Niet alles is te categoriseren onder een brouwerij of andere duidelijke bieractiviteit. Daarom op deze pagina een overzicht van verschillende bierinitiatieven die in onze provincie zijn geweest. Dat kan dus van alles zijn, een gelegenheidsbier voor een Gronings goed doel of een proeverij ergens in de provincie. Verzin het maar. Suggesties zijn dan ook altijd meer dan welkom.
Nu steeds meer brouwerijen in Nederland noodgedwongen moet stoppen met de brouwactivieiten wilde OOG-TV weten hoe het ervoor staat met de brouwerijen in de provicie Groningen. Op zich lijkt het in Groningen nog wel mee te valllen, maar natuurijk hebben de brouwerijen hier ook te lijden onder de hogere kosten. Naast de gestegen energiekosten zijn ook de grondstofprijzen enorm gstegen. Ook hebben een aantal brouwerijen exra kosten moeten maken als gevolg van de invoering van statiegeld op blik.
In onze provincie heeft alleen brouwerij Corviri uit Haren de roerstok aan de wilgen moeten hangen.
Natuurlijk hebben ook in Groningen de brouwers het niet gemakkelijk, maar de markt zit hier ook iets anders in elkaar. Hoe dat volgens mij zit lees je verder op de website van OOG-TV. Als vervolg op dit intervieuw werd ik ook om mijn mening gevraagd door Tot de Max News, een nieuwsplatform voorvan Groninger MA Journalistiekstudenten.
Zo af en toe komt de Kamer van Koophandel of het CBS met een persbericht over het aantal bierbrouwerijen in Nederland. Het was de afgelopen maand dan ook weer een hot-item op het internet. En overal in het land zie je dan, naast dat de landelijke pers dit greting overneemt, ook de lolale pers op dit onderwerp afvliegen. Dan krijg je de meest bijzondere conclusies te lezen.
Vooropgesteld, als bierwatcher uit het Groningse en secretaris van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur heb ik ook niet de wijsheid in pacht, maar toch moet me vaak inhouden om niet te snel te reageren.
Ten eerste zijn de absolute aantallen waarmee een CBS of KvK naar buiten komen hoger dan het aantal actieve brouwerijen of brouwerijhuurders. Dat zit hem in verschillende factoren, zo schrijft een aantal brouwers zich pas jaren na het beëindigen van de activiteiten (je weet immers maar nooit) pas uit bij de KvK. Een ander schrijft zich alvast in, maar het duurt nog jaren voordat er een druppel commercieel bier de deur uitgaat en heb je brouwerijen met meerdere KvK inschhrijvingen.
Ten tweede, de vergelijking tussen aantallen brouwerijen per provincies of zelfs plaatsen gaat volledig mank waardoor er verkeerde conclusies worden getrokken. Ze las ik deze week op de website van OOG-TV dat de provincie Groningen onderaan bungelt op de Nederlandse ladder. Dat is in absloute aantal op dit moment misschien wel het geval, maar relatief gezien valt het nogal mee.
Relatief
Het vergelijken van cijfers valt of staat met hoe je dit doet. Als je het over het aantal brouwerijen per provincie hebt moet je bij het vergelijken van de aantallen ook rekening houden met het aantal inwoners per provincie. En dan kom je toch wel tot andere inzichten.
In Groningen woonden per 1-1-2021 586.813 personen. Dat was op dat moment 3,4% van de totale Nederlandse bevolking. In Zuid-Holland daarentegen bedroeg dat percentage 21,3%, dat is zes keer zoveel.
Het aantal actieve brouwerijen in Groningen bedroeg op 1 januari 2021 26 en het aantal brouwerijen in Zuid-Holand bedroeg op dat zelfde moment 150. Dat is zo voor het gemak gezegd ook zes keer zoveel. Gaan we het aantal brouwerijen nu terugrekenen naar de absolute aantallen dan zijn er in Groningen 4,4 brouwerijen per 100.000 inwoners en in Zuid-Holland zijn er 3,2 brouwerijen per 100.000 inwoners. Dat geeft dan ineens een hele andere verhouding aan. Het is dus maar net hoe je het bekijkt.
Bungelt Groningen onderaan? Nee, Groningen zit keurig in de middenmoot met het aantal brouwerijen per 100.000 inwoners. Dat is een mooie plek in dit rijtje, temeer omdat een heel groot deel van de kleinere Nederlandse brouwerijen het vooral moet hebben van de binding met de regio. Er zijn in de provincie nu eenmaal veel minder plaatsen met (noem een getal) 10.000 inwoners. Hoe meer je daarvan hebt, hoe groter dat de kans is dat er een brouwerij is gevestigd in die plaats. Daarmme geef ik wel gelijk aan dat het bijzonder is dat er bijvoorbeeld geen brouwerij te vinden is in een stad als Winschoten. De Groningers in het ommeland zullen toch nog iets meer van de pilseners zijn in plaats van het speciaalbier.
Op 9 mei verscheen er op de website van OOG-TV een nieuw artikel over het aantal brouwerijen in Groningen. Dit is gepubliceerd na een telefonisch interview dat ik met de redactie heb gehad in verband met mijn reactie op het eerste artikel. Ik moet zeggen dat het keurig is opgepakt door OOGTV.
Ook dit jaar in de eerste week van januari, kwamen de noordelijke brouwers bij elkaar om het gezamenlijke bier te brouwen voor het Bierfestival Groningen (2020) in de Martinikerk. Voor de 10e keer werd het jaarlijkse Olle Grieze bier gebrouwen. De de opbrengst van dit bier gaat, zoals ieder jaar, naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. Het bier werd dit keer gebrouwen in Friesland gebrouwen bij Het Brouwdok in Harlingen. En iedere keer wordt de groep aanwezige brouwers groter. Dit keer kwamen de brouwers uit Groningse en Friese en Drenthe aanwezig. Het te brouwen bier betrof Kluin, een historisch Gronings Bier dat ook veel naar Friesland werd geexporteerd.. De hop die wordt gebruikt komt van Noord Nederlands Hop en de Mouten van Holland Malt in de Eemshaven. Hoe lokaal wil je het hebben. Al met al een zeer geslaagde dag en ik ben benieuwd naar het resultaat.
Copyright © 2014 - All Rights Reserved - www.hpinkster.nl
Template by OS Templates