Brouw Atelier Melessen

Brouw Atelier Melessen
Veendam kent een rijke bierhistorie. Zo waren er in de 18e eeuw zeker 5 brouwerijen actief, maar de laatste 100 jaar was er met het verdwijnen van de laatste brouwerij ('Het Vosje" in 1891 aan de Langeleegte) een brouwerijloos tijdperk aangebroken. Gelukkig kwam daar dit jaar verandering in.

De officiele start van Brouw Atelier Melessen was op 28 augustus 2016 op een bierfestival bij onze oosterburen. M-Bier richt zich dan ook niet alleen op de Nederlandse markt, maar ziet ook in Noord Duitsland een belangrijke afzetmarkt.
Het begon allemaal serieus te worden voor Jakob Melessen toen alle vergunningen in april 2016 rond waren. De brouwerij wordt momenteel ingericht in de schuur van een prachtige boerderij van rond 1900 aan de Beneden Oosterdiep in Veendam. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een brouwzaal wordt ingericht, met daarnaast een speciale moutzolder, vergistingskamers en een eigen proeflokaal om gasten te kunnen ontvangen. Zo ver is het helaas nog niet, maar er worden al wel de nodige bieren gebrouwen. De brouwerij ligt vlak achter het centrum en op loopafstand van het station.

De brouwerij voert de naam Brouw Atelier Melessen en gebruikt de naam M-Bier voor de eigen bierlijn. Er komen zes vaste brouwsels op de markt, in de Duitse en Engelse bierstijlen. De bieren worden afgevuld in beugelflessen van 33 en 50 cl, waarbij de horeca zoveel mogelijk voorzien wordt van 33cl flessen.
De belangrijkste bieren zijn vooreerst M-Champagne, een bier gebrouwen met Berliner Weizen gist, Veenbier, een bier gebrouwen met whiskymout en een Weizen Stout.
Naast de eigen M-Bieren wordt er ook nog gewerkt aan bier dat wordt gebrouwen voor een supermarkt in Bad Nieuweschans. Dit bier krijgt de merknaam Bastion en zal vanaf eind oktober 2016 beschikbaar zijn.

Voor de Groningers was de vuurdoop van Bier Atelier Melessen op het 8e Noordelijk Speciaalbier Festival op 5 november 2016 in het Heerenhuis in Groningen.