde, ook de nodige werk hadden gemaakt van de aankleding. Jammer dat de stand van Maallust daarentegen wel een heel erg pover was ingericht. Ik heb de volgende bieren geproefd: Rook in de Kachel van De Gulzige Gans uit Coevorden, een heerlijke quadrupel van 10%, Een Kerst, een mooi donker en bitter bier van Brouwerij de Eem, een van mijn favoriete bieren, De Night Porter 8% van brouwerij Rodenburg uit Rha, om even wat rustiger aan te doen een heerlijk fris Kellerbier 5,5% van brouwerij Mommeriete uit Gramsbergen (echt vers van het vat), een Biere de Noël, een zacht kerstbier van Ste Colombe uit Frankrijk en de Maallust 1818, de primeur van deze winter, een prachtige quadrupel van 10%. Om af te sluiten ben nog een keer langs De Gulzige Gans geweest voor een Rook in de Kachel, samen met de Maallust 1818 voor mij de toppers van het festival.
Ook in het Dagblad van het Noorden Editie Drenthe stond een verslag. Klik hier om het te lezen.


26 november 2011
Vergelijking Maallust Blond, Mommeriete Blond en de Toeter Blond.

Soms krijg je een bier en dan denk je.... die moet ik bewaren en pas drinken als ik ook een fles van ... bier heb. Een paar maanden geleden kreeg ik een paar flessen "de Toeter Blond", het eigen Blond bier van cafe de Toeter in Groningen. Het was gelijk duidelijk, dat drink ik niet eerder dan dat ik ook een fles van "Mommeriete Blond" heb staan. Immers beide blond bieren komen uit de ketels van Mommeriete in Gramsbergen en worden gebrouwen door Gert Kelder. De fles "Mommeriete Blond" kwam ik tegen op het 3e Noordelijk Speciaalbierfestival" in Groningen. Nu wil het geval dat Gert ook de brouwer is van de Maallustbieren uit Veenhuizen. De vergelijking pas dus compleet nadat ik er ook nog een fles "De Weldoener Blond" had staan.
Gisteravond was het zover...
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik weinig verschil proefde tussen de Toeter Blond en Mommeriete Blond.
De Toeter Blond was iets meer troebel en het schuim bleef iets minder lang aanwezig, maar in de smaak....
Er zou verschil moeten zijn, maar ik heb het niet echt kunnen ontdekken, hooguit een beetje in de nasmaak.
De Weldoener Blond vond ik al met al net iets lekkerder dan de andere twee, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Alle drie prima bieren overigens.
NaamAlc%KleurHelderheidGeurSchuim
De Weldoener Blond6,5%+++++++
Mommeriete Blond6,0%+++++++
De Toeter Blond6,0%+++-++


25 november 2011
Opening brouwerij Maallust en presentatie 1818 bier.

Brouwerij Maallust in Veenhuizen gaf op vrijdag 25 november een groot feest. Niet alleen omdat het de hoogste tijd werd voor een informele opening van de brouwerij, maar ook om het nieuwste bier van de brouwerij te onthullen. Nu was de brouwerij in april van dit jaar al officieel geopend door Mr. Pieter van Vollenhoven, gisteren was het vooral een feest voor familieleden, vrienden en bekenden van minstens een van de zware jongens. Naast de aandacht voor de brouwerij was er ook nog de officiële opening van de nieuwe kaasmakerij in Veenhuizen, ook op het Maalustcomplex.
De kaasmakerij kreeg de verrassende naam "Kaaslust". Het werd een gezellig feest, met geweldige muziek en natuurlijk super bieren vers uit de brouwerij.
Na de gebruikelijke speeches was het rond half tien tijd voor de presentatie van het allernieuwste bier van Maallust, 1818 bier.
1818 bier is een heerlijke quadrupel, vol van smaak en zowel moutig als hoppig.


De naam 1818 verwijst naar het oprichtingsjaar van de Maatschappij van Weldadigheid, onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Veenhuizen.
Het bier dat werd uitgeschonken vond gretig aftrek onder de aanwezigen.
Mijn eerste kennismaking met dit bier, met maar liefst 10% alcohol, smaakte absoluut naar meer. De smaak was absoluut uniek, en past perfect binnen de bieren van Maallust en bij de tijd van het jaar. 1818 bier is te koop in prachtige geschenkverpakkingen (een absolute aanrader voor de feestdagen), met daarin naast de fles ook twee speciale 1818 proefglazen (zie de foto links). Daarvoor werden er 75cl flessen afgevuld met op het etiket een paraaf van een van de 25 zware jongens. Naast de 75cl fles is 1818 bier overigens ook verkrijgbaar in de normale 30cl fles. De etiketten van dit nieuwe bier vind je op mijn speciale Maallust pagina