Paviljoen Appelbergen | Foto: Paviljoen Appelbergen
De eerste nieuwe brouwerij in 2015 in de provincie Groningen is een feit. Vlak onder Haren en nog net voor de huidige provinciegrens, staat in de bossen bij Glimmen brouwerij Corviri. De brouwerij is gevestigd in de kelders van Paviljoen Appelbergen. Eigenaar Robert Boverhof was zo onder de indruk van de bieren die werknemer en brouwer Niek Hartman thuis had gebrouwen, dat hij de kelder onder het paviljoen beschikbaar stelde voor het inrichten van de brouwerij. En natuurlijk moeten de bieren van Corviri worden verkocht in het paviljoen.

De foto links is afkomstig van de website van Paviljoen Appelbergen

Niek Hartman, 24 jaar, werkt al geruime tijd in het paviljoen en brouwt al zo'n vier jaar met enige regelmaat thuis bier op een 20 liter installatie.. Toen de kans geboden werd een 100 liter installatie in te richten in Appelbergen was de keuze snel gemaakt. In de kelder was al een koelcel aanwezig waar het bier gecontroleerd kan worden vergist. Op het moment van het schrijven van dit artikel staat het eerste bier te vergisten. Wat dat betreft pakt Niek het gelijk goed aan, geen plastic vergistingstanks, maar een prachtige roestvrijstalen tank staat er te "glimmen". Brouwerij Corviri ontleent zijn naam aan het Latijn en is vrij vertaald de verbastering van Hartman; Hart staat voor Cor en Viri staat voor Mannen. De naam werd door Niek al als huisbrouwer gebruikt.

De officiele presentatie was op 18 april, natuurlijk in Paviljoen Appelbergen. De beide bieren, Corviri Tripel en Corviri IPA, zijn ondertussen te koop in het paviljoen en diverse slijterijen in de regio Groningen, Haren en Zuidlaren.