Vorig jaar was het 50 jaar geleden dat het Groningse dorp Hoogkerk werd ingelijfd door de stad Groningen. Vanaf dat moment is Hoogkerk een officiële stadswijk van Groningen. Voor velen misschien niet reden voor een feestje, maar een aantal Hoogkerkers dacht daar net iets anders over. Begin november 2019 werd dit feit dan ook gevierd met een meerdaags feest waarbij meerdere lokale initiatieven werden getoond aan de Hoogkerkers. Een daarvan was het brouwen van een typisch Hoogkerks Bietenbier. De amateurbrouwers Marc van Dulleman, Marco Prins, Henk Jan Hofman, Martijn Vissering, Martin Jansen, Chris Prins en Hans Stellingwerff sloegen de armen ineen en kwamen al snel met een testbrouwsel. Het bier van het nieuwe Hoogkerks Biergilde werd gepresenteerd tijdens dit feest en viel gelijk in de smaak. De eerste batch van 20 liter (zo'n zestig flesjes) dan ook in een mum van tijd op. Het 'geheime' ingrediënt van dit bier, de suikerbiet, is onmiskenbaar het symbool van Hoogkerk. Nog steeds draait de plaatselijke suikerfabriek er zijn jaarlijkse bietencmpagne, waarvan de geur onmiskenbaar bij Hoogkerk hoort. Op de foto rechts de fles bietenbier die ik van een van de oprichters heb gekregen.

De groep brouwers pakten het vanaf het begin serieus aan. Een waar media offensief via Facebook deed vermoeden dat er al sprake was van een commerciële brouwerij(huurder). Het Hoogkerks Biergilde schreef zich per 1 januari 2020 in bij de kamer van Koophandel met de handelsnaam Brouwerij Hoogkerk. Het is nu wachten op een brouwlocatie en brouwdatum zodat het Hoogkerker Bietenbier in een grotere batch kan worden gebrouwen. En niet alleen een bietenbier. Als het aan de brouwers ligt volgende er nog veel meer bijzondere bieren. Als het zover is lees je dat natuurlijk op deze pagina.