Brouwerij Eggens

Brouwerij Eggens is de nieuwste brouwerijhuurder uit de stad Groningen en is in 2017 opgericht door de nu 27 jarige Martijn Eggens. Voor veel Noorderlijke bierliefhebbers is de naam Eggens geen onbekende naam. Net zoals het bij grotere Nederlandse (familie-)brouwerijen het geval is heeft Martijn de passie voor speciaalbier in zijn DNA meegekregen van zijn vader. Het is dus de tweede generatie Eggens die actief is in de Noordelijke brouwerijwereld.

Met zijn commerciële opleiding en werkervaring als achtergrond is het aan de man brengen van een product voor Martijn de gewoonste zaak van de wereld. En dat is mooi, want daar willen beginnende (huur)brouwers zich nog wel eens aan vertillen. Daar zijn helaas voorbeelden genoeg van te noemen.

Martijn is sinds een jaar of twee al actief als thuisbrouwer en werd het laatste half jaar steeds fanatieker in het door ontwikkelen van zijn recepten. Thuis werd steeds zo'n 50 liter gebrouwen en dat bleek al snel veel te weinig om je familie en vrienden van genoeg bier te voorzien. Toen Martijn een nieuwe uitdaging zocht en actief op zoek ging naar een nieuwe werkgever, waardoor hij een aantal maanden thuis zat, kwam de prioriteit steeds meer te liggen bij het brouwen van het perfecte bier. In de nieuw aangeschafte Braumeister was het proces natuurlijk steeds beter te controleren en begon het ook steeds meer te kriebelen om de volgende stap te zetten. De Eggens Blond zou toch eigenlijk in een grote batch gebrouwen moeten worden.
En waar kom je dan terecht als je op loopafstand woont van de nieuwste Groningse productiebrouwerij en waarvan je de bieren al een tijdje weet te waarderen? Sterker nog, waar je als thuisbrouwer al kind aan huis bent. Precies, Martijn kreeg de mogelijkheid om zijn bier zelf, en natuurlijk met brouwer Nic Veenstra, bij Bax-bier aan de Friesestraatweg in Groningen te brouwen. Het eerste bier van Brouwerij Eggens, de Eggens Blond van 6,3%, werd op zaterdag 21 mei door Martijn en Nic gebrouwen in de ketels van Bax-Bier. Het werd in de maand juni voor het eerst gepresenteerd aan het Groningse publiek.
Ondertussen heeft Martijn drie bieren uitgebracht, naast de blond zijn er nu ook een tripel en een ipa verkrijgbaar. Wie met Martijn heeft gesproken zal er niet raar van opkijken dat het ultieme doel is om zelf ergens in de stad Groningen een brouwerij te starten. Het duurt nog even voor dat dat zo ver is, maar de eerste stappen zijn gezet.

De Eggens bieren worden op fust en fles afgevuld en zijn daardoor ook terug te vinden in de Groningse horeca.