Terug naar boven

Van Amersfoortsch Beijersch tot Phoenix Brouwerij - ISBN 9789464374797

Op 7 oktober 2022 vond in Hoogland de presentatie plaats van het boek "Van Amersfoortsch Beijersch tot Phoenix Brouwerij" plaats.
Schrijver, verzamelaar, Onno Kleefkens is maar liefst vijf jaar bezig geweest om dit boek samen te stellen. De geschiedenis van de Amersfoortse Phoenix Brouwerij wordt, mede aan de hand van fantastische illustraties, uitgebreid weergegeven. Het verhaal beschrijft hoe een kleine brouwerij zich staande probeerde te houden in de stormachtige ontwikkelingen van de Nederlandse biermarkt in de twintigste eeuw, in een periode waarin veel andere Nederlandse brouwerijen ten onder gingen.
Tijdens de presentatie noemde een van de sprekers, bierhistorius Marco Daane , de uitgave een 'stoeptegel'. Het is met recht een meesterwerk te noemen en met zijn 576 pagina's een must voor veel bierliefhebbers en historici.

Omdat brouwerij Phoenix in 1960 fuseerde met Oranjeboom, ZHB en Barbarossa is er natuurlijk een link met de Groningse brouwerij. Daarvoor heb ik een bescheiden input mogen leveren die terug te vinden is in de hoofdstukken over de fusie.
Het boek is te bestellen op de website van Onno Kleefkens

Afbeeldingen