Brouwerij Quist Ezinge
Eind 1993 bracht brouwer Peter Quist zijn eerste bier, Borgenbier, vanuit Bedum op de markt. Maar de brouwerij is eigenlijk pas bekend geworden na de vestiging in 1996 in de oude melkfabriek in Ezinge, zo'n 15 km boven de stad Groningen. Vanwege allerlei problemen was het onmogelijk de brouwerij in Bedum te vestigen. Daarom werden de bieren tot de opening in Ezinge gebrouwen bij de Friese Bierbrouwerij.

Het was even zoeken, maar de voormalige zuivelfabriek voldeed aan de eisen van brouwer Peter Quist, vooral vanwege de landelijke ligging. Daarnaast was een deel van de brouwinstallatie (de maischketel, klaringsketel en lagertank) afkomstig van apparatuur uit de zuivelindustrie. De brouwerij probeerde met zijn biersoorten aan te sluiten bij de directe omgeving. Zo werd er "Speltbier " gebrouwen van door Groningse akkerbouwers verbouwde spelt, een grove tarwesoort met een platte vierzijdige aar.
Verder werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het graan van de overbuurman en het bedrijfsafval "Bostel" (voor een verklaring zie Bierwoordenboek onder de "B") ging naar een boerderij in de omgeving. De verbouwing van de fabriek tot brouwerij heeft enige tijd in beslag genomen. Ondanks het feit dat een voormalige melkfabriek uitermate geschikt is als brouwlocatie vanwege bijvoorbeeld de hoge betegelde ruimtes was het een hele klus.

Dit kwam omdat de vorige bewoner van het pand een palingkwekerij had.
Daarnaast verkeerde het pand qua onderhoud in een slechte staat. Het pand werd langzamerhand opgeknapt waarbij de monumentale roodstenen schoorsteen naast de brouwerij het grote struikelblok was. Vanwege het achterstallige onderhoud werd de schoorsteen ook steeds lager. Iedere vijf jaar werd hij een paar meter ingekort omdat er stenen afbrokkelden. De schoorsteen is indirekt ook de reden geweest voor het sluiten van de brouwerij.
Er is jarenlang gezocht naar financiers voor de restauratie van de schoorsteen, maar dit is uiteindelijk niet gelukt. Aan de schoorsteen was al minstens twintig jaar niets meer gedaan. De schoorsteen is nog net zichtbaar op de foto hierboven. De daadwerkelijke sloop van de schoorsteen is pas jaren later begonnen. Op 16 september 2014 is gestart met het ontmantelen door met een hoogwerker laag voor laag te verwijderen.

In februari 1999 kregen de obligatiehouders een schrijven waarin de aanvraag van het faillissement van brouwerij Quist werd aangekondigd. Er is nog geprobeerd een overnamekandidaat voor de brouwerij te vinden, maar dit is helaas niet gelukt. Daarmee kwam een einde aan de bieren van Quist: Borgenbier, Gronings Witbier, Quist, IJsbeer, Corvus en Groninger Stadsbier.


De foto hiernaast is een afbeelding van een obligatie zoals die door de brouwerij werd uitgegeven (250 gulden met een looptijd van vijf jaar tegen 8% of een looptijd van tien jaar tegen 10%).

De rente werd uitgekeerd in natura en kon worden geïnd op de jaarlijkse brouwerijdagen.

Met dank aan Peter Hendrikx (foto's 2, 3, 4 en 5 en divers materiaal) en Felix Groenewoud (foto 1).